На Закарпатті СБУ затримала підполковника МНС. Рятувальники ВІДКРИТО обурилися

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ
колективу ГУ МНС України в Закарпатській області

На Закарпатті СБУ затримала підполковника МНС. Рятувальники ВІДКРИТО обурилися

Виконуючому обов’язки Голови Служби безпеки України

Наливайченку В. О.

Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини

Карпачовій Н. М.

Прокурору Закарпатської області державному раднику юстиції 3 класу

Бенці Ю. Ю.


Колектив ГУ МНС України в Закарпатській області вкрай стурбований провокативними та протиправними діями управління СБУ в Закарпатській області, яка порушуючи Конституцію України та гарантовані нею права людини, 17 березня 2008 року на вулиці Паризької Комуни в місті Ужгород Закарпатської області, безпідставно затримала працівника ГУ МНС України в Закарпатській області.

Для цього було задіяно спецпідрозділи, які без ознак відомчої належності, шляхом переслідування та блокування, силоміць зупинили автомобіль, в якому за кермом знаходився підполковник служби цивільного захисту Володимир Дзярук та на очах сотень перехожих, застосовуючи силу, демонстрували свою зверхність та всіляко принижували гідність людини.

Увесь процес «затримання» відзнімався на дві відеокамери, що дає нам підстави вважати, що це була виключно підготовлена акція, метою якої було через ЗМІ, що працюють у сфері телекомунікацій, звітувати про «переможні реляції» управління СБУ в Закарпатській області у боротьбі з хабарництвом.

Ми ні в якому разі не прагнемо заперечити необхідність боротьби з хабарництвом, однак вважаємо, що здійснювати її з порушенням чинного законодавства, те саме, що потакати йому. Разом з тим, як нам здається, бажання управління СБУ в Закарпатській області «прозвітувати» перед вищим керівництвом про свої успіхи у боротьбі з хабарництвом, пересилює його реальні досягнення у цьому напрямку.

Окремо потрібно вказати, що затримавши підполковника служби цивільного захисту Володимира Дзярука та безпідставно протримавши його у будівлі управління Служби безпеки України в Закарпатській області 7 (сім) годин, її працівники так і не висунули йому звинувачень, чи порушили проти нього або за фактом кримінальної справи, а лише ознайомили з статтею кримінального кодексу України про хабарництво.

Разом з тим, після звільнення, Володимиру Дзяруку, з невідомих причин не повернули автомобіль, посвідчення водія, документи на автомобіль, мобільні телефони, гаманець та інші особисті речі, які є його приватною власністю.

Ми не будемо особливо наголошувати на методах, яким чином з’явився так званий «хабар» у 250 помічених спеціальною фарбою американських доларів в автомобілі підполковника. Однак за своїм принципом вони здебільшого нагадують про нещодавнє минуле СБУ - НКВС-МДБ-КДБ.

Окремо хочемо наголосити, що у протоколі затримання нашого колеги чітко зазначено, що про гроші, які були знайдені в його автомобілі під час обшуку, він нічого не знав, а на його одязі та руках не знайдено жодних слідів спеціальної фарби, якою були помічені купюри. Не виключаємо, що перед самим затриманням, йому їх було підкинуто нештатними працівниками СБУ, з метою в подальшому продемонструвати широкому суспільному загалу «активну і успішну» боротьбу цієї служби з хабарництвом на найвищому рівні.

Зі свого боку ми стверджуємо, що Володимир Дзярук, людина високої честі та відкидаємо всілякі звинувачення, які управління СБУ в Закарпатській області висунуло чи висуватиме на адресу цієї людини, однак при цьому зовсім не виключаємо, що це не остання провокація з боку СБУ, а наше відкрите звернення наражає нас у майбутньому на неприхований тиск з боку його працівників.

Наше занепокоєння викликає також той факт, що подібне може трапитися з будь-яким громадянином України, варто тільки-но розпочати чергову кампанію боротьби з чимось. Тому якщо завтра оголосять кампанію по боротьбі з наркотиками, то в хід піде підкидання наркотиків, а місячник по виявленню незареєстрованої зброї перетвориться на місячник підкидання зброї.

Нас також відверто дивує, яким чином служба, що покликана захищати громадян України від беззаконня та протиправних дій, сама вдається до неприхованих фальсифікацій та провокацій, опускаючись до рівня тих, від кого покликана захищати суспільство.

Наразі Володимир Дзярук, проходить медичне обстеження, оскільки затримання проходило із застосуванням сили, хоча сам підполковник не здійснював жодного опору. Останнє, втім, не стало жодною пересторогою для працівників СБУ, які театралізовано вивалювали людину у формі по землі, кидаючи обличчям на асфальт та у грязюку, заламували йому руки.

Дії управління СБУ в Закарпатській області щодо нашого колеги ми маємо намір оскаржувати у суді. Однак перш ніж суд оприлюднить своє рішення щодо даного факту, ми наполягаємо на правовій оцінці дій працівників СБУ від кожного з тих, до кого звертаємося, їх відповідності чинному законодавству та Конституції України.

Окрім того ми вимагаємо офіційних вибачень з боку керівництва управління Служби безпеки України в Закарпатській області перед Володимиром Дзяруком за безпідставні звинувачення та незаконне затримання, а також дискредитацію ГУ МНС України в Закарпатській області в очах громадськості.

Підписи трудового колективу: 66 підписів

19 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

СТАСЯН 2010-11-06 / 21:54:00
ТБ читай кримінально-процесуальний кодекс краще і ЗУ"Про боротьбу з корупцією",хабарництво підслідність прокуратури,але виявляти ознаки таких злочинів можуть і СБУ і МВС і ДПА

Позитив 2008-04-16 / 15:22:00
Люди в погонах всегда боялись СБУ, контрразведку и т.п. и то что письмо написали, так это естественно. Самое интересное, что СБУ единственная структура которая реально может влиять на "погоны". Хотя у них тоже есть не чистые на руку. Хотя поверьте мне, свой своего не здаст никогда.

Йог 2008-04-11 / 00:18:00
Многих инспекторов знал.Но, ТОЛЬКО ОДИН из них действительно не брал взятки.За что его и убрали!Ребята с СБУ,только на Вас надежда.Наводите чистоту дальше.МОЛОДЦЫ.

mixa 2008-04-07 / 23:23:00
Всі одинакові.всюду страшна корупція!А це що когось взяли показуха або комусь так було треба.

Сотрудник 2008-03-31 / 21:27:00
Я работал с этим человеком несколько лет назад, 100% подкинули бабки. Работать не охота, а статистика должна быть. Вот и все.

нерезидент 2008-03-25 / 21:31:00
Не згідна з військовим. В СБУ цінують військову та іншу форму не менш ніж ви . Тому і вигляд у них не потрепаний, помятий, як у інших військових. А раз за справу взялась СБУ, то це було дійсно серйозно, бо ця організація трьохсотдоларовими операціями не займається. і на цей час це ще єдина організація, де менше всіх процвітає хабар. Повторю, не значить, що взагалі немає, але менше всіх.

ТБ 2008-03-20 / 10:35:00
Шо то СБУ намутили - "хабарництво" не их последственность, а милиции, ну на крайнее прокуратуры. Скорее всего подполковник тронул того у кого крыша СБУушная. Вот и ответ.

Istvan 2008-03-20 / 10:26:00
Молодцы СБУ!

карась 2008-03-20 / 08:42:00
СБУ! Не зважайте на так звані колективні звернення, які організовані хабарниками. робіть свою справу, а то чинуші вже задтрали. І не думайте про секунди з висока...

Виктор 2008-03-20 / 00:45:00
Молодцы СБУ,ломайте эту корумпированую погань, эти безпредельщики менты завоевали уже себе "СЛАВУ" в народе, убивают кореспондентов, грабят народ,это килеры.

очевидець 2008-03-20 / 00:45:00
так на синьому фольксвагені?

агент 007 2008-03-20 / 00:39:00
очевидець. Ти був в якості підкидувача доларів, чи в якості свого понятого ? Погоджуюсь, що хлопці працюють топорно і позорять службу.

очевидець 2008-03-20 / 00:37:00
якщо на синьому фольксвагені, то там було мінімум пару тисяч євро

пігмей 2008-03-20 / 00:35:00
"...а там бабки..." - 300 доларів ! Сміхота. СБУ декласує ! Факт.

Кусi 2008-03-20 / 00:32:00
Судячи з методу "затримання" цi дилетанти тiльки недавно вийшли з якогось бандформування.Форму надiли а вишкiл залишився ще той.

очевидець 2008-03-20 / 00:29:00
еменесник їздить на синьому фольцвагені?Тоді ми там були, бачили, ніхто нікого не принижував, спокійно зупинили машину, відкрили багажник, а там бабки. Круто!

Катя 2008-03-20 / 00:21:00
Скільки шуму, скільки гаму, дві відеокамери, а тут аж 300 доларів.Це рівень роботи СБУ ? Позор. Три міліони, нехай би так, на худий кінець 300 тисяч було би.. Нехай йдуть шукаютьі ловлять хабарників на кордоні. Але там чомусь не видно таких затримань.Тонка кишка, чи багато дають доларів ?

Случайный прохожий 2008-03-20 / 00:21:00
Насчет копейки полностью согласен. К нам 1 раз в год приходят проверять пожарную безопасность - каждый раз находят новые нарушения и начальству приходится каждый раз перечислять "грошики" в "благатварительный фонд"

військовий 2008-03-20 / 00:12:00
Переконанеий, що менти ,МНСники, військові, прикордонники і прокуратура, обєднається проти СБУшників. Їх ніколи не любили, а зараз тим більше. СБУшники принижували людину в формі, топтались по формі. Не писана корпоративна єтика не допускає принижувати людину в формі, а тим більше привселюдно, на асфальті в центрі міцста. Ті хто носив форму, знають їй ціну. Корпоративна солідарність у таких випадках руйнує всі перепони...

Резидент 2008-03-20 / 00:02:00
Похоже, верхи начали снова спускать планы, как в недалеком прошлом, а местные опричники, рады лбы расшибать любым способом, лишь были показатели в норме.

НОВИНИ: Кримінал

15:50
Справу учасників "смертельної" масової бійки у Підвиноградові скеровано до суду
14:01
В Ужгороді водій, зупинений патрульними, швидко купив і хильнув алкоголь, аби приховати "п'яне" водіння
20:56
/ 3
У Берегові злочинна група відбирала майно в самотніх осіб літнього віку
20:31
На під'їзді до кордону затримали чотирьох чоловіків, що планували нелегально потрапити до Румунії, та двох закарпатців-переправників
15:57
На кордоні з Угорщиною у китайському вантажі виявили "зайві" електроскутери
21:52
/ 2
Через тайник з сигаретами житель Підвиноградова позбувся в ПП "Дякове" свого "Пежо"
11:15
/ 1
На Закарпатті викрили підприємця з Харкова, який хотів вивезти пшеницю в ЄС без ліцензування
22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 2
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 12
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 5
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
» Всі новини