Програма медичних гарантій стартувала у 45 медзакладах Закарпаття (ФОТО)

1 квітня стартувала перша в Україні Програма медичних гарантій – перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту. Договори з Національною службою здоров’я України (НСЗУ) на надання медичних послуг за цією програмою станом на 2 квітня підписали 1640 закладів спеціалізованої медичної допомоги.

Програма медичних гарантій стартувала у 45 медзакладах Закарпаття (ФОТО)

Ще 22 заклади очікують на підписання, серед них 6 – комунальних і 16 – приватних. Отже, практично всі комунальні медичні заклади (районні, міські, обласні лікарні) країни увійшли в реформу та будуть отримувати кошти за договором із НСЗУ. Відсьогодні гроші «підуть» за пацієнтом у поліклініки та спеціалізовані заклади. 

У Закарпатській області 45 медичних закладів спеціалізованої (вторинної та третинної) допомоги отримали пропозиції від НСЗУ про укладання договору. За Програмою медичних гарантій лікарні області отримають 1,25 млрд грн протягом року. 

Загалом у Закарпатській області підписано договорів на 37 пакетів пріоритетних послуг. 11 лікарень регіону уклали договори на медичну допомогу під час пологів, 5 лікарень надаватимуть допомогу у складних неонатальних випадках (допомога новонародженим). Якісну медичну допомогу у разі гострих інсультів за договорами із НСЗУ надаватимуть 7 лікарень, а в разі гострих інфарктів – дві. У 12-ти лікарнях Закарпаття будуть проводити безоплатні дослідження на раннє виявлення раку. 

Відтепер лікарні отримуватимуть гроші за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. Ефективні лікарні, які обиратимуть пацієнти, зможуть збільшити своє фінансування за новою системою. Приблизно у 40 % мед закладів збільшився бюджет порівняно з минулорічним державним і місцевим фінансуванням. У 67 % закладів бюджет за Програмою медичних гарантій більший, ніж за фінансування через медичну субвенцію.  

Узагалі Програма медичних гарантій порівняно з медичною субвенцією збільшує фінансування на цілу низку медичних послуг – гемодіаліз, лікування інсульту та інфаркту, надання акушерської та неонатальної допомоги, онкологічне лікування. Уперше виділено окремі кошти на паліатив (мобільний і стаціонарний) та медичну реабілітацію.

Для забезпечення Програми медичних гарантій спрямовано 70,4 млрд грн. Приблизно 18,7 млрд грн отримає первинна ланка, усі заклади якої (понад 1500) переуклали договори із НСЗУ. Також підписано контракти з усіма центрами екстреної медичної допомоги (в Україні їх 25), на оплату послуг яких передбачено близько 4,7 млрд грн.  

Програма медичних гарантій – це перелік медичних послуг, які держава гарантує пацієнту безоплатно. Скористатися ними може кожен громадянин України, а також особи, прирівняні до громадянства. Аби отримати доступ до безоплатних послуг, пацієнт повинен мати направлення від лікаря первинки (для цього спочатку потрібно укласти декларацію із сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром) або лікуючого лікаря. Направлення не потрібне до гінеколога, психіатра, стоматолога та нарколога. Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному і незалежно від наявності декларації. 

Оксана Мовчан, очільниця НСЗУ: “Національна служба здоров’я має договір з практично усіма комунальними медичними закладами, які надають весь спектр медичної допомоги. Пацієнт із 1 квітня отримує перелік гарантованих медичних послуг і вільний вибір лікаря не лише на первинці, а і для спеціалізованої допомоги. Відтепер місце реєстрації жодним чином не впливатиме на те, де людина зможе лікуватися. Критерієм вибору місця надання послуги буде наявність медичного обладнання, якість та комфорт. НСЗУ заплатить тому медичному закладу, який обере пацієнт. Наше головне завдання – зменшити смертність українців від серцево-судинних та онкологічних захворювань, а також покращити допомогу під час пологів і неонатального періоду. На 2020 рік це пріоритетні послуги в Програмі медичних гарантій. Їм ми будемо приділяти особливу увагу.”

Андрій Віленський, директор Департаменту договірної роботи НСЗУ: “Національна служба здоров’я має договір практично зі всіма комунальними медичними закладами, які надають цілий спектр медичної допомоги. Медичні заклади практично в усіх регіонах подалися на 26 пакетів медичних послуг, тому вся потрібна медична допомога буде доступна мешканцям цих областей. Заклади готувалися до реформи, більшість з них отримає, за новою системою фінансування, більше коштів, аніж за субвенцією. Як незалежні підприємства, вони зможуть самостійно розпоряджатися цими коштами, і ми впевнені, що це піде на користь і закладу, і лікарям, і всій громаді.”

Інна Іваненко, виконавчий директор БФ “Пацієнти України”: “Для пацієнтів початок реформи в усіх комунальних медичних закладах країни – це свято! Тепер ми будемо знати, які медичні послуги гарантує держава, і точно будемо впевнені, що їх оплатить Національна служба здоров’я України. У нас запрацює вільний вибір лікаря та можливість лікуватися у найкращих. А медична система в Україні нарешті перезавантажиться: успішними стануть ті лікарні, в яких надаватимуть якісні послуги. І це найголовніше для пацієнтів.”

Олександра Балясна, голова ГО “Ранні пташки”: “Наша організація об’єднує батьків дітей, народжених передчасно. В Україні 12 % малюків приходять у світ раніше. Це 20 000 дітей щорічно. За нашими підрахунками, у середньому родина, в якій народилася така дитина, витрачає на її виходжування понад 100 000 грн – це дуже великі витрати для звичайної української cім’ї. Тому для нас дуже важливо, що неонатальна допомога стала одним із пріоритетів у Програмі медичних гарантій на 2020 рік і НСЗУ оплатить допомогу, надану кожній дитині, яка народилася передчасно.”

Запровадження Програми медичних гарантій – великий крок України до універсального медичного покриття, коли кожен громадянин зможе реалізувати своє конституційне право на якісну, безпечну та доступну медичну допомогу від держави.

Безоплатні медичні послуги доступні в лікарнях, що уклали договори із НСЗУпо кожній області можна знайти на сайті НСЗУ за посиланням: https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/smd-contracts

Перелік лікарень за областями, які визначено опорними у боротьбі з коронавірусом можна знайти на дешборді НСЗУ за посиланням: https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/smd-contracts

07 квітня 2020р.

Теги: медзаклади, гарантії, програма

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини