Вино у закарпатському Берегові дарувало радість і чоловікам, і жінкам (ДОПОВНЕНО)

Восьмий міжнародний фестиваль вина у закарпатському Берегові співпав з міжнародним жіночим днем. Цей щорічний захід для угорськомовного міста є непересічною подією. Адже Берегівщина здавен славиться своїм вином, а скуштувати всі його найкращі взірці можна лише один раз на рік - на фестивалі.

Вино у закарпатському Берегові дарувало радість і чоловікам, і жінкам (ДОПОВНЕНО)

Окрім власне презентації виноробної продукції тут відбулося театралізоване шоу з виступами самодіяльних колективів, де фаворитом став угорський танець з пляшками червоного вина.
Розповідає голова оргкомітету фестивалю Йосип Галайда: - На конкурс було представлено 77 взірців винної продукції. А призи вручалися у трьох номінаціях - по три учасника у кожній. Майже кожний учасник фестивалю отримав грамоту та цінні подарунки, які привезли гості з Міністерства сільського господарства Угорщини та генерального консульства. В тому числі на наше запрошення приїхав консул України в місті Ніредьгаза Іван Іванчо.
Загалом програма фестивалю залишається незмінною з року у рік. І все-таки чим відрізнявся цей фестиваль від попередніх? По-перше, стало більше учасників. По-друге, більше гостей. Наприклад, приїхали угорські "Королівські куховари", які пропонували м’ясні страви національної кухні. Вони також є лицарями у своїй галузі, дегустаторами королівського столу - почесне звання, яке отримали у Магдебурзі.
Слід згадати і про винний орден Святого Венцела, покровителя виноробства. Цього року у лицарський орден, який налічує вже 20 лицарів, прийняли двох нових членів. Одним з них став працівник лісового господарства Михайло Лакатош, він має один гектар винограду сорту "Липовина" і виготовляє прекрасне вино. Почесним лицарем виноробів став Янош Ченгері, консул Угорщини в Берегові.
"Аби винороба прийняли до лицарського ордену, - ділиться Йосип Галайда, - потрібно мати мінімум 100 кущів винограду, власноруч виготовляти добре вино та бути популяризатором цього напою в Україні та за кордоном. Обов’язкова умова - троє постійних членів мають дати рекомендацію новому лицарю. А при посвяченні останній обов’язково має прочитати символічну клятву".
Єдина проблема - не дуже повезло з погодою. Але на думку Йосипа Галайди для гостей свята це не стало на заваді - вино лилося рікою! До речі, як зазнався голова оргкомітету його улюблений напій - сухе, біле вино "Королівська леанка". Це символ не тільки власне винного ордену, але й всього району, адже предки місцевих виноробів віддавали перевагу саме "Леанці".
Випити келих за вечерею на Берегівщині - давня традиція. Цей чудовий напій надіє бадьорості, піднімає настрій. У одного винороба сортове десертне вино навіть має назву "Напій кохання". Тому молодим парам тут радили пригубити з цього келиха, аби їх кохання було міцнішим. Окрім цього неформальним девізом фестивалю є вислів "Наше вино - ефективніше за віагру". Здається, що цим для чоловіків все сказано...
У день фестивалю відбувається також покладання вінків до пам’ятної дошки та пам’ятника берегівського хірурга, професора Бертолона Ліннера. Він залишився відомим для нащадків не тільки завдяки своїй професійній діяльності, але як видатний селекціонер винограду. Але 11 серпня минулого року якісь вандали вкрали бюст доктора Ліннера з подвір’я районної лікарні. Звернення голови міста до правоохоронців не принесло бажаного результату - бронзове погруддя не знайшли. І ось напередодні винного фестивалю сталося справжнє диво - Ліннер повернувся! За словами прес-секретаря міської ради, краєзнавця Валерія Разгулова знайшов бюст учень ліцею послуг Михайло Лівак. Минулого тижня він рибачив на каналі Верке і у намулі побачив незвичний предмет. Завідувачка медичної бібліотеки Олена Коваль впізнала в ньому зниклий пам’ятник. Отже, таким несподіваним чином погруддя Ліннера повернулося на своє місце!
А ось щодо вина, то воно на фестивалі коштувало в середньому від 20 гривень за літр. Деякі сорти, звісно, продавали і по 100-200 гривень. Окремі зразки можна було тільки спробувати на смак. Наприклад, як вино, настояне на цілющих травах, що виготовляють фахівці своєї справи з дегустаційного "Старого підвалу". До речі, їм дісталася срібна медаль за "Цвайгельт рожевий" минулорічного врожаю. А першу премію повезли додому винороби з села Бене.
На жаль, як констатують учасники фесту, приватне виноробство у нашій державі переживає не найкращі часи. Єдина можливість вижити на ринку - поєднувати свою справу з туризмом. Тому нещодавно саме в Берегові відбулися тренінги підвищення кваліфікації для виноробів, які проводив викладач кафедри туризму УжНУ Олександр Коваль. Навчанням зацікавились в першу чергу члени Спілки приватних виноробів Закарпаття. Їх цікавили питання дегустації, маркетингові ходи, донесення інформації до споживача. «Приватне виноробство – унікальна складова обласного туризму, - каже Олександр Коваль. - Ця галузь однозначно потребує підтримки з боку держави, адже може просто зникнути. Одна з проблем - це гостра конкуренція з боку більш дешевих фабричних виноробних та горілчаних брендів».
Але насправді якісному продукту не потрібно лякатися конкуренції - справжні знавці все-одно віддають перевагу саме йому. Цю тезу підтвердив історик і письменник Сергій Федака, смакуючи одночасно по два-три сорти духмяного трунку. Представник журналу "Карпати. Туризм" Василь Бедзір пригощав представниць чарівної статі. Голова ужгородського прес-клубу Ірина Бреза не встояла і купила декілька саджанців винограду, серед них і Трамінер рожевий з якого виготовляють знамениту "Троянду Закарпаття". Але без келиха вина з фестивалю не пішов ніхто, навіть ідеологічно-непитущі.
"Сама дата для проведення фестивалю 8 березня була обрана невипадково - адже вино - це справді напій кохання. Тому і вип’ю цей келих за наших прекрасних жінок!", - такий тост проголосив Йосип Галайда.
Варто нагадати, що винні фестивалі на Закарпатті відбуваються щорічно у певний період. У Мукачеві "Червене вино" проводять традиційно 14 січня на день Василя, у Берегові - 7-8 березня, у Виноградові - 1 травня, а обласний фест в Ужгороді - у другий половині червня. Ці дати потрібно запам’ятати, аби не пропустити жодний з них. Адже враження залишаються на довго!

"Старий Замок "Паланок"
17 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

! 2008-03-17 / 12:16:00
Требу було запросити Ющенко і він дав би дозвіл на встановлення чергового монументу Угорщини уже в Берегові. Взалі краще в Берегові, як на Верецькому перевалі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини