Закарпаття в турборежимі готується до контрактування

До запуску чергового етапу медреформи лишилося менше трьох місяців, а повністю підготувалися трохи більше половини закладів.

Закарпаття в турборежимі готується до контрактування

Для успішного старту реформи потрібно три компоненти – гроші, нормативно-правова база і готовність закладів. З першими двома наразі все в порядку. Зокрема, на продовження реформи на сьогодні виділено 64% коштів із загального медичного бюджету. На програму медичних гарантій передбачено 72 млрд грн – це майже 64 % грошей, виділених на охорону здоров'я. На жаль, з останнім компонентом – готовністю закладів прийняти гроші і розпочати роботу в нових умовах фінансування, – усе покискладніше.

Для того, щоб реформа відбулася з 1 квітня, медзаклади що надають спеціалізовану медичну допомогу, обов’язково повинні встигнути:

1) автономізуватися – тобто змінити юридичну форму: перетворитися з бюджетних установ на комунальні некомерційні підприємства. Це дозволить самостійно регулювати зарплати працівників, заробляти кошти і вирішувати організаційні питання;

2) комп’ютеризуватися – обладнати комп'ютером кожне робоче місце та підрозділ;

3) зареєструватися в електронній системі охорони  здоров’я – спеціалізованій центральній базі даних (в ній відбуватиметься запис на прийом в режимі онлайн, вестиметься електронна картка, видаватимуться лікарняні, направлення тощо).

За даними НСЗУ, станом на 8 січня 2020 року, тобто менше ніж за три місяці до старту реформи,  маємо таку ситуацію:

Автономію отримали майже 89,77% закладів області, які планують надавати медичні послуги через договори з НСЗУ. Це другий показник у Західному регіоні, який разом із Закарпатською об’єднує Волинську, Хмельницьку, Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську, Чернівецьку та Рівненьску області.  А от із комп’ютеризацією більше половини закладів досі не поспішають: наразі повністю укомплектувалися технікою лише 48,58 %лікарень.

Найнижчим показником поки залишається реєстрація всіх лікарів в електронній системі охорони здоров’я (яка розпочалась з 19 грудня 2019 року) – усього 3,41%. Реєструє працівників сам заклад, щоб лікар міг вести карту пацієнта, видавати довідки, звітувати тощо. УНСЗУ таку низьку реєстрацію лікарів пояснюють тим, що процес реєстрації розпочався зовсім нещодавно – 19 грудня. Але треба врахувати, що дуже часто такі речі відкладаються на останній день (як це, було в перші роки з поданням електронних декларацій). 

Коментуючи ці дані директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Єлизавета Біров зазначила:

«Найважче – надолужити за короткий період те, що не було зроблено за тривалий. Нині - це найбільша проблема. Наша область запізно почала перетворення закладів. За підсумками  третього кварталу в Закарпатті було перетворено всього 10 закладів. А за четвертий квартал 2019 року вже основна частина закладів (41 !!!)  змінила свій статус. Така кількість за короткий період – це дуже гарний результат. Разом з тим, варто зазначити, що частина медичних установ залишиться на фінансуванні державної субвенції та місцевих бюджетів і не зможе отримати кошти від НСЗУ, оскільки є медпослуги, які не підпадають під програму медичних гарантій.

Ще одне питання, яке потребує негайного вирішення – закупівля комп’ютерного обладнання та медичних інформаційних систем. Найбільш гостро ця проблема стоїть перед районними закладами, хоча Мукачівська та Берегівська райлікарні – лідери за цими показниками. Однак, важливо не тільки мати комп’ютери, але й обов’язково зареєструвати робоче місце. Керівники медзакладів повинні розуміти, що кількість коштів, які вони можуть отримати за надану послугу, залежить не тільки від якості цієї послуги, але й наскільки своєчасно та правильно закодована інформація буде подана в НСЗУ.

Чим ближче 1 квітня, тим більше буде зростати усвідомлення, що пусте ліжко ніхто фінансувати не буде і що теза: «Гроші йдуть за пацієнтом» - отримає реальне втілення. Адже тепер за направленням лікаря пацієнт сам зможе обрати заклад, де працюють найкращі спеціалісти і де найкомфортніші умови перебування.

Серед найближчих завдань цього року: створення медичного округу та медичної ради, розробка  маршрутизації пацієнтів, запуск електронного документообігу. Також ще одним важливим завданням є створення регіонального Центру громадського здоров’я: донедавна ми були у  четвірці областей, які ще не зробили цього. Однак, на останній сесії обласної ради 20-го грудня, прийнято рішення про організацію ЦГЗ в Закарпатті і цей процес вже розпочато. До нової структуру увійдуть інформаційно-аналітичний Центр, обласний Центр здоров’я та Центр з профілактики та боротьби зі СНІДом».

08 січня 2020р.

Теги: контрактування, лікарні

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини