Річниця вторгнення угорських військ в Україну: як карпатські "січовики" боронили рідну землю

У ніч з 13 на 14 березня 1939 року на територію Карпатської України вторглися війська Угорщини, які отримали на такий крок згоду від самого Адольфа Гітлера. Редакція "5 каналу" нагадує, як "Карпатська Січ" протистояла угорським дивізіям

Річниця вторгнення угорських військ в Україну: як карпатські "січовики" боронили рідну землю

Після того як німецький рейхсканцлер Адольф Гітлер прийняв рішення про остаточну ліквідацію Чехо-Словаччини 12 березня Угорщина  через свого посла у Берліні Деме Стояї отримала "зелене світло" на захоплення Карпатської України. 

Відповідальним за підготовку та проведення наступу був призначений начальник Мукачівського гарнізону командир 1-ї гірської бригади полковник генштабу Олойош Белді під керівництвом командира 8-го корпусу (Кошиці) генерал-лейтенанта Ференца Сомбатгеї, який очолив Карпатську групу загальною чисельністю до 40 тис чол. 

Для посилення угрупування, до бойових дій також залучили нерегулярні формування "Рондьош гарда", "Собот Чопоток" та гвардії "чорносорочечників" Стефана Фенцика кількістю до двох тисяч чол.

Угорсько-українська війна uk.wikipedia.org

Наступальну операцію на Карпатську Україну провели на трьох стратегічних напрямках: західному, центральному та східному – в ніч із 13 на 14 березня угорська армія невеликими силами почала просування углиб території Карпатської України.

О 2:00 ночі підрозділи "Карпатської Січі" (у той час — напіввійськової організації, що налічувала 5 тис чоловік) для захисту від угорців за наказом прем'єр-міністра Августина Волошина отримали зброю на складі хустської жандармерії (41 гвинтівку і 90 пістолетів зі спорядженням).

Близько четвертої ранку до заступника коменданта "Карпатської Січі" Івана Романа надійшов дзвінок від чеських офіцерів, які вимагали повернути зброю на склад. Комендант, зіславшись на указ Августина Волошина, категорично відмовився. У відповідь генерал Лев Прхала наказав частинам 45-го полку, що дислокувався в Хусті, вилучити зброю силою.

О 6:00 ранку чехословацькі війська, в кількості 200 солдатів, озброєних шістьма легкими танками LT vz. 35 — PzKpfw 35, чотирма бронемашинами Tatra vz. 30, важкими гарматами, кулеметами й мінометами, атакували головні будівлі січовиків.

Угорсько-українська війна uk.wikipedia.org

Керівництво автономної Карпатської України звернулося до чехів із закликом припинити вогонь, але відповіді на пропозицію не надійшло. Січовики приступили до захоплення складів зі зброєю, адміністративних будівель і роззброєння патрулів. Озброєні сутички між січовиками і чехословацькими військами продовжувалися понад 8 годин. На вулицях Хуста з'явилися барикади, зав'язалися постійні вуличні бої.

Вранці 14 березня 1939 року командувач східною групою військ генерал Лев Прхала, вважаючи, що вторгнення угорських військ не було санкціоновано Берліном, віддав наказ про початок оборони. Проте після консультацій з Прагою увечері цього ж дня він же віддав наказ про евакуацію чехословацьких військ і держслужбовців з території Підкарпатської України. 

У цих обставинах 15 березня 1939 року Августин Волошин проголосив по радіо незалежність Карпатської України і направив до Берліна Адольфу Гітлеру телеграму, в якій просив узяти країну під протекторат Третього Рейху. У відповідь німецький уряд відмовив у підтримці і порадив не чинити опору угорським військам. Цього ж дня угорський уряд направив до Хуста свого парламентера з пропозицією роззброїтися і мирно увійти до складу Королівства Угорщина.

Волошин відповів відмовою, заявивши, що "Карпатська Україна – мирна держава і хоче жити в мирі з сусідами, але у разі потреби дасть відсіч будь-якому агресорові". У Закарпатті оголосили мобілізацію.

Угорсько-українська війна uk.wikipedia.org

15 березня, в день початку німецької окупації Чехословацької республіки, угорські війська зробили загальний наступ по чотирьох напрямах: Ужгород — Перечин — Ужок; Ужгород — Свалява — Лавочне; Мукачеве — Іршава — Кушниця; Королево — Хуст — Ясіня — Волове.

"Карпатська Січ" поповнила свій склад добровольцями, в основному демобілізованими солдатами чехословацької армії з місцевого населення, і, маючи в своєму складі 10-12 тис. погано озброєних бійців, спробувала чинити опір. Основного удару угорці завдали по лінії Ужгород — Перечин, прагнучи цим відрізати Карпатську Україну від Словацької республіки. Угорська армія наштовхнулася на сильний опір біля села Горонда, де сотня "січовиків" М. Стойка утримувала оборону впродовж 16 годин.

Угорсько-українська війна uk.wikipedia.org

Важкі бої йшли за міста Хуст і Севлюш, який неодноразово переходив з рук в руки. Найбільш кровопролитним став бій на підступах до Хуста, на Красному полі. За даними угорських архівів, в цьому бою з боку "січовиків" загинуло 230 чоловік, а з угорської — 160. Опір "січовиків" загрожував затягуванням бойових дій, але на допомогу угорцям прийшли поляки, які почали свій наступ від Ужоцького перевалу.

Вранці 16 березня уряд Карпатської України покинув Хуст, попрямувавши у бік румунського кордону, а через кілька годин угорські війська здійснили штурм столиці Карпатської України. У штурмі міста взяли участь 24-й угорський батальйон прикордонників і 12-й самокатний батальйон, також активно використовувалися авіація і протитанкові гармати. Угорцям протистояли понад 3 тис. "січовиків", які мали на озброєнні 12 одиниць бронетехніки, відібраної раніше у чехословаків. Під натиском переважаючих сил противника "січовики" були вимушені відступити з міста.

Угорсько-українська війна uk.wikipedia.org

Увечері 17 березня (за іншими даними 18 березня) всю територію Карпатської України окупували угорці. 18 березня (після узяття Воловця — останнього населеного пункту, утримуваного "січовиками") угорські війська завершили окупацію Закарпатської України і вийшли на всій лінії кордонів з Польською республікою і Королівством Румунією.

Організований опір припинився, проте окремі підрозділи "Карпатської січі" продовжували боротьбу в партизанських загонах ще протягом трьох тижнів, а на території Воловеччини і Рахівщини — до січня 1940 року. Генеральний штаб мадярської армії в березні 1939 року вирішив провести ряд бойових операцій з очищення Карпатської України від "чужих елементів", а про їхній хід доповідати кожні десять днів. "Чужі елементи", до яких відносили і галичан, виводили до мадярсько-польського кордону, і там передавали на розправу полякам.

Угорсько-українська війна uk.wikipedia.org

Ватажок Хустських січовиків Олександр Блистів – "Гайдамака", перебуваючи в хустській в'язниці, не мав олівця, тому шпилькою проколов палець і кров'ю написав записку: "Я, Олександр Блестів, 22-річний з Хуста, іду на смерть за те, що любив свою рідну Україну".

Бойові втрати сторін протягом війни склали: "Січовики": 430 убитими, понад 400 пораненими, близько 750 полоненими; угорська армія: 197 убитими, 534 пораненими. Офіційні угорські дані: 72 убитими, 163 пораненими, 4 зникло безвісти, 2 полонених.

Угорсько-українська війна uk.wikipedia.org

Сукупні втрати "січовиків", за різними даним, склали від двох до шести з половиною тисяч чоловік. Різниця пояснюється тим, що більшість з них загинула не в зіткненнях з регулярними угорськими частинами, а в результаті зачисток і розстрілів полонених. До цього приклало руку і місцеве угорське населення, яке озброїлося залишеною чехословаками зброєю: воно почало полювати за групами січовиків і вбивати їх на місці без суду і слідства.

Угорсько-українська війнаuk.wikipedia.org

 

У 2009 році Національний банк України випустив ювілейні монети до 70-ї річниці проголошення Карпатської України: нейзильберову монету номіналом 2 гривні і срібну монету номіналом 20 гривень.

14 березня 2020р.

Теги: Карпатська Україна, Карпатська Січ, січовики, угорці, Угорщина

Коментарі

Ede 2020-04-15 / 17:47:30
Трохи інагше про тз. Карпатську Україну. Пише український історик! http://uamoderna.com/md/radchenko-carpathian-sich

Ede 2020-04-15 / 17:41:04
Це майже мадяри придумали: батько Волошин, вуйко Гітлер...

штик Закарпаття 2020-04-03 / 19:06:01
128 іх чекає! Давай , бідош русин....

