На Закарпатті визначено 4 перспективні земельні ділянки для розміщення об’єктів поводження з твердими побутовими відходами (ФОТО)

У п’ятницю, 27 грудня, в сесійній залі облради відбулося засідання, під час якого оприлюднено звіт діяльності голови ОДА за останні 5 місяців.

На Закарпатті визначено 4 перспективні земельні ділянки для розміщення об’єктів поводження з твердими побутовими відходами (ФОТО)

Участь у заході взяли Ігор Бондаренко, в.о.голови облдержадміністрації Олексій Гетманенко, заступники голови ОДА – Ольга Травіна та Ігор Шинкарюк, голова облради Михайло Рівіс, його перший заступник Йосип Борто, керівники та працівники структурних підрозділів ОДА.

Після призначення на посаду голови Закарпатської обласної державної адміністрації у липні 2019 р Ігор Бондаренко провів загальний аудит стану справ в області. Серед головних проблем – зношеність доріг, тверді побутові відходи і  сміттєзвалища, формування ОТГ, незаконна вирубка лісів, низький рівень надходжень податків, зборів до бюджетів усіх рівнів, не освоєння державних субвенцій та незаконне переміщення товарів через державний кордон України.

Тож керівництвом краю було визначено невідкладні пріоритетні напрямки покращення соціально-економічно ситуації в регіоні. Це, зокрема, прискорення та завершення процесу децентралізації в області; відчутне покращення дорожньої інфраструктури; будівництво системи  сміттєпереробних  і сміттєсортувальних заводів; залучення інвестицій в економіку регіону, створення нових робочих місць; активізація результативної міжнародної співпраці; збільшення надходжень податків і зборів до бюджету та ін.

Що стосується питання доріг, то у І-му півріччі було відремонтовано всього 25,5 км доріг, тоді як в ІІ-му півріччі вже 53,7 кілометри обласних автошляхів.

В області роками не вирішувалось питання відведення земельних ділянок поза межами населених пунктів для розташування об’єктів поводження з твердими побутовими відходами. Стан існуючих полігонів не дозволяє забезпечити повноцінну утилізацію, тим самим створилася катастрофічна екологічна ситуація в області.

На сьогодні визначено 4 перспективні земельні ділянки для розміщення об’єктів поводження з твердими побутовими відходами поза межами населених пунктів (с.Ірлява Ужгородського району, с. Дубрівка Іршавського  району, с.Сокриниця Хустського району, м. Тячів).

В області розпочато процес з підготовки будівництва аеродромного комплексу вантажно-пасажирських перевезень в  м. Мукачево, як стратегічної складової частини Західного транспортного вузла держави, та ініційовано включення до Державного бюджету України на 2020 рік видатків в сумі 500 мільйонів гривень на фінансування проекту будівництва нового аеродромного комплексу.

Що стосується аеропорту «Ужгород», то врегульовується питання надання права обслуговування повітряного руху на території Словацької Республіки ДП Украероруху.

Завдяки плідній та конструктивній співпраці з облрадою розблоковано процес децентралізації та утворення об’єднаних територіальних громад. Загальновідомо, що з 2015 року по липень 2019-го у Закарпатській області було утворено лише 7 ОТГ.  Також був відсутній  перспективний план формування території громад області. Станом на грудень 2019 року у краї забезпечено реалізацію реформи із децентралізації у прискореному темпі  і збільшено до 16 ОТГ. Вибори відбулися чесно, відкрито і без підкупу та будь-якого тиску.

Також схвалено Перспективний план утворення 60 об’єднаних територіальних громад, з яких 54 вже на сьогодні затверджено урядом.

У липні-жовтні 2019 року до бюджетів усіх рівнів Закарпатської області мобілізовано 5 млрд 766 млн грн, що на 1 млрд 303 млн більше, ніж торік.

Надходження митних платежів збільшились на 45,8% (2 млрд  825  млн грн, що на 887 млн грн більше ніж за відповідний період минулого року.

Фінансовий ресурс для забезпечення потреб місцевих бюджетів області складає 15 млрд 869 млн грн, з яких доходи місцевих бюджетів – 34,3 % (5 млрд 441,3 млн грн) та субвенції і дотації з державного бюджету 65,7% (10 млрд 427,7 млн грн).

Станом на сьогодні активізовано процес залучення іноземних інвестицій в розвиток регіону, а саме: на розробку Мужіївського золоторудного комбінату інвесторами планується залучити на протязі п’яти років 150-300 млн доларів США; на розбудову Ужгородського аеропорту планується вливання близько 10 мільйонів євро інвестицій (ТОВ «Скай Линк Трейд», Болгарія).

В активній фазі реалізація спільних грантових проектів в рамках міжнародної технічної допомоги, а саме: проект будівництва полігону для утилізації твердих побутових відходів та сміттєсортувального заводу у с.Яноші Берегівського району на загальну суму 7 мільйонів євро. Проект розбудови спортивної інфраструктури у селі Дерцен Мукачівського району на загальну суму 3,5 мільйони євро за кошти Угорщини; проект модернізації дорожнього сполучення між Словаччиною та Закарпаттям. Ведеться активне дослідження підземних шахт Солотвинського солерудника за допомогою роботизованого обладнання. Загальна вартість проекту 970 тисяч євро за кошти Європейського союзу.

Ведеться активна робота щодо відкриття нових міжнародних пунктів пропуску на кордоні з Румунією (Біла Церква – Сігету Мармацієй, Рахівський район); Угорщиною (Велика Паладь – Нóдьгодош, Виноградівський район);  Польщею (Лубня – Волосате, Великоберезнянський район).

Зі свого боку, Михайло Рівіс подякував Ігорю Бондаренку за тісну співпрацю, яку облрада «не відчувала» 3,5 роки. Результатом конструктиву стало затверджений депутатським корпусом бюджет області на 2020 рік та стратегії розвитку краю на 2020-2021 роки. Також подякував команді Ігоря Самійловича за фаховість, принциповість та відповідальність.

Насамкінець відбулося нагородження Почесними грамотами ОДА кращих держслужбовців, Ольга Травіна в знак подяки вручила Ігорю Бондаренку великий букет троянд, повідомили Закарпаття онлайн у пресслужбі Закарпатської ОДА.

 
27 грудня 2019р.

Теги: відходи, ділянки, заводи

Коментарі

@____ 2019-12-31 / 11:31:42
"4 перспективні земельні ділянки для розміщення об’єктів поводження з твердими побутовими відходами поза межами населених пунктів (с.Ірлява Ужгородського району, с. Дубрівка Іршавського району, с.Сокриниця Хустського району, м. Тячів)"
Чудо, як про Буштино забули!

Тарас 2019-12-28 / 11:18:20
Абсолютно правий Гуцул ! Квiти, ордена за що ? Ну квiти Травiна за то що взяв на роботу,а оплески?Звiт ? Висновок зробив Президент.

Гуцул 2019-12-27 / 17:44:33
Незрозуміло, чому облрада невідчувала тісну співпрацю 3,5 років коли керівником ОДА був ставленик Рівіса Москаль, який і сколотив цю коаліцію? І в чому Бондаренко краще проявився незрозуміло? Може хтось краще знає його досягнення, але я крім застою з його порохоботськими головами РДА нічого не побачив.

Volodymyr Krasnoholovets 2019-12-27 / 17:25:58
О, то то вже великий прогрес!!
Аж 4 ділянки для відходів урядовці -- горе-лихо-біда в одній особі --все-ж таки змогли знайти в Закарапатті. А ще три місяці тому мені голова екологічного відділу написав, що місця немає в Закарпатті нашої української технології з переробки вдходів. А то всього 2-3 мініавтобуса встановлених в місці збору відходів.
То може наступним кроком урядовців буде повернення до розгляду моєї пропозиції з
переборки відходів за допомогою малорозмірного газифікатора в пальний газ
і одночасне спалювання газу з отриманням теплової енергії (і можливо електрчної енергії, але це дорогший проект). Нагадаю, що за нашої технології київських науковців
утилізації відходів при температурі 1300-1600 С, залишок становить лише 1%, який можна відправляти в будівельну промисловість (в бетон, плитку, асфальт). Тобто, ми пропонуємо 100% утилізацію всього того, що в принципі може горіти чи тліти.
Ну, що може бути краще? Тим паче, що наша пропозиція - найдешевша з окупністю в 2 роки.
Урядовці, пишіть. Ми готові працювати навіть у вільні дні.
Адже Україна - понад усе!
Нащо відкладати назавжди те, що можна зробити вже сьогодні?
atomhydrogen@gmail.com

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини