Верецький перевал: уславлення пам’яті героїв Карпатської Січі

Похмурим й вітряним видався ранок 15 березня ц.р. на височині Верецького перевалу, де межують дві споконвічні українські землі: Закарпаття та Львівщина…

   Проте, ані снігова завірюха, ані крижаний вітер не стали на перешкоді сотням волівчан, мешканцям навколишніх сіл Верб’яжа та Нижніх Воріт, а також посланцям сусіднього Сколівського району Львівської області, які зійшлися тут, в історичний день проголошення 69-ї річниці Карпатської України, аби вклонитися і вшанувати світлу пам’ять полеглих героїв - Карпатських січових стрільців, розстріляних тут далекого березня 1939 року...
    В історії кожного народу є місцевості, яким випала доля стати символами його нескореності, незламності духу, могутнього цілеспрямованого поступу на шляху до свого суверенного утвердження і розвитку.
    Для нас, закарпатців, такими священними куточками рідного краю є Красне поле у мальовничій притисянській долині поблизу Хуста та Верецький перевал, де й відбувся велелюдний урочистий мітинг-реквієм…
    Адже тут пролилася священна кров юних, але мужніх оборонців нашого краю навесні 1939 року. Трагічні і, водночас, героїчні події, які відбулися 69 років тому для нас, сучасників, як і для нашої України, були й залишаються близькими, рідними і пам'ятними... Як зазначив у своєму виступі на мітингу заступник голови обласної ради Михайло Мартин: «Велич і трагедія Карпатської України стали невичерпним джерелом наснаги закарпатців у боротьбі за право бути господарем на своїй землі.
    І сьогодні ми, вдячні нащадки, низько вклоняємося світлій пам'яті героїв Карпатської України, їх беззавітній мужності, вірності ідеалам незалежності і соборності.
    Знаменно, що саме напередодні відзначення 69 річниці був виданий Указ Президента України В.А. Ющенка «Про відзначення 70-річчя подій, пов’язаних із проголошенням Карпатської України», який був вперше оприлюднений в залі обласної ради під час засідання 15-ї сесії У скликання 12 березня ц.р.
    Це вселяє надію, що наша молода держава, маючи чудову традицію спадкоємностів поколінь, передаючи від серця до серця жар душі тих полеглих героїв, які на цьому місці ціною свого життя не поступилися перед ворогом, має добре і щасливе майбутнє!
    Яскравим виразом спільних думок, прагнень, побажань, мрій наших краян, учасників і свідків тих подій стане будівництво величного меморіалу захисникам Карпатської України, як тут, на Верецькому перевалі, так і на Красному Полі.
    Цей монумент, як і відкритий раніше в Ужгороді бронзовий пам'ятник Герою України Августину Волошину, вічно нагадуватимуть нащадкам про світлу пам'ять героїв Карпатської України та її першого Президента, гартуватиме наше суспільство, спрямовуючи його на активну діяльність в ім'я зміцнення і розбудови незалежної, соборної української держави».
    Безперечно, явище Карпатської України та її героїчного воїнства – “Карпатської Січі”, - є справді унікальним у світовій історії. То ж 69-ту річницю тих славетних подій населення краю, усе суспільство зустріли з глибокою шаною і визнанням героїзму захисників Срібної Землі – Карпатської України, справжніх провісників Української державності, її соборності та незалежності… Слава, честь і гордість січового стрілецтва Карпатської України полягає в тому, що вони виявили істинний патріотизм, громадянську мужність і військове завзяття у нерівній битві з агресорами. Про це, зокрема, гаряче й щиро говорили на мітингу голова Воловецької РДА Михайло Реблян, голова Воловецької районної ради Олександр Биркович, представники влади сусіднього Сколівського району Львівщини та громадськості нашого краю. До пам’ятного каменю на місці майбутнього меморіалу полеглим героям лягають яскраві букети квітів від обласної влади, які поклали заступник голови ОДА Володимир Гоблик та заступник голови облради Михайло Мартин, керівництва Воловецького району, громадськості та автора проекту пам’ятника Заслуженого художника України Степана Шолтеса. Торжества на Верецькому перевалі з нагоди 69-ї річниці проголошення Карпатської України та освячення пам’ятного каменю на місці спорудження меморіалу Карпатським січовикам завершилося урочистою та велелюдною поминальною літургією, яку спільно провели священнослужителі о. Мирослав Рябінчак та о. Василь Кондрич, -представники двох християнських конфесій: православної та греко-католицької.

Владислав Бильов, прес-служба Закарпатської обласної ради
17 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

тритон 2008-03-18 / 19:44:00
Коли читаєш такі бравупні статті

то розумієш що писала їх людина яка це вміє робити ще з радянських часів.

Таке враження що той хто це писав там не був.Бо насправді гірко від того що вшанувати память січовиків

не пришли представники партій що мають більшість в облраді.

Соромно що добровольці помирали аби ми мали владу не здатну гідно помянути їх память. Убого виглядала та шапка яку пустили по кругу що зібрати якусь копійчину на побудову майбутнього памятника в яку присутні зібрали 900 грн. по 1,50 на кожного розстріляного. Проце автор забув сказати.


Гидко від лицемірства обласних керівників які в газеті говорять що будуть дозволяти будувати угорській памятник там на кістках хлопців що загинули на перевалі.

а насправді памятник уже збудовано і його помпезність непорівняти з убогітю знаку січовим стрільцям.

Я думаю що булоб справедливо на майбутньому памятнику січовикам вичеканити угорською,українською польською та англяйською текст десь такого змісту.

На цьму перевалі було ростріляно

угорською хортієвською фашистською владою 600 захисників

вітчизни .

історик 2008-03-17 / 22:07:00
А що Гаваші й Кічковський не вважали за потрібне взяти участь в даному заході, що відправили заступників???

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини