Проблемні питання вакцинації на Закарпаттs обговорили на нараді в обладміністрації (ФОТО)

Нарада відбувалась за участі в.о. голови Олексія Гетманенка, директора департаменту охорони здоров’я Єлизавети Біров та головних лікарів Центрів первинної медико-соціальної допомоги.

Проблемні питання вакцинації на Закарпаттs обговорили на нараді в обладміністрації (ФОТО)

Донедавна поставка вакцин для області планувалась відповідно до кількості населення і пропорційно розподілялась між районними відділами  охорони здоров’я. Але з 1 січня ці структурні підрозділи в більшості районних адміністрацій ліквідовано. Пропонується, що відтепер отримувати вакцини для щеплень будуть безпосередньо  центри ПМСД. Відтак - і розподіляти між медичними закладами регіону та звітувати за її використання. Це питання детально обговорювалось на нараді.

Директорка департаменту охорони здоров’я Єлизавета Біров наголосила, що в регіоні створено єдиний медичний простір – один госпітальний округ в рамках якого буде надаватися вся медична допомога, в т.ч. і профілактична – щеплення. Для сімейних лікарів рівень вакцинації стає одним із основних індикаторів якості роботи. Керівниця департаменту запропонувала підготувати наказ в якому детально визначити хто планує кількість вакцин, хто отримує і хто звітує за їх використання.   

Очільниця Мукачівського Центру ПМСД Вікторія Лані запропонувала додатково підготувати окреме інформаційне звернення до керівників районних рад, в якому буде детально прописано алгоритм отримання, розподілу та звітності по вакцинах. 

Обласний інфекціоніст Михайло Поляк акцентував увагу колег на необхідності налагодження співпраці з приватними лікарями, які отримують вакцину закуплену за бюджетні кошти, але часто не звітуються за її використання. Лікар зазначив, що минулого року загальний рівень охоплення профілактичним щепленнями в регіоні сягнув 67 відсотків. І хоча у порівнянні з минулим роком це значно кращий показник, однак недостатній для забезпечення необхідного рівня колективного імунітету, який має становити 95-97 відсотків щеплених від усього населення. Михайло Поляк наголосив, що область забезпечена на 140 (!!!) відсотків вакцинами для проведення планових щеплень.   

Також на нараді окремо обговорювалась і ситуація із захворюваністю на грип та ГРІ. Обласна епідеміологиня Вікторія Тимчик зазначила, що наприкінці січня прогнозується різкий підйом захворювання на грип. Випадки грипу в області вже зафіксовано і підтверджено. Щоб не згаяти час і не пропустити початок небезпечної хвороби, рекомендовано одразу ж зробити швидкий тест на грип. В обласній інфекційній лікарні такі діагностичні тести є. Для зручності та оперативності при діагностиці грипу пацієнти самі можуть придбати тест в аптеці. У разі позитивного результату тесту та стрімкого агресивного розвитку інфекції – необхідне стаціонарне лікування осельтамевіром під контролем медиків.   

Також під час наради обговорювалось питання освоєння коштів державної  субвенції на розвиток сільської медицини. Зокрема йшлося про стан будівництва 36 амбулаторій в різних районах області. В.о. голови ОДА Олексій Гетманенко звернув увагу медиків на необхідність інформування щодо забезпечення належних під’їзних шляхів до медичних закладів. Адже ефективне функціонування єдиного медичного простору починаючи від сільської амбулаторії та закінчуючи високотехнологічною допомогою в обласних закладах, без належної інфраструктури доріг просто неможливо. 

Серед низки питань що піднімалися під час наради, було й надання паліативної допомоги важкохворим в районах. Запропоновано вивчати та переймати досвід організації цієї роботи в Ужгороді, де залучаються не тільки медичні працівники, але й волонтери та церковні общини. Наголошувалось і на необхідності забезпечення надання невідкладної медичної допомоги у вечірній час. Також зверталась увага і на необхідність залучення додаткових аптечних закладів до реалізації  рядової програми «Доступні ліки».   

За підсумками наради буде підготовлено низку керівних документів.   

21 січня 2020р.

Теги: вакцинація, проблеми, нарада

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини