29 січня в Ужгороді відбудеться суд щодо скасування "екологічного висновку" по ВЕС на Боржаві

Окрім науково-практичних конференцій, колективних скарг, мітингів, флешмобів на Боржавських полонинах, тривають і судові баталії щодо захисту цієї унікальної перлини Карпат від скандального будівництва турецькою фірмою 34-х гігантських вітряків.

29 січня в Ужгороді відбудеться суд щодо скасування "екологічного висновку" по ВЕС на Боржаві

У середу, 29 січня о 13:30, Закарпатський окружний адміністративний суд під головуванням Т.Скраль продовжить розгляд по суті резонансної справи щодо скасування висновку з оцінки впливу на довкілля проекту ВЕС на Боржаві. 

Як повідомляє громадський правозахисник Віталій Грегор, оскаржуваний висновок був виданий Департаментом екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА з рядом порушень: не була врахована думка громадськості з низкою грубих порушень законодавства, не проаналізована вся наявна інформація щодо проекту, громадські слухання проведені з порушенням процедури. Департамент по суті лобіює нищівний проект замість того, щоб виконувати свою профільну функцію і  запобігати шкоді, яку він може нанести навколишньому середовищу. 

Громадський рух "Врятуй Боржаву" публічно вимагає скасування цього протиправного документу "екологічного департаменту" ЗакОДА і будь-яких дозволів, які отримав забудовник на його підставі.

Спільнота візуально продемонструвала шкоду, яку незворотньо нанесе вітропарк Боржаві в разі розміщення на хребті вітряків, опублікувавши відповідну інфографіку Іштвана Цапа та Артура Рущака, яка вже набула великого розголосу і обуренення в соціальних мережах (понад 1200 репостів).

Жодного спростування даних вражаючих цифр ні від "екологічного департаменту" облдержадміністрації, ні від районної влади Свалявщини та Воловеччини, яка санкціонувала цей проект, ні від турецького забудовника ТОВ "Атлас Воловець Енерджи", досі не оприлюднено.

Однією із наведених жахливих цифр із проектної документації - це є глибина фундаменту із буро-набивними палями біля 20 м , а враховуючи надзвичайно круті схили полонини, особливо на ділянці від Великого Верху до Стою (35’-45’) прийдеться фактично "зрізати" Боржавський хребет.

Захисники Боржави запрошують всіх небайдужих прийти  та підтримати боротьбу за дану перлину Карпат на судовому засіданні 29 січня за адресою: м. Ужгород, вул. Загорська 30.

27 січня 2020р.

Теги: Боржава, скасування, висновок

Коментарі

пішохід 2020-01-29 / 09:13:12
Гору

Доля військової частини часів СРСР на полонині Рівній (Руні) на Перечинщині показує, як селяни ще в 90-х роках минулого століття без болгарок та екскаваторів викопали десятки км ВІЙСЬКОВОГО кабелю енергоживлення та зв'язку, порізали всі металоконструкції, та ще по цеглині розібрали всі БАГАТОПОВЕРХОВІ будівлі цієї частини до бетонних конструкцій.

Зараз на дворі вже ХХІ століття. В Інеті розписано все. Покроково. Плюс йде війна...
Тому, як на мене, яничарам точно нічого не світить.

Гор до пішохода 2020-01-28 / 09:20:59
Ніхто там кабелі різати флексом різати не буде . Їх там упакують добре і глибоко ...
Скоріше всього турки там номінальні власники .Кінцеві бенефіціари / власники це наші олігархи і депутати . Одним з лоббістів вітряків на Боржаві називають депутата Лунченка .

Гор до Віталія Грегора 2020-01-28 / 09:12:47
Пересічні громадяни не тільки нічого не отримають , вони за це все будуть сплачувати з власного карману . Людям просто залізли в кишеню назвавши це " інвестиціями " ... а людям не пояснюють , тому що в нас держава побудована на олігархічному фундаменті .І всі ЗМІ в їхніх руках .Можна дурити ... Так на посаду були попали олігарх Порошенко і ставленик олігархів Зеленський .
Вчора оприлюднено інфу що олігарх Ахметов купив у Франції маєток за $ 200 000 000 доларів...

Не ту страну назвали гондурасом 2020-01-28 / 06:32:12
Баканов: Повинна бути перша справа проти якогось судді. Вони ж всі пишуться. Це ж не секрет. Вони всі в принципі зафіксовані. Але судова система працює таким чином, що вона потім всіх відпускає. Тобто опери всіх ловили, подавали в суд: бандюків, злодіїв в законі - а суд просто за хабаря відпускав.

Потім підключилися прокурори, сказали: що це за фігня, а де ми? Почали відпускати їх трішечки раніше. Суд сказав: так не піде – вони домовилися. Потім міліція сказала: шановні, вибачайте, тоді навіщо ми їх будемо взагалі ловити? Ми їх краще не будемо за гроші ловити. І вони домовилися вже втрьох.

Потім адвокати сказали: ви знаєте, шановні, а де тоді наш заробіток? Тому що ви багато чого порушуєте, коли неналежним чином виконуєте свої функції. І вони почали вчотирьох грабувати як бандюганів, так і чесних людей. Бо з’явилася корупційна зв’язка: адвокат, той хто розслідує, прокурор, суд.

Потім до них п’ятий долучився – це голова Адміністрації. Як смотрящий від… (каже Баканов, показуючи пальцем вгору).

пішохід 2020-01-28 / 02:16:21

Відверто дивуюсь цим туркам. Якщо не помиляюсь, ця їх "епопея" з вітряками тягнеться вже третій рік. Неодноразово обговорювалась на ЗО. І що? Хіба досягнута якась згода між більшістю закарпатської громадськості та цими ісламськими інвесторами? - Ні.

Так як тоді турки збираються охороняти цілодобово своє майно в горах на висоті 1600 метрів, якщо противників цього варварства над природою тисячі по всій Україні?
Дільничими, поліцією чи приватною охороною? - Ну, це ж сміх та й годі)))

Всім зрозуміло, що ці вітряки разом з кабелями через пів року - рік тупо опиняться порізаними на металобрухт. Благо, що потужні болгарки на акумуляторах сьогодні невелика проблема.

Ну, не заплатять турки такий "ясир" низинним селам, щоб селяни почали отримувати тисячу доларів на КОЖНУ хату щороку. А потім відмовились від дарів природи цих полонин (під ехо голосного гудіння вітряків, електро напругою та магнітним полем, та груддю стали захищати цих яничар-годувальників.

Тому висновок один. Марна трата часу та грошей бусурманами на юристів та рішал. "Кіна" з цього, як на мене, точно не буде

Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-27 / 23:57:56
Мабуть на вході до Закарпатської обласної адміністрації треба прибити плакат з такими словами видатного українського поета Тараса Шевченка:
ЗА ШМАТ ГНИЛОЇ КОВБАСИ У ВАС ХОЧ МАТІР ПОПРОСИ, ТО ОДДАСТЕ...

Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-27 / 23:52:22
На жаль, розумовий рівень людей геть впав і я навіть не знаю, чи зможуть українці вже відродити в собі здатність то думання... Сама вже ідея проекту вказує на розумову неповноцінність його придумувачів. Так ні, малого того, знайшлася велика купа дядьокі тьотьок на високих посадах у котрих розуму виявилося ще менше. Куди котимося, українці???...

Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-27 / 23:42:05
На жаль, розумовий рівень людей геть впав і я навіть не знаю, чи зможуть українці вже відродити в собі здатність то думання... Сама вже ідея проекту вказує на розумову неповноцінність його придумувачів. Так ні, малого того, знайшлася велика купа дядьокі тьотьок на високих посадах у котрих розуму виявилося ще менше. Куди котимося, українці???...

Верховинець 2020-01-27 / 18:18:25


Тролінг. Коментар видалено. Адмін


Вуву 2020-01-27 / 18:15:20
Факт того що у вр. знову пройшли лунтік і бровді і решта "спеціалісти"
а по справі вітряків пишуть такі дурниці
... Є свідченням того що багата наша закарпатська земля на "Йовбаків".
За 30 років так затуркали народ
до примітивних тваринних рефлексій.

Віталій Грегор 2020-01-27 / 16:04:25
"Зене" вся Європа і не тільки у вітряках переважно на рівнинах і полях, а не на гірських висотах 1600 м. Тому раз поїдьте подивіться світ, а потім коментуйте.
Плюс і так маємо проблеми з паводками через вирубку лісів, то ви пропонуєте і знищити рослинний покрив, який додатково стримує і рівномірно розприділяє воду під час дощів.
Крім того вм хочете знищити всю цю природню красу заради чого? Пересічні люди нічого не отримають позитивного, лише знищення туристичного напрямку і збільшення платіжок на електроенергію на користь зеленотарифних олігархів

Зене Лох 2020-01-27 / 14:41:47
уся Австрія в вітряках, лем туй голодранці думавуть про "екологію".........до нич им не упаде із бьюджета

Василь 2020-01-27 / 14:36:26
Департамент екології - гавнюки і зрадники продажні!

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 5
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини