10 мільйонів для закарпатських лікарів-підприємців

Після реформи "первинки" в області стрімко зростає приватна медицина

10 мільйонів для закарпатських лікарів-підприємців

Нещодавно Закарпаття онлайн опублікувало історію двох закарпатських родин сільських лікарів, які стали підприємцями, перейшли у приватну практику і дуже добре заробляють. Стаття мала успіх – понад тисяча шістсот лайків у Фейсбуку, десятки поширень, велика кількість прочитань. Водночас знайшлося немало читачів, які просто не повірили, що це правда. І в коментарях у соцмережах, і в особистому спілкуванні з автором матеріалу люди казали приблизно наступне: та не може такого бути, щоб лікарі-ФОПи у селі отримували від держави 190 тисяч гривень на місяць.

Але це – правда. Тому ми повертаємося до цієї теми ще раз. Дочекавшись оприлюднення даних про виплати від Національної служби здоров’я України (далі – НСЗУ) за листопад, ми детально проаналізували ринок медичних послуг на первинці. Так-так, на Закарпатті вже є ринок надання послуг первинної медичної допомоги. І його обсяг – більш ніж півмільярда гривень.

Ви здивуєтеся, як завдяки цьому стрімко зростає приватна медицина.
 

Другі після львів’ян за кількістю зароблених грошей

Медреформа дала українцям можливість обирати сімейного лікаря, незважаючи на те, де він працює: чи в комунальному Центрі первинної медико-санітарної допомоги, чи в приватному медичному закладі, чи у власному оснащеному кабінеті, наприклад, в орендованому приміщенні. І закарпатці повноцінно користуються цим правом вибору.

На 1 грудня 929 тисяч 669 краян уклали декларації з сімейними лікарями. За це держава за 11 місяців року виплатила медичним закладам області 511 мільйонів 852 тисячі 735 грн.

При цьому вже 23 тисячі 217 закарпатців повірили у приватну медицину. Вони підписали декларації або з сімейними лікарями чи педіатрами, які працюють у приватних медичних закладах (трохи більше 20% декларацій), або з лікарями-підприємцями (майже 80% декларацій).

Внаслідок цього за 11 місяців року закарпатські лікарі приватної медицини отримали від Національної служби здоров’я України 10 мільйонів 227 тисяч 463 гривні виплат.

Це – дуже високий показник. Якщо проаналізувати дані про виплати фізичним особам-підприємцям в розрізі областей, то Закарпаття – на другому місці в Україні. Більше отримали тільки ФОП Львівської області.

Звичайно, ці виплати не рівняються з грошима, які йдуть на комунальні Центри первинної медико-санітарної допомоги (простіше – амбулаторії). Але нині приватний сектор (назвемо його так) вже відкусив 2% від півмільярдного закарпатського ринку медпослуг на первинці.

Ці цифри ще більш промовисті, коли бачимо, як небагато (поки що?) гравців на цьому ринку.
 

Динаміка вражає

Станом на 1 грудня виплати за договорами з НСЗУ на Закарпатті отримують 7 приватних медичних центрів і 19 фізичних осіб-підприємців. У жовтні, наприклад, їх було 18, а загалом по Україні – 186. Тобто на той момент кожен десятий український лікар-ФОП працював на Закарпатті. За місяць в області додався ще один підприємець, а в державі їх кількість зросла до 213.

До речі, цікава динаміка збільшення числа лікарів-підприємців і їхніх клієнтів. За 11 місяців кількість декларацій, які закарпатці підписали з ФОПами, подвоїлася: з 9061 у січні до 18446 у грудні.

А от кількість лікарів, які йдуть у приватну практику, постійно зростає.

У жовтні 2018 року першими на Закарпатті почали отримувати виплати від НСЗУ двоє лікарів-підприємців з Мукачева та Копашнева (героїня попередньої статті Антоніна Кучеренко). А далі пішов стрімкий ріст.

У січні додалися ФОПи, зареєстровані у Виноградові, Мукачеві (ще один підприємець), Іршаві, Залужжі, Ізі, Нижній Апші, Чертежі та Тересві. В березні запрацював третій ФОП у Мукачеві. В квітні цей перелік поповнив підприємець із Ракошина. У травні – з Рахова, Велятина та знову Мукачева. У серпні приєднується лікар з села Ізки, у вересні – з Ужгорода, у жовтні – з села Шаланки. І нарешті в листопаді додається село Вільхівка.

За 11 місяців року закарпатські ФОПи, які надають послуги на первинці, отримали від НСЗУ 8 мільйонів 53 тисячі 673 гривні. Сума місячних виплат з початку року подвоїлася: у січні держава заплатила лікарям-підприємцям 483 905 грн, а в листопаді – 941 964 грн. 

Що стосується приватних медичних закладів, які також отримують виплати від НСЗУ, то їх, як вже згадувалося, в області наразі 7: три в Ужгороді, два в Хусті і один у Мукачеві. З лікарями приватних центрів декларації підписали 4771 закарпатець, що майже в 4 рази менше, ніж із лікарями-підприємцями. Цьому є пояснення: приватні медичні центри зацікавлені не так у первинці, як у другому етапі реформи, коли НСЗУ почне оплачувати, наприклад, послуги з діагностики. Тож їхні великі гроші – ще попереду.
 

Скільки в середньому заробляє закарпатський лікар-ФОП?

Відповіді на це питання немає. Чисто арифметично можна поділити гроші на кількість лікарів і вивести цифру, але вона не буде релевантна. Справа в тому, що лікарі починають приватну практику в різний час і на різних стартових умовах (у когось уже сотні декларантів, хтось починає з десятків).

До прикладу, в листопаді у Вільхівці почав працювати ФОП Сотничук Ю.М. і отримав за місяць лише 389 гривень від НСЗУ. У той же час ФОП Тимощук Н.М. із Тересви, про яку ми писали в попередній статті, в листопаді отримала 193 тисячі 208 грн. А от ФОП Погоріляк В.А. із села Шаланки Виноградівського району працює з НСЗУ лише два останні місяці і вже отримав від держави за жовтень і листопад 132 тисячі 738 гривень.

Але є одна стала тенденція: практично у всіх лікарів-підприємців (за винятком тих, хто вже набрав максимальну кількість декларантів і вперся в стелю) виплати постійно зростають. Все просто: більше людей, які тобі довіряють, – більше декларацій, а значить і більше грошей.

І наостанок – коротка історія. Років чотири тому знайомий молодий випускник медфаку Ужгородського національного університету світився щастям, дізнавшись, що його кандидатуру відібрала адміністрація словацького медичного закладу і він поїде працювати до Словаччини.

– Спочатку рік-два я буду мати десь 800 євро зарплати, а потім тисячу, а може, й 1200, – казав хлопець.

Чи міг він уявити, що за кілька років сімейні лікарі зароблятимуть такі ж самі і навіть більші гроші вдома, на Закарпатті?

Тоді мало хто в таке вірив. А тим, хто не вірить навіть тепер, пропонуємо переглянути  цифри про виплати від НСЗУ закарпатським медичним закладам. Дані відкриті і кожен може перевірити, скільки ж насправді заробляють лікарі, які повірили в реформу.

Ярослав Світлик для Закарпаття онлайн

13 грудня 2019р.

Теги: лікар, медицина, реформа

Коментарі

наука 2019-12-16 / 14:23:32
Реально,пане Володимир ,показували якусь країну ,де крутять просто глину і вживають ,як ми вуголні,(усе природньо і добре на кишечник). Це треба бачити у одній із кінопередач!

*** 2019-12-16 / 14:13:07
Скільки на поточні,капітальні ремонти? Подивіться, об'єкти(медичні заклади),двори. Де кошти на ремонти і прибирання? Хворі у багатоповерхівках, на поверхах бабки,і хворі на поверхах молоді хлопці, з якими мучаться батьки і сусіди!. Де контроль за хворими у віковій категорії,тобто соціумі у медицині??

сокира пердуна 2019-12-15 / 08:10:53
потомок древніх шумерів, Володимир Красноголовець, повинен стати радником губернатора

Volodymyr Krasnoholovets 2019-12-14 / 17:20:16
Попри заробітки лікарів, які зростатимуть, не відомо, на скільки здоровшими будуть самі їхні пацієнти. Ось, наприклад, перегляньте нещодавнє відео де американський науковець-біолог-медик розповідає, що мікрофлора в кишковику малої дитини після вживання антибіотиків таки відновлюється, АЛЕ(!!!) - аж на 845 день!!!
https://www.youtube.com/watch?v=9Ea4MYnVyTA

Я вже писав в цьому часописі в комертарях, але ще раз напишу. Є можливість бути людям зовсім здоровими без антибіотиків та будь-яких інших фармакологічних препаратів ВЗАГАЛІ. Лікарі-закарпатці можуть взяти на озброєння настпупні три системи:
1) споживти гідрид (це атом водню з зайвим електроном і такий гідрид закладений в глину цеоліт з Хусткього родовища, бо потрібна певна база аби утримувати зайвий електрон на атомі водню). Опис дії можна прочитати в цій сторінці:
http://hydridfortis.simdif.com
Використовували в Закрапатті в селі Лінці навіть на курах при пташиному грипі - в сусідів навколо всі подохли і навітьь ті, які були щеплені. При вживанні води з гідридом навіть криві і сліпиі прозріли з часом почали нести яйця в кількості десь в 1, 5 разів частіше як зазвичай. З гідридом кури несуть яйця на рік довже бо не так швидко старіють і зношуються.

2) Для медичного пункту потрібна купити апарат "Геліос" який може проводити лазерну терапію одночасно з 7 пацієнтами в 7 кабінетах. Апарат включає лазерні насадки в яких промінь комбінований трьома типами лазерів: червоний (і пару інших кольорів), інфрачервоний, та інфрачервоний імпульсний. Є також растрова можливість - опромінення широкої ділянки тіла. Використання лазерної терапії викючає необхілність вживання будь-яких ліків взагалі. Це так звана монотерапія, тобто, лише лазер і все. Метод перевірений вже 30-річною практикою. Понад 300 тисяч людей (з них понад 60 тисяч дітей) пройшли успішно курси оздровлення після опромінення радіацією після Чорнобильскої катастрофи. Принцип лікування: після 30 хв. опромінення організм виробляє Т-лімфоцитів (ліфмоцитні тільця-вбивці інфекції та чистильники клітин організу) в 200 разів більше, як було в нормі. Ціна апарату 35 тисяч доларів, 15 років гаратнії. Виробництво - науковці в Києві.

3) Інформаційна медицина. Робота з кожним пацієнтом і прикріплення до тіла невеличкої мідяної пластинки (18 мм х 18 мм) за допомогою пластиря. Ця щіпка є антеною, котра ловить віддалені сигнали і пересилає їх прямо в організм пацієнта. Сигнали несуть коди на кожен хворий орган для правильної його роботи. Лікаря можна відвідувати один раз на 2-3 місяці. Цим методом можна лікувати геть усе включно з таким захворваннями, як рак (навіть в 4-й стадії), хвороба Анцгельмера, гангрена, відсутність гормону роста у дитини та ін. Сигнали - це правильні частоти функціонування органів в їх здоровому діапазоні, оскільки в хворому стані органи генерують не ті частоти, які первинно закладені природою. Інформаційна медицина корегує частоту роботи органів, а отже і лікує хворобу.
Один лікувальний комплекс для одного лікаря коштує 20 тисяч доларів.

Ну ось такі досягнення українських науковців. Щойно я відравив цей проект з описом трьох цих засобів до США, є бажаючі інвестувати і впроваджувати в США та Південній Кореї.
Мій колега, лікар фахівець з інформаційної терапії, об'їздив за 20 рокв всі слов'янські країни - там практикував, геть всі Балкани, Словаччину, Чехію, Польщу. КАЖЕ, що найгірші слов'яни - це хлрвати і українці. Найгірші в тому розумінні, що страшенно концервативні, нічого нового не хочуть. Але чи не краще жити без фармакологічних препаратів, які мають часом страшні побічні дії? Адже інформаційна медицина здатна долати і інфекціні хвороби без будь-яких антибіотиків і немає потреби робити шкідливі для здоров'я щеплення від різних інфекційних хвороб.

медик-студент 2019-12-14 / 09:57:41
Ага так ,як Петров в своїй приватній клініці з Росії НЕЗАКОННО привозить усякі припарати ,які не зареєстровані В Україні І їх продає нашим людям в десятеро дороще У мене питання де КОНТРОЛЬ ЗА ЛІКАМИ ПАНІ БІРОВКО ТА шановна наша ПОЛІЦІЯ?

май русин 2019-12-13 / 23:39:30
Дораж вшиткі дохтори ломануть в бізнес

циган з балончиком 2019-12-13 / 07:36:13
навіщо наймаєте порохоботського журналиста?

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини