Двох закарпатських переправників "нелегалів" засуджено кожного до 3-х років тюрми умовно

У такому виді злочинів, як нелегальна міграція, задіяні величезні кошти. Відповідно, заробляють на цьому всі ланки злочинного ланцюга -- від міжнародних організаторів афер до безпосередніх перевізників та переправників “живого товару” через державний кордон України. Лише для окремих з них цей “бізнес” закінчується на лаві підсудних...

Двох закарпатських переправників "нелегалів" засуджено кожного до 3-х років тюрми умовно

МОЛДОВАНИ У “ВОЛЗІ”
До останніх належать і два персонажі кримінальних історій, вирок по яких нещодавно виніс Ужгородський міськрайонний суд. Перший  --  47-річний ужгородець Іван. Чоловік раніше не судимий, батько двох неповнолітніх дітей. Заробляв на життя приватним таксистом, маючи  автомобіль ГАЗ-3110.
І ось у липні 2006 року, перебуваючи в районі залізничного вокзалу, Іван погодився на пропозицію знайомого  Василя (його особу слідству так і не вдалося встановити) взяти участь у   переправленні через українсько-словацький  кордон нелегальних мігрантів. Зокрема, таксист повинен був зустріти “нелегалів”, поселити їх на орендованій дачі в Горянах, що  поблизу Ужгорода, з розрахунку 100 гривень за добу перебування, а далі доставити безпосередньо до українсько-словацького кордону й передати переправникам.
У середині липня закарпатський таксист прибув до Стрия, де “прийняв на борт” трьох громадян Молдови, яких доставив в Ужгород  і  передав Василеві. Далі на околиці Чопа зустрів ще 6 молдован, яких теж доставив на дачу в Горяни. Того ж дня аналогічно перевіз із околиці Ужгорода ще шістьох молдован.
“ХЕППІЕНД” ЗІРВАЛА СЛОВАЦЬКА ПОЛІЦІЯ...
Наступного дня за три “ходки” Іван перевіз вказаних 12 молдован до автодрому в районі Ужгородського аеропорту. Там на них вже очікували спільники. Один із них -- 22-річний Емеріх із Шишловці Ужгородського району. Хлопчина походить із незабезпеченої сім’ї, де троє дітей, а батьки ніде не працюють, тож радо погодився на пропозицію того  загадкового Василя підзаробити на переправці через кордон нелегальних мігрантів -- із розрахунку 100 доларів за кожного.
Розтягнувши колючий дріт загороджувальної смуги, Емеріх разом зі ще двома спільниками утворили лаз для 12 молдован та незаконно переправили їх через українсько-словацький кордон в районі 306-го прикордонного знаку застави “Ужгород”. Усе йшло за планом, аж доки близько 19-ї години вечора всю групу не затримали співробітники словацької прикордонної поліції. Одному з провідників вдалося чкурнути з місця пригоди, а от Емеріха затримали й передали українським прикордонникам.
Кримінальну справу, порушену щодо нього за ст.332 ч.2 КК України (організація незаконного переправлення осіб через державний кордон України) розслідував слідчий відділ УСБУ в Закарпатській області. Після завершення розслідування справу передали  в  суд.
“УМОВНІ” ПОКАРАННЯ
Підсудний свою вину визнав повністю, щиро розкаювався, тож вироком Ужгородського міськрайонного суду переправника молдован засуджено до 3 років позбавлення волі умовно.
А от згадуваному таксистові Івану з аеропорту вдалося втекти непоміченим. Наступного дня він відвіз на орендовану дачу в Горяни трьох нових молдован, яких передав йому Василь. Забезпечив їх харчами та посудом. Але через кілька днів ці молдовани були затримані  під час спільної операції СБУ та прикордонників, які відтак вийшли і на самого таксиста.
Вироком суду Івана засуджено до 3 років і 6 місяців позбавлення волі зі звільненням від відбування  покарання, якщо він упродовж встановленого судом строку -- 1 рік -- не скоїть новий злочин. Знаряддя  вчинення  злочину -- згадувану “Волгу” суд залишив власникові.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
21 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини