Форум активних громадян проходить сьогодні в Ужгороді (ФОТО)

На відкритті Ужгородський міський голова Богдан Андріїв привітав учасників, відзначив, що присутні багато молодих людей, подякував експертам, які підготували ґрунтовні дослідження, діляться досвідом і для цього приїхали в обласний центр Закарпаття.

Форум активних громадян проходить сьогодні в Ужгороді (ФОТО)

Експерт із місцевого розвитку, представник Інституту політичної освіти, ужгородець Олександр Солонтай відзначив, що Ужгород, серед іншого, унікальний зараз тим, що не втрачає так стрімко кількість населення, як багато інших українських міст, тут ведеться активне житлове будівництво і саме місцевий економічний розвиток має всі шанси бути для всіх мешканців, політиків, бізнесу об’єднавчим фактором. Він нагадав, що з початком бюджетної децентралізації Ужгород отримав значний фінансовий ресурс, але вже за рік почало і продовжує зростати навантаження зобов’язань на місто, тому коштів на розвиток, ремонти, реконструкції стає все менше.

Очевидно, оскільки плануються законодавчі зміни, наступного року місто вже не отримуватиме доходів від пайової участі і акциз із пального. Тому надалі дуже важливим буде розширення повноважень на місцях. Також експерт відзначив, що буквально донедавна на державному рівні обласним центрам була заблокована можливість створювати об’єднані територіальні громади, тому місцевій владі потрібно вносити свої пропозиції до проєктів, які вже є у Верховній Раді щодо вдосконалення механізмів співпраці з іншими адміністративними одиницями.

Виконавчий директор і консультант з юридичних питань Офісу реформ Закарпатського РВ АМУ Олег Лукша зауважив, що один зі стратегічних напрямків розвитку Ужгорода – створення агломерації з суміжними сільськими територіями, така робота триває і, як наголосив міський голова Богдан Андріїв, уже є її позитивні приклади з Баранинською ОТГ, Холмоком тощо.

Голова правління Асоціації ОСББ «Лучани» Юлія Собатюк розповіла про важливість об’єднуватися для вирішення проблем мешканців багатоповерхівок, форми управління для співвласників житла, моделі організації договірних відносин, навела практичні приклади залучення коштів, зокрема на енергоефективнісь. Відзначалося, що Ужгород – серед лідерів за кількістю створених ОСББ.

Депутатка міськради міста Первомайськ на Миколаївщині Наталія Саблін покроково розповіла про те, як мешканцям міста долучитися до бюджетних процесів, розподілу коштів. Для цього потрібно: цікавитися, які вже діють законодавчі механізми; писати колективні звернення; створювати електронні петиції; проводити зустрічі з міськими депутатами; приходити на прийом до міського голови; розповідати про проблему у ЗМІ і соцмережах; створювати органи самоорганізації населення; залучатися підтримкою депутатської бюджетної комісії; проводити загальні збори громадян; звертатися до депутатів обласної ради та парламенту. Також пані Наталія надала перелік електронних ресурсів, де брати інформацію про бюджет, розподіл коштів.

Крім активних обговорень під час панельних дискусій, експерт Віталій Шарлай презентував результати опитування жителів Ужгорода, яке проводив Міжнародний Республіканський Інститут.

Також у рамках Форуму – презентація та обговорення 4 проєктів випускників Академії громадянина, які пропонують реалізувати в Ужгороді. Зокрема: «Чиста та якісна вода – це основа здоров’я мешканців Ужгорода», «Стратегія заміщення використання пластикових виробів на користь екологічно безпечних виробів із біоматеріалів», «Створення велоінфраструктури в Ужгороді», «УПС: Ужгород проти сміття». Учасники Форуму голосуванням мали можливість підтримати проєкти.

Форум активних громадян організували Міжнародний Республіканський Інститут (МРІ) за фінансової підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ужгород – третє в Україні місто, де провели такий захід.  

20 лютого 2020р.

Теги: форум

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 6
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини