У Ясінянському ЛМГ під суцільною санітарною рубкою вирубується здоровий ліс для комерції – природозахисники

Однією з проблем, про яку останнім часом багато говорять як представники лісової галузі, так і закордонні експерти, є надмірна бюрократизованість процедури отримання дозволів на проведення санітарних рубок. Мовляв, тривала процедура не дає змоги оперативно боротися зі «шкідниками» і вилучати свіжезаражені дерева. З одного боку, це дійсно так, за умови, що рубка призначена з врахуванням особливостей біології конкретного «шкідника», а не просто по причині «ліс сухий та кривий».

У Ясінянському ЛМГ під суцільною санітарною рубкою вирубується здоровий ліс для комерції – природозахисники

А з іншого – як можна говорити про спрощення процедур, доки під виглядом санітарних рубок продовжують вирубуватись насадження, які таких рубок не потребують? Ми вже писали про ситуацію з «Цуманською Пущею», «Савранським лісом», національним природним парком «Голосіївський».

Але з ситуацією, коли під суцільною санітарною рубкою вирубується здоровий ліс, ми зіштовхнулись чи не вперше. У Ясінянському лісомисливському господарстві на Закарпатті.

23-24 грудня 2019 року аналітик ЕПЛ спільно з активістами Free Svydovets та Української природоохоронної групи відвідали 8 ділянок Ясінянського лісгоспу, де проводились суцільні санітарні рубки. І список порушень вражає :

  • Відведення в суцільні та вибіркові санітарні рубки здорових дерев
  • Трелювання водотоками
  • Рубки за межами лісосік
  • Непозначення меж лісосік на місцевості
  • Відсутність діляночних стовчиків
  • Пошкодження невідведених в рубку дерев

Наприклад, у 37 виділі 10 кварталу Чорнотисянського лісництва ділянкових стовпчиків та маркування межі лісосіки не було взагалі. Тобто, лісорубна бригада на власний розсуд вирішувала, де саме знаходиться межа суцільної санітарної рубки. Та навіть це не завадило «невідомим особам» вибірково зрубати ще десяток зелених дерев за межами відведеної в рубку ділянки, приховавши частину пеньків під гіллям. У ЕПЛ немає жодних сумнівів, що ті «самовільні» рубки здійснювались з відома лісгоспу, оскільки неможливо було не помітити зрубані дерева за межею під час прийому лісосіки. Самовільно зрубані дерева поза межами лісосіки були виявлені і на всіх інших лісосіках.

Самовільні рубки зроблені скоріше за все лісорубної бригадою. Пень був прикритий гілками

(квартал 10 на межі виділів 36 та 29 Чорнотисянського лісництва)

Межа ділянки суцільної санітарної рубки в 40 виділі 9 кварталу була відмічена лише частково. В тому ж виділі планується і вибіркова санітарна рубка, однак жодних клейм чи номерів на відведених у рубку деревах, всупереч вимогам санітарних правил, немає, а самі дерева мають мінімальні пошкодження, або не мають таких взагалі. Схожою ситуація була і в 11 кварталі 6 виділі Станіславського лісництва, де частина вимічених під суцільну санітарну рубку дерев не мали жодних ознак всихання.

Самі рубки проводяться максимально неакуратно, пошкоджуючи не відведені в рубку дерева. А на одній ділянці лісорубна бригада взагалі знищила дерево-насінник, яке мало залишитися на зрубі!

Найбільш показовою стала суцільна санітарна рубка у виділі 37 кварталу 9. Дана лісосіка була ще у розробці і наочно демонструвала, наскільки цинічно Ясінянський лісгосп порушує закон. Частина дерев, які ще не були зрубані, проте відібрані у суцільну рубку, являли собою здорові живі ялини, ялиці та буки. А, згідно з лісорубним квитком, ділова деревина становила майже половину від обсягу заготівлі. На нашу думку, навіть призначення вибіркової санітарної рубки на даній ділянці викликало б питання. Годі вже й казати про доцільність суцільної рубки, особливо - враховуючи норму «повноти 0.1».

Тому можна сміливо стверджувати, що Ясінянський лісгосп фактично під виглядом суцільних санітарних рубок здійснює комерційну заготівлю деревини в неексплуатаційних лісах. Окремо варто зазначити, що суцільні санітарні рубки проводилися лісгоспом не тількив штучних ялинниках, але й в цілком природних ялиново-буково-ялицевих лісах віком більше 150 років.

«Вітровальний та хворий ліс», відведений у рубку (по центру та в лівій частині кадру)

(квартал 9 виділ 37 Чорнотисянського лісництва)

А ще всі вищезгадані суцільні рубки обходять вимоги Закону «Про оцінку впливу на довкілля». Згідно закону, процедура ОВД вимагається для усіх суцільних санітарних рубок більше 1 гектара. Однак Ясінянський лісгосп обходить процедуру, маніпулюючи з лісорубними квитками. Схема проста: велика за площею ділянка, відведена до суцільної санітарної рубки, розбивається на декілька ділянок площею менше 1 га, на кожну з яких виписується окремий лісорубний квиток. Як наслідок, формується великий зруб площею більше 1 га, однак жодного дозвільного документу з порушенням вимог ОВД не виписується. Схожа схема відмічена для багатьох лісгоспів України. На вимогу необхідності ОВД для рубок головного користування Ясінянський лісгосп взагалі не зважає, просто отримуючи необхідні лісорубні квитки на ділянки площею більше 1 га. Як і усі лісгоспи Закарпатської області. Хоча, для прикладу, лісгоспи Чернівецької області пройшли процедуру ОВД, а лісгоспи Львівщини проводять рубки головного користування на площах менше 1 га.

 

Трелювання водотоком та його захаращення

(9 квартал 37 виділ Чорнотисянського лісництва)

Окремої уваги заслуговують феодальні відносини, встановлені між лісгоспом та місцевим населенням. Усі в’їзди до лісу перекриті шлагбаумами. Черговий на КПП, впізнавши активістів, всупереч вимогам законодавства, відмовився пропускати транспорт до лісу, мотивуючи це наказом директора лісгоспу. Пропустили лише після дзвінка директору лісгоспу та приїзду до КПП лісничого. А на зворотньому шляху з лісу активістів біля шлагбауму вже чекав десяток місцевих жителів, які, без сумніву, були скликані керівництвом лісгоспу, яке налаштовує їх проти екологів та природоохоронців. Хоча, без сумніву, саме дії чинного керівництва Ясінянського ЛМГ в найближчій перспективі і призведуть до проблем з працевлаштуванням місцевих мешканців – надмірна експлуатаця лісу нині призведе до зменшення обсягу лісосічного фонду в майбутньому.

 

Трелювальні трактори ТДТ-55, які віднині легально нищитимуть гірські ліси

(біля потоку Станіслав, Станіславське лісництво)

При цьому, порушення з боку Ясінянського ЛМГ носять системний характер! В 2018 році Державна екологічна інспекція України рік вже фіксувала порушення, аналогічні виявленими активістами: «незаконна рубка дерев, пошкодження дерев до ступеня припинення росту, діляночні стовпи, межі лісосік не відмічені тавром, захід призначено невірно, незадовільне очищення лісосіки від порубкових залишків, пошкодження підросту, заготівля проводиться під час заборони в період тиші» і нарахувала більше 350 000 грн шкоди, завданої лісу. Проте, як можна побачити, лісгосп жодних висновків не зробив й надалі продовжує проводити рубки з порушеннями.

Перелік членів комісії з обстеження суцільних санітарних рубок які погодили вирубки здорового лісу в Ясінянському ЛМГ

І, незважаючи на все вищенаведене, Ясінянське ЛМГ вже багато років володіє сертифікатом FSC, виданим компанією SGS. Аудитори якої вперто не помічають порушень і сумлінно продовжують лісгоспу дію FSC-сертифікату.

Інформаційний стенд біля КПП зі шлагбаумом

Ситуація в Ясінянському лісгоспі яскраво свідчить про те, що допоки не будуть покарані винні у проведенні незаконних суцільних санітарних рубок і не буде забезпечена незалежність лісозахисних станцій, про жодне спрощення процедури призначення санітарних рубок не може йтися. Бо це призведе лише до збільшення масштабів комерційної заготівлі деревини під виглядом санітарних рубок.

Тому ЕПЛ закликає Державне агентство лісових ресурсів України та керівництво Закарпатського ОУЛМГ до негайного вжиття щодо керівництва Ясінянського ЛМГ та інших осіб винних у проведенні незаконних рубок. Єдиний шлях, який допоможе повернути репутацію лісової галузі, – це боротьба з порушниками у власних рядах!

 

За додатковою інформацією звертайтеся:

Петро Тєстов, аналітик ЕПЛ

email: petro.testov@gmail.com

Тел.: (032) 225 – 76 -82; (068) 934 – 95 – 74

08 січня 2020р.

Теги: рубка, ліс, Ясіняннське ЛМГ

Коментарі

Dido 2020-02-18 / 10:44:24
Cerez Raxiv v noci v suprovodi musoriv jidut lisovozu,poky vsix sudjiv i musoriv nepominjajut to porjadku nebude.

jjguag 2020-01-22 / 19:37:21
Сертифікація FSC, та ще й компанією SGS є нічим іншим як висасування грошей з лісогосподарських та деревообробних підприємств, яке лобіювалось на самому високому рівні. Хоча самим підприємствам воно 100 років не потрібно. Чистої води фікція...

Volodymyr Krasnoholovets 2020-01-10 / 02:29:32
Десь років 7 тому мені на реценцію надіслали оглядову статтю в якій описували різні способи відлякування пташок від летовищ по всьому світу. В середньому великі летовища мають збитки на рівні $20 мільйонів щороку. Методів відлякування перелічено в статті декілька десятків. Але самими дієвим є такий: вивішувати свіжу пташку на мотузці на видному місці. Впродовж двох годин пташок взагалі не видно навіть на далеких підступах від летовища.
ВИСНОВОК: чому б не застосувати такий перевірений спосіб відлякування різунів дерев?
Повішати декілька різунів, які по-суті знищують середовище свого власного проживання, і буде наука для інших.

НОВИНИ: Кримінал

22:49
На обʼїзній Мукачева патрульні зупинили водія, у 12 разів п'янішого від дозволеного
19:05
За вбивство жінки в центрі Берегова місцевому мешканцю "світять" 15 років тюрми
18:53
/ 1
На Закарпатті взяли під варту без права на заставу 10 учасників наркоугруповання
23:08
На Закарпатті 26-річний псевдоволонтер з Тернопільщини, що прямував до угорщини, намагався відкупитися в прикордонників за €1600
19:37
На Закарпатті затримали 2-х підлітків-провідників і 4-х "ухилянтів" з ґумовими човнами
17:54
/ 2
У ПП "Лужанка" берегівець втік від прикордонників і попросив прихистку в угорщині
10:48
/ 1
На Мукачівщині затримали 19-річного підозрюваного у зґвалтуванні 13-річної дівчинки
14:57
На Тячівщині затримали переправника з Рівненщини з "ухилянтом" із Хмельниччини
22:39
/ 5
Апеляційний суд скасував виправдання суддею Софілканич упійманого на хабарі голови Воловецької ОТГ Попелича
21:38
/ 3
Ужгородку, немовля якої померло від переохолодження викинутим в пакеті на вулицю, засудили на 2 роки "умовно"
19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 11
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
/ 1
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 12
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
/ 1
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
» Всі новини