На Закарпатті пройшов відбірковий етап Всеукраїнського конкурсу WorldSkills Ukraine-2019 (ФОТО)

Україна в 2016 році офіційно долучилася до міжнародного руху WorldSkills International, який сьогодні об’єднує 74 країни світу.

На Закарпатті пройшов відбірковий етап Всеукраїнського конкурсу WorldSkills Ukraine-2019 (ФОТО)

Мета його – підвищити престиж робітничих професій та розвивати професійну освіту. У кожній окремій країні та в усьому світі саме через конкурси професійної майстерності популяризуються кращі практики і професійні стандарти.

Ось уже чотири роки поспіль, у міжнародному форматі за пріоритетними секторами світової економіки, проводиться в Україні Всеукраїнський конкурс професійної майстерності WorldSkills. Це найбільше у світі змагання серед учнів, студентів закладів професійної (професійно-технічної) освіти та закладів вищої освіти, молодих кваліфікованих робітників і фахівців у віці від 18 до 22 років. Долучення української молоді до цього масштабного конкурсу сприяє не тільки популяризації робітничих професій та професійній орієнтації молоді, але й розвитку державно-громадського партнерства в системі освіти, упроваджує кращі міжнародні досягнення у вітчизняну професійну освіту.

Цьогоріч Всеукраїнський конкурс фахової майстерності WorldSkills, організований Міністерством освіти і науки за підтримки Федерації роботодавців України, вперше проходитиме із 17 компетентностей.

У 25 регіонах України впродовж жовтня-листопада 2019 року відбувалися відбіркові етапи Всеукраїнського конкурсу на обласному рівні, де кожен учасник мав можливість перевірити себе та свої навички в обраній справі.

До участі у конкурсних змаганнях у трьох компетентностях «Перукарське мистецтво», «Електромонтажні роботи» та «Технології моди» долучилися здобувачі професійної (професійно-технічної) освіти, фахової передвищої освіти Закарпаття, молоді робітники промислових підприємств області. Змагання проходили на базі трьох закладів професійної (професійно-технічної) освіти області за підтримки департаменту освіти і науки Закарпатської ОДА, участі представників державних органів влади, центрів зайнятості, соціальних партнерів, роботодавців, інших почесних гостей.

Спонсорами у різних компетенціях виступили школа-студія «Колібрі» міста Ужгород та Мукачівська міська рада, які надали допомогу як у підготовці, так і в проведенні заходів.

За роботою спостерігали компетентні фахівці – незалежне журі та експерти, серед яких – досвідчені майстри своєї справи, приватні підприємці, соціальні партнери, представники вишів, ЗП(ПТ)О області, студій, товариств, фірм. Вони покроково оцінювали правильність виконання завдань, чіткість та якість роботи, творчий підхід конкурсантів.

Свою майстерність продемонстрували на базі Ужгородського вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету учасники з компетенції «Перукарське мистецтво» – здобувачі освіти випускних груп названого закладу освіти та випускниця Хустського професійного ліцею сфери послуг.

Змагаючись за звання кращого, учасники Конкурсу із перукарського мистецтва виконували комерційну чоловічу стрижку з укладанням, характерну для клієнтів сучасного перукарського салону.

Перемогу здобув Володимир Фоменко, учень Ужгородського вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету.

Локацією для компетенції «Електромонтажні роботи» стало Вище професійне училище № 3 м.Мукачево. Роботу конкурсантів у прямій трансляції мали можливість побачити супроводжуючі особи та всі бажаючі.

Здобувачі освіти закладів професійної (професійно-технічної) освіти та фахової передвищої освіти Вищого професійного училища № 3 м. Мукачево, Закарпатського машинобудівного технікуму, випускники Вищого професійного училища № 34 м. Виноградів, Свалявського професійного будівельного ліцею, молоді робітники, які працюють на заводі «Флекстронікс ТзОВ» м. Мукачево та у будівельній фірмі «Gazda» м. Ужгород, змагалися, аби обрати найдостойнішого.

Дотримуючись вимог техніки безпеки та охорони праці, учасники конкурсу виконували монтаж електричної схеми шафового ліфту для запуску двигуна.

За результатами оцінювання конкурсних завдань перше місце посів Сокал Іван, майстер виробничого навчання ВПУ № 34 м. Виноградів.

Молоді кравчині виборювали призові місця з компетенції «Технології моди» на базі Навчально-практичного центру сучасних швейних технологій і дизайну в Хустському професійному ліцеї сфери послуг.

Учениці Ужгородського вищого комерційного училища Київського національного торговельно-економічного університету, Хустського професійного ліцею сфери послуг і випускниці зазначених закладів освіти, які працюють на швейних підприємствах Сваляви й Хуста, продемонстрували свої практичні вміння, фантазію та творчий підхід у виконанні технічних ескізів, розкрою, виготовленні сукні та її декоруванні.

Переможницею стала Наталія Дочинець – кравчиня Акціонерного товариства «Прометей».

Регіональний відбір Всеукраїнського конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine» – 2019 в області завершено. Переможців нагороджено дипломами І, ІІ, ІІІ ступенів, учасників – дипломами, медалями та подарунками.

У фіналі, на всеукраїнському рівні у Києві у квітні-травні 2020 року, команда Закарпаття змагатиметься у 6-ти компетенціях: «Перукарське мистецтво», «Електромонтажні роботи», «Технології моди», «Кондитерське мистецтво», «Токарні роботи», «Кулінарне мистецтво» та представлятиме нашу область у національному відборі конкурсу професійної майстерності «WorldSkills Ukraine».

05 грудня 2019р.

Теги: етап, конкурс

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини