У Керецьківській сільській ОТГ на Закарпатті планують по-новому розвивати села (ФОТО)

Утворена через об’єднання Березниківської і Керецьківської сільських територіальних громад наприкінці 2019 року Керецьківська ОТГ, як й інші 8 новостворених ОТГ на Закарпатті, ще не перейшла на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, не дивлячись на підтверджену розрахунками комплексну спроможність.

У Керецьківській сільській ОТГ на Закарпатті планують по-новому розвивати села (ФОТО)

Втім, подібною є ситуація з усіма новоствореними ОТГ в Україні. В той же час, сільські громади Березників і Керецьків уже очікують позитивних змін як у самих селах, так і від новообраної Керецьківської сільської ради.

Саме такою, очікувальною змін виявили атмосферу у Керецьківській сільській раді і консультанти Закарпатського РВ АМУ під час нещодавньої планової виїзної консультації до села Керецьки. У зацікавлених розмовах консультанта з юридичних питань Олега Лукші, консультанта з бюджетних питань Юлії Траньович та консультанта з комунікацій Станіслава Данко з сільським головою Михайлом Мушкою та секретарем сільської ради Оксаною Кікало все поверталось до зовсім нових, але вже наболілих проблем.

Коли відбудеться перехід на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом? Коли Держгеокадастр передасть у власність ОТГ землі сільськогосподарського призначення поза межами населених пунктів Березники і Керецьки? Як зупинити фінансову і кадрову деградацію єдиної державної бюджетоутворюючої установи на території ОТГ – дитячого протитуберкульозного санаторію «Човен»? Як започаткувати у виконкомі сільської ради посаду відповідального за економічний розвиток і розробку проектів розвитку ОТГ, якщо повноцінного бюджету ОТГ з вини центральної влади ще немає? Кому доручити цю відповідальну роботу ще й з огляду на те, що на проекти з коштів ДФРР потрібен як мінімум 3-х річний план соціально-економічного розвитку Керецьківської сільської ОТГ? Ішлося і про те, що  Березниківська сільська рада і громада ще до об’єднання активно виступали проти скандального проекту будівництва крупної вітроелектростанції на своїй частині території Боржавських полонин, вбачаючи у цьому проекті реальну загрозу для використання природного ресурсу для цілей розвитку туризму і рекреації в громаді. 

Новообрана Керецьківська сільська рада створеної Керецьківської ОТГ не тільки підтримує таку позицію громади с. Березники, але й нещодавно на сесії сільської ради прийняла обгрунтоване Звернення до Державної архітектурно-будівельної інспекції України з вимогою скасування дозволу на будівництво скандального і екологічно шкідливого проекту на вершинах Боржавських полонин.

З усіх проблемних питань консультантами Закарпатського РВ АМУ разом з керівництвом Керецьківської сільської ради намічені плани і дії по їх послідовному вирішенню навіть в умовах уведеного режиму карантину.

Життя по-новому у створеній Керецьківській сільській ОТГ уже не зупинити, хоча у нинішньому році господарювати в ОТГ набагато важче, ніж у минулі реформні роки.

Закарпатське РВ АМУ

19 березня 2020р.

Теги: села, розвиток

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини