Новий рік на Закарпатті буде зі снігом, але грудень виявився збитковим

Гірськолижним зонам Закарпаття необхідно активно діяти у напрямку якісного розвитку альтернативних різновидів туризму у зимовий період.

Новий рік на Закарпатті буде зі снігом, але грудень виявився збитковим

Яу пише «Турінформ Закарпаття», за прогнозами синоптиків уже на вихідні очікується похолодання та активне природне та штучне засніження гірських схилів Карпат, то ж Новий рік очікується зі снігом. Що не може радувати любителів гірськолижного відпочинку.

Закарпатським гірськолижним зонам необхідно розробляти стратегії розвитку цілорічної привабливості для туристів, через розвиток туристичних маршрутів на схилах гір, організацію культурних заходів, розвиток подієвого туризму та активного маркетингу гірської території.

Листопад був традиційно відзначився низьким рівнем завантаженості готелів та турбаз Закарпаття, як у гірській так і у низинній зоні. А відсутність снігу у грудні підкреслило, що гірськолижний туризм, як бачимо, є одним з найбільш «снігозалежних» індустрій туризму Закарпаття у зимовий період.

Тенденція останніх років, зміни клімату, зміщення сезонів, відсутність снігу негативно впливають на діяльність закладів розміщення та харчування у гірській частині Закарпаття. Лише за грудень підприємства індустрії туризму в гірській частині Закарпаття недоотримали понад 250 млн грн.

На сьогодні, за підрахунками «Турінформ Закарпаття» у зоні розташування гірськолижних витягів краю розташовано загалом коло 15 тисяч ліжко-місць, що за наявності снігу та морозу, через реалізацію послуг візитерам та туристам, змогло б забезпечити продажі послуг на суму понад 250 млн грн  (це приблизно 250 тис ночей при 50% завантаженні) та середньому чеку 1 тис грн.

Конкурувати можуть ті гірські готелі та турбази, що вже пропонують додаткові послуги, зокрема конференц-сервіс, SPA, чани, або ті, що розташовані поруч з популярними місцями відвідування.

Щодо цін на зимовий відпочинок в Закарпатті сезону 2019/2020 року.

Середня вартість послуг одного підйому на гірський схил складає від 100 до 170 грн в залежності від гірськолижної зони та сезону (якщо брати скі пас, то ціни нижчі, у середньому один візитер катається 7 разів за день). Прокат спорядження за дорослий комплект від 200грн/день. Послуги проживання у сільській садибі від 500 грн, в гірському готелі від 1000 грн. Харчування на обід складає від 100 грн, на вечерю від 120 грн. Як бачимо, турист, що приїхав кататись на лижах за день мінімально залишає понад 1 тис грн.

Пізній старт сезону та нижчий рівень платоспроможності українців негативно позначиться на рентабельності підприємств індустрії туризму у гірській частині Закарпаття.

Гірська частина Закарпаття - це територія для цілорічного туризму. Про це слід активно розповідати у різноманітних рекламних повідомленнях.

Враховуючи ці обставини, для зимового відпочинку в Закарпатті важливо розвивати альтернативні різновиди зимового туризму, адже не усі їдуть кататись на лижах. З цим контингентом туристів та візитерів теж потрібно працювати. Для цього варто вивчати досвід словацької та польської частини регіону Високі Татри, де розвивається активний відпочинок в гірській частині. Варто вивчати нові послуги для туристів у зимовий період та інвестувати кошти у розвиток власної інфраструктури. Ми розуміємо, що цінним є саме турист, що обирає гірськолижний відпочинок, адже він приносить вищий середній чек (кількість ночей, прокат спорядження, квитки на підйомник, три разове харчування ітд).

Але за рахунок розвитку потенціалу, створення нових продуктів та послуг для туристів у теплий період, є змога відновити дохідність та розширити сезонність.

За прогнозами синоптиків, новий рік у Закарпатті, в гірській частині очікується з хорошим морозом та зі снігом, то ж новорічний настрій та задоволення від відпочинку гарантоване.

Олександр Коваль, керівник Туристично інформаційного центру «Турінформ Закарпаття»

 
24 грудня 2019р.

Теги: сніг, грудень, збитки, туризм

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини