"Схематоз" по-хустськи, або як привласнити те, що привласнити не можна (ФОТО)

Хустська районна лікарня – одна з найбільших на Закарпатті. Вона обслуговує як мешканців майже стотисячного району, так і пацієнтів з інших районів області.

"Схематоз" по-хустськи, або як привласнити те, що привласнити не можна (ФОТО)

На території лікарні – декілька великих корпусів та пологовий будинок. Саме він нас і цікавить, адже на його прикладі можна прослідкувати як спокійно, без «шума и пыли» передати в  приватні руки те, що передати не можна. 

Отож, про все  по порядку.

18 березня 2015 року між приватною фірмою ТОВ «Інфотехмед» та Хустською районною радою підписується договір  оренди нежитлового вбудованого приміщення в пологовому будинку Хустської районної лікарні. 

ТОВ «Інфотехмед» – фірма, основним видом діяльності якої значиться загальна медична практика, має 2 засновників - Куртяк Єлізавету та Мар'яну Роман.

Остання  є дружиною  Руслана  Романа, який, у свою чергу, є сином колишнього головного лікаря Хустської районної  лікарні Володимира Романа, що очолював цей медичний заклад з 2008 по 2019 рік.  Руслан Роман, згідно з документами, був директором «Інфотехмеду» у 2016-2017 роках.

Вже у 2016 році розпочинаються роботи по реконструкції входу в приміщення ТОВ «Інфотехмед». Підставами цього є результати позапланового обстеження приміщення «Інфотехмеду» Хустським міськрайонним управлінням ГУ Держсанепідемслужби у Закарпатті. При чому, як свідчить лист санепідемслужби, обстеження   було проведено за заявою саме Хустської районної лікарні. В листі санепідемслужба пропонує провести реконструкцію входу в приміщення ТОВ «Інфотехмед» згідно з наданою проектною документацією.

Після цього Хустська районна лікарня в особі головного лікаря Володимира Романа звертається до ТОВ «Інфотехмед» з листом, в якому  переконливо просить «облаштувати окремий вхід в орендоване приміщення ТОВ «Інфотехмед» для прийому амбулаторних пацієнтів та другий вхід в пологове відділення, що передбачено відповідними нормативами функціонування пологових відділень». В листі лікарня просить «Інфотехмед» провести дану реконструкцію за власні кошти.

Дозвіл на проведення реконструкції з облаштуванням окремого входу надає  Хустська районна рада, а міськвиконком Хуста своїм рішенням надає дозвіл на розроблення проектно-кошторисної документації. 

 

Варто зробити важливе уточнення: приміщення окремого входу можна спершу уявити як невелику за площею добудову. Але не в цьому випадку. Площа забудови - 87.8 м.кв., загальна площа приміщення – 67.0 м.кв. Якщо в перших документах – листі санепідемстанції, листі лікарні до «Інфотехмеду» та рішенні Хустської райради йде мова про реконструкцію входу, то вже у рішенні 114 Хустської міської ради йде мова про реконструкцію орендованого приміщення з добудовою із облаштуванням окремого входу. Як ми побачимо далі  зустрічається термін «добудова нежитлового приміщення». Таким чином документально проходить «еволюція» терміну: вхід – добудова із облаштуванням окремого входу – добудова нежитлового приміщення.

 

Ми звернулися з інформаційним запитом до Хустської міської ради з проханням надати копії містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки за адресою м. Хуст, вул. І.Франка, 113, для реконструкції пологового будинку Хустської районної лікарні щодо облаштування окремого входу до вбудованого нежитлового приміщення та копії матеріалів, які подані замовником будівельних робіт для отримання містобудівних умов та обмежень (МУО). 

Також попросили надати копію дозвільного документу на будівельні роботи. У відповіді міськвиконком зазначив, що ним не надавалося даних містобудівних умов та обмежень за зазначеною адресою, а також відсутня інформація стосовно дозвільних документів на ведення даних будівельних робіт.

Але повернімося до історії. Як свідчать документи, 25 серпня 2017 року підписується договір про будівництво окремого входу в пологовий будинок між «Інфотехмедом» та забудовником Василем Михайловичем Петечелом із Сокирниці. 

Далі розпочинається найцікавіше.

Забудовник Василь Петчел подає позов до Хустського районного суду про стягнення боргу за договором про будівництво. Борг становить 203 425 гривень і забудовник просить його стягнути з ТОВ «Інфотехмед» та третьої сторони, Володимира Акара. Як фіксує судова ухвала 16 травня 2018 року, на судове засідання сторони процесу та їхні представники не з’явилися. Натомість  була подана письмова заява, в якій сторони просили провести судове засідання без їх присутності та додали до неї примірник мирової угоди.

Що криється за цією мировою угодою? 

По перше, третя сторона, Володимир Акар сплачує всю суму боргу перед забудовником Василем Петечелом.   У зв’язку з відсутністю коштів у «Інфотехмед» на оплату за договором будівництва, воно не заперечує «реєстрації права власності на збудований об’єкт, а саме: приміщення окремого входу площею забудови 87.8 м.кв. в орендовані ТОВ «Інфотехмед» приміщення, що розташовані по вул. І. Франка № 113 в м. Хуст. Закарпатської області за Акаром Володимиром Михайловичем».   Також відзначається, що мирова угода є «підставою для реєстрації права власності на приміщення окремого входу площею забудови 87,8 м. кв.. в орендовані ТОВ «Інфотехмед» приміщення». На засіданні суддя визнає всі пункти мирової угоди та закриває провадження за позовом забудовника. 

Таким чином забудова площею 87.8 м.кв, яка знаходиться на території Хустської районної лікарні, що належить громаді Хустського району, опиняється в приватних руках третьої сторони - Володимира Акара. Суддею, який ухвалив «доленосне» рішення, був ніхто інший, як теперішній голова Хустського районного суду Михайло Довжанин. 

 
 
 

Варто відзначити, що з третьою особою, паном Акаром, Володимир Роман вже перебував у правовідносинах: в своїй декларації,  датованій 2 квітня 2019 року, Володимир Роман отримав дохід від пана Акара за відчуження рухомого майна. 

 

Наступним етапом у схемі стало надання окремої поштової адреси приміщенню входу до орендованих приміщень «Інфотехмедом» у пологовий будинок. Володимир Акар звертається з відповідною заявою до Хустської міської ради. Міськвиконком приймає рішення надати поштову адресу об’єкту м. Хуст, вул. І.Франка, 113 Б. та доручає Хустському ДПТІ провести технічну інвентаризацію нерухомого майна та видати технічні паспорти. Варто також звернути увагу на те, що в рішенні міськвиконкому вже не фігурує термін «приміщення окремого входу», натомість є термін «добудова нежитлового приміщення».

Але й на цьому ще не все. Після оформлення права власності,  технічного паспорту будівлі та поштової адреси за Володимиром Акаром відбувається, певно, найголовніше у цій схемі – те, заради того й розпочиналося це «групове зґвалтування» законодавства – зміна власників. 

Згідно з відомостями з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно,  об’єкт нерухомого майна за адресою м. Хуст, вулиця Франка І., будинок 113Б з 5 квітня 2019 року переходить у власність Мар’яни Роман, яка є серед співзасновників «Інфотехмеду», про що ми вже згадували вище.

Таким чином все вертається на «круги своя» і те, що було спочатку «приміщенням окремого входу», а потім стає «добудовою нежитлового приміщення» стає приватною власністю в родині, вже екс-головного лікаря Хустської районної лікарні, Володимира Романа. 

У ході підготовки матеріалу  ми звернулися до керівництва Хустської районної лікарні, зокрема, на той час, в.о. головного лікаря Олександра Нікітіна, але не отримали відповіді щодо господарських питань лікарні, так само не отримали відповіді від представників «Інфотехмеду». 

Під час зустрічі з головою Хустської районної ради Юрієм Іванчом він зазначив, що вони обурені подібною ситуацією. Але, фактично, не здійснили жодних дій по протидії, не були присутні на судовому засіданні, взагалі не знали про його проведення і відповідно, не оскаржили рішення суду. Офіційна позиція Хустської районної ради – вони опрацьовують матеріали для позовної заяви та звертаються до журналістів про надання матеріалів, зокрема, дозвільних документів Хустської міської ради.

 

19 березня 2020р.

Теги: схематоз

Коментарі

Федя 2020-04-01 / 23:16:58
Не вижу нич оби щось ся украло.
Достроили за свої гроші.За землю заплатили.
Пошкодували гроші оби грамотно оформити папіря. А може просто тупі.
Кось позивидовав,а вадь тоже так хотів зробитити. Не получилося
Застучав.
Замість того аби управити папіря і заплатити державі, заплатили адвокатови тай суддьови,думали,що май дешево.
Результат однаковий - нич не буде ,айбо воняти будут.

Хустянин 2020-03-22 / 14:54:25
Як видно з цієї ситуації,стандартна схема віджиму,але не від підприємців,а від громади. Звісно створити нове завжди важко та витратно, а навіщо витрачати гроші на оренди, схеми, суди.Нічого непотрібно добудовувати та придумовувати. Просто купіть земельну ділянку, отримайте дозвіл на будівництво, будуйте, облаштовуйте, створюйте нові робочі місця та зробляйте і ніхто небуде мати ніяких претензій та проплачених публікацій.

Хустянину 2020-03-21 / 07:05:09
Абсолютно вірно. Як вбачається з ситуації підприємці оформили оренду, створили робочі місця, отримали дозвіл добудувати, збудували за власні кошти, а потім ймовірніше за все комусь сподобався цей бізнес і вуаля - стандартна схема віджиму. Фейковий вкид, проплачені публікації а потім наїзд силовиків, одне слово рейдерство.

Хустянин 2020-03-20 / 20:37:16
Прохання до редакції зробити офіційний запит в прокуратуру на наявність в цих діях ознак злочина. Сомніваюся що в обласній прокуратурі хтось захоче підкласти власну дупу через це і справа можливо зрушить з місця. Інакше міська рада замне це діло, бо всі там в долі це вже давно ні для кого не таємниця

иван 2020-03-19 / 20:25:47
афера по хустськи

НОВИНИ: Кримінал

17:47
Занизивши митну вартість, житель Львівщини на кордоні з Угорщиною "позбувся" трактора, вартістю 1,5 млн грн
11:07
Житель Середнього Водяного на Тячівщині п'яним викрав авто сусіда і скоїв на ньому дві ДТП
01:16
Ужгородець погрожував свої дружині гранатою
20:47
/ 2
38-річний мукачівець протягом року розраховувався за покупки карткою, загубленою пенсіонером
19:41
/ 2
У Нижніх Воротах зіткнулися мукачівська BMW та івано-франківське Renault, водій останнього загинув
14:05
Житель Туриці, що на Ужгородщині, зберігав вдома дві бойові гранати
22:50
У жителя Буштина під час обшуку вилучили майже 1кг марихуани
22:47
Мешканцеві Родниківки на Мукачівщині, який підпалив будинок дружини через образу, присудили більше 5 років тюрми
15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
» Всі новини