читатель 2020-03-27 / 16:01:17
Микола Вегеш, ректор УжНУ, професор, доктор історичних наук, пише: «Використані джерельні матеріали дають можливість зробити висновок, що члени ОУН відіграли неоднозначну роль у розвитку політичних подій 1938-1939 рр. у Закарпатті. Окремі його члени взяли участь у спробі державного перевороту 13-14 березня 1939 р., а штаб Карпатської Січі, що складався в основному з членів ОУН, у вирішальний момент оборони Карпатської України, за винятком М. Колодзінського, залишив територію краю і емігрував за кордон» [Вегеш Микола. Суспільно-політичний розвиток Карпатської України напередодні Другої світової війни//Карпатська Україна. Красне Поле. №59263).- 14 лютого 2009 р. – С. 3.]

Viktor 2020-03-25 / 03:59:52
До подій майже 100-річної давності бажано усім дописувачам відноситись стримано та виважено.
По-перше різня між угорцями та українцями за територію "Підкарпатської Русі чи України (як кому більше подобається). ні першим ні другим фактично нічого не дала.
Вже у 1944 році Закарпаття зайняли радянські війська, а найближчим часом працівники органів НКВС СРСР "помирили" обидві сторони конфлікту, відправивши на "той світ", як "січовиків" Карпатської України (які залишились живі), так і активістів із угорських місцевих формувань. Останніх зібрали у концтаборі біля Сваляви.
Відповідно, як сама історія, так і життєвий досвід та здоровий глузд вчать тому, що людське життя і так надто коротке, щоб ще й його вкорочувати, несучи у власні та чужі сім'ї трагедії та страждання. Кожного із нас без виключення в кінці нашого життєвого шляху чекає лише один невеличкий шматочок землі, приблизно рівний 2 на 0,5 метра. То чи варто до цього різати чи стріляти один одного, незалежно якої ти національності? Може просто потрібно жити поряд одні з одними, не заважаючи сусіду та поважаючи і його право на спокійне, більш-менш щасливе життя. Якщо підходити до цього питання з розумом. то виявиться, що землі вистачить кожному, адже ми не китайці і не розмножаємося із швидуістю кроликів...

Унгвар 2020-03-20 / 15:45:55
Говерла.ти хворий

Василь 2020-03-15 / 22:55:56


Антиукраїнський тролінг. Коментар видалено. Адмін


автохтон 2020-03-15 / 22:53:39
Слава героям Карпатської Украни!!!!

До "правда є" 2020-03-15 / 14:49:49
Офіційно з 26 жовтня 1938 року - Карпатська Україна.

правда є 2020-03-15 / 14:31:16
хочу все д таки знати правду як то ся називали тоді 《Карпатські УКРАЇНА》 чи " Подкарпатська Русь"

Золан 2020-03-15 / 12:42:12
Вибачте, теріторія правильно.

Золан 2020-03-15 / 12:18:55
Паннонія. це теріторіторія за Дунаем.

Блискавка 2020-03-15 / 11:59:25
Для "Василь,62роки".Перед тим як когось соромити вказуйте які саме "неточності,перекручення,недоречності" та" тендеційні тлумачення" допущені автором. Все сказане має бути аргументовано. Не будьте пустозвоном.

сорри 2020-03-15 / 10:31:02
Слава Україні! Героям слава!

Говерла 2020-03-15 / 10:29:00
Добре, що згадали про часи чергового нападу мадярів на українську землю.
Я гадаю, що має бути відрух в найближчі роки. Звитяжні українські вояки
мають поїхати до Дунаю і помитися в його водах.
Мадяри мусять відступити за Дунай.
Треба повертати Паннонію назад слов'янам.
Щось надто довго мадяри засиділися в слов'янській землі.

Нижньоворітець 2020-03-15 / 07:48:27


https://www.istpravda.com.ua/articles/2018/03/7/152184/


Нижньоворітець 2020-03-15 / 07:36:10
https://www.youtube.com/watch?v=XAyZoJQhclw

Мадяр 2020-03-14 / 23:37:45


Українфобія. Коментар видалено. Адмін


сорри 2020-03-14 / 21:22:09


Василь,62 роки, соромно "полемізувати" за принципом тьоті Моті з Курська із п'єси М.КУліша: "Етава нє может бить, патаму шта етва нє может бить нікагда"


хижа 2020-03-14 / 20:48:07
а де подівалися зі своїми фаховими статтями дописами інтервю науковці ужну які захистили по цій темі дисертації вибилися в люди понаписували купу книг

НОВИНИ: Соціо

14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
» Всі новини