В Українськй армії більше не буде прапорщиків і полків

Президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт змін до статутів Збройних сил України та низки законів, що регулюють порядок виконання військового обов'язку.

Законопроект №0906 про виконання військового обов'язку та проходження військової служби вносить зміни до статутів ЗСУ та закони "Про військовий обов'язок і військову службу", "Про військову службу правопорядку в Збройних силах України".

Закон скасовує військові звання "прапорщик, старший прапорщик" (мічман, старший мічман) і вводить звання "рекрут", "штаб-сержант" (штаб-старшина), "майстер-сержант" і "головний майстер-сержант" (корабельні – "старший майстер-старшина", "головний майстер-старшина").

З'являються звання "головний сержант (головний старшина) батальйону", "головний сержант (головний старшина) бригади".

Слово "полк" у званнях змінюється на "бригаду". "Командир полку" стає "командиром бригади".

Передбачається поділ сержантського і старшинського складу на молодший і старший склади.

Закон, зокрема, приводить військові звання у відповідність із "Кодами НАТО для класів військовослужбовців" (STANAG 2116), і сприяє переходу ЗСУ на професійну основу за зразком армії західноєвропейського зразка.

Документ повернений в Раду з підписом президента.

Проєкт закону був зареєстрований в Раді 23 березня 2019 року. Серед ініціаторів –  нардепи "Народного фронту" Андрій Парубій та "Блоку Петра Порошенка" Ірина Геращенко.

17 жовтня за документ у другому читанні і в цілому проголосувало 278 нардепів. Не голосувала за зміни лише фракція "Опозиційна платформа - За життя".

30 травня Рада проголосувала за аналогічний проєкт №10181 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання військового обов’язку та проходження військової служби", який передбачає приведення звань ЗСУ до стандартів НАТО.

30 листопада 2019р.

Теги: прапорщик, полк, НАТО

Коментарі

jurius 2019-12-08 / 23:26:28
Прикольно подивитися на "полеміку" двох тролей. Типу така запекла дискусія ) Один типу радикальний ватник, сміється над всім українським. Інший типу український націоналіст, але насправді підігрує ватнику компромітуючи українство псевдоісторією від Бебіка. Молодці, хороший комедійний дует ! )

Volodymyr Krasnoholovets 2019-12-03 / 22:50:10
до Гай Юлій Бандера
Якщо ви ні з чим не обізнані, то нащо коментуєте речі в яких у вас нульові знання?
Щось цікаве можете розповісти про себе?

Гай Юлій Бандера 2019-12-03 / 22:17:01
Виходить з України походить людство:))))) України це сонячний промінь духовної сили))))Се піз...ец.Напишіть будласка щось про Українця Ісуса Христа,і звидки взялися Українці на планеті земля? Я Думаю однозначно ми не походимо звідси...

Гай Юлій Бандера 2019-12-03 / 22:12:20
Костюшко Українец??? Ви краще розкажіть мені про полтавчанина Іісуса Йосифовича христа ,або Видатного Українського полководця Гая Юлійовича Цезаря.Мені дуже подобаєтся казки які придумовкють собі зараз нації які ще 100 років немали своєї держави і за відсутності своїх національних героїв привласнюють собі чужих.Пане Чорне Море викопали Галичани а землю віднесли сюди так стали Карпати,пане за всієї поваги ,які Шумери з України? Яка Аррата ви все це сорйозно настрочили чи знущаєтеся?

Volodymyr Krasnoholovets 2019-12-02 / 22:20:17
до Гай Юлій Бандера
Ви правильно написали, що древніх шумерів навчали грамоті вчителі з України, адже шумери полишили землі України коли озеро Океан з'єдналося з Середземним морем і в такий спосіб озеро перетоврилося в сучасне Чорне море, а також Озівське море. Шумери жили навколо Океану та вздож нзин Дністра, а коли вода стала наступати (150-200 км), вони пішли на інші плодородні землі - в Межиріччя Євфрату та Тигру.
Україна - це слово ще з ведичних часів Аратти (відома як трипільська археологічна культура), в 12- сторіччі її почали формувати жерці варни укрів (були ж не тільки христяни), укри були переважно серед слов'янського племені Полян -- це Київщина, а також і південний берег Балтійского моря де в Німеччині ще й досі є назви Укердорф, Укермарк та ін. Так от з санскриту: Україна = ук (промінь), ра (сонце), їнь (духовна сила -- згадайте китайські та японьскі інь та янь). Тобто, Україна = сонячний промінь духовної сили. Оскільки з цієї території розійшлися народи і заселили західну Європу, Східну Європу та Північну Європу, а також пішли до Межиріччя та й до Хеміту (де назвали його Єгипет), то жерці укри й вирішили перейменувати Русь в ценр духовної сили всього людства, Україну --- матір всіх народів.
Стосовно Конституції США. Чому я знаю, а ви ні? Наше одвічне українське / козацьке звичаєве право записав в 1570-х роках князь гетман Михайно Ружинський. Гетьман Зиновій (хрещений Богданом) Хмельницкий повністю впровадив наше звичаєве право, тобто, 100% демократичний устрій в Русі і зажадав аби від нині ця земля мала назву Україна - тут мало панувати лише все здорове для здорового розвитку людини. Панувало повне самоврядування в селах, містах та полках (земствах, великих об'єднаннях - вся Україна має 15 земель), тобто, була виборна влада на короткі терміни з правилами усунення обраної особи. Обирали також суддів і міських отаманів (сьогодішньою мовою - керівника поліції міста). Були і прокурори; тоді їх називали стряпчі - стряпали кримінальні справи. Були три незалежні вітки влади: законодавча, виконавча, судова. Відокремлення судової влади -- це суто українське явище, адже Римське право залежало від імператора. 1710 року гетьман Пилип Орлик записав на папері наше звичаєве право у вигляді Конституцію України в розгорнутому вигляді де також вказав на обов'язковість соціального захисту населення (немічні, хворі, одинаки мали право на виплати від держави). Оцей фантастичний демокартичний устрій Орлик вивіз в дику феодальну Європу (він осів в Франції). Там Конститцію ретельно вивчали передові мислителі. Українець Тадеуш Костюшко, видатнй полководець, привіз Конституцію до США, де Костюшко був чи не найвидатнішим полководцем у Джорджа Вашингтона в боротьбі за незалежність Америки від Великої Британії. Після перемоги Вашінгтон навіть запропонував Костюшкові взяти собі в управління /власність цілий штат, але костюшко був великий демократ - козак-українець. Під впливом авторитету Костюшка, Джордж Вашінгтон запропонував американцям ухвалити демокартичну констутцію у відповідності з тою, яку привіз Костюшко. І це трапилось 1788 року. Наступного року Франція ухвалила подібну конституцію. А Тадеуш Костюшко (родом з під Бреста) повернувся на батьківщину де очолив рух а звільнення Польщі від Московщини. Він виступав за конфедерацію народів від Балтійського до Чорного морів: Литва (+Естонія+Латвія), Польща, Україна, Румунія. Десь 1791 чи 1792 р. він вже одержував вирішальну перемогу, московські війська побігли геть і їм навздогінь він направив два запасних полки українських козаків. Але ті полки зрадили Костюшка, поранили шаблею і арештованим доставили до Києва. Він провів 4 роки в тюрмі в Петербурзі. Його звільнив імператор Павло, син щойно померлої Катерини ІІ: Павло передав йому свою шпагу і сказав, що такому видатному полководцеві не гоже бути ув'язненим.
СЛАВА УКРАЇНІ!!!

Гай Юлій Бандера 2019-12-02 / 08:12:11
До Красноголовця... Древніх Шумерів навчали грамоті вчителі з України,щож там конституція Сша .

Volodymyr Krasnoholovets 2019-12-02 / 01:01:36
Полк не можна прибирати, це наше. Не можна все копіювати і створювати Америку в Україні. Але вже 28 років у владі маємо лише безхребетних гамадрил які мають нульові знання з українознавства. Звання генералів треба скасувати (це 4 щаблі хабарництва в війску) і залишити лише полковник, як старше звання. Найвища посада - приводець війська.
Мда... А США в 1788 році взяли за основу нашу українську Конституцію...

Степан Крук 2019-11-30 / 10:57:13
Як колишній служивий підтримую скасування звання прапорщика, котрі стали посміховиськом в армії. Куриця не птах, прапорщик - не офіцер! "Ти поки-що копай тут, а я піду в штаб узнаю де потрібно". "Копати потрібно від паркану і до завтра".....

НОВИНИ: Різне

16:56
Як готувати спаржу правильно: кілька хороших порад
01:16
Європарламент вважає, що угорщина "не зможе надійно виконувати" свою роль на чолі Ради ЄС
22:23
Як доглядати за алюмінієвою велосипедною рамою?
21:28
Європарламент закликав не вважати "перевибори" путіна легітимними і висловив жаль з приводу вітання орбана
18:09
5 ключових факторів, які варто врахувати при виборі кондиціонера для дому
16:55
Як дізнатись реальну вартість власної нерухомості в Україні
16:39
Роль вітаміну C у зміцненні імунної системи вагітних жінок
10:57
Тример зуботехнічний - секрет досконалого протезування
10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
13:34
Підкремлівські "мантри": сійярто пообіцяв блокувати гроші на зброю Україні через "полювання" на угорські компанії
12:29
Підкремлівські "мантри": сійярто каже, що ЄС "готується до світової війни" поставками зброї в Україну
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
» Всі новини