В Ужгороді пройшла стартова конференція щодо попередження природних катастроф у транскордонному басейні ріки Уж (ФОТО)

Сьогодні в Ужгороді провели стартову конференцію проєкту FloodUZH – «Спільні заходи з попередження природних катастроф у транскордонному басейні р. Уж».

В Ужгороді пройшла стартова конференція щодо попередження природних катастроф у транскордонному басейні ріки Уж (ФОТО)

У роботі конференції взяли участь заступник голови Закарпатської ОДА Олексій Гетманенко, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, заступник міського голови Олександр Білак, начальник басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, керівник проєкту Олег Кисіль, головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський, представниці громадської організації «ЕКОСФЕРА»: виконавчий директор, експерт з питань екоосвіти Катерина Станкевич-Коваль та кандидат біологічних наук, експерт з питань екології та охорони Оксана Станкевич-Волосянчук, представниця регіонального офісу Програми ТКС ЄІС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 рр. Наталія Ліхольот, заступник директора, менеджер проєкту із Кошицького водогоспуправління Станіслав Добротка, головний інженер водогосподарського підприємства з міста Банська Штявніца (Словаччина) Павел Віраг. На конференцію запросили також представників Закарпатської ОДА, Ужгородської міської ради, районних державних адміністрацій, громадських організацій, водного, лісового господарства, екологів та багатьох інших.

Проєкт розрахований на 3 роки і виконується у рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського Інструменту Сусідства Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020. Передбачається використання сучасних інформаційних технологій для управління паводковими ризиками та засухами у спільному транскордонному басейні річки Уж.

На відкритті Стартової конференції начальник Басейнового управління водних ресурсів річки Тиса Олег Кисіль наголосив, що до цього проекту 4 роки проводили напрацювання, він технічно складний і стосується насамперед Ужгорода, де передбачено найбільше заходів, але також і Ужгородського, Перечинського, Великоберезнянського районів. Планується також поширення кращих здобутих практик на інші регіони Закарпаття.

Основні проблеми території басейну Ужа, а це – 2750 квадратних кілометрів в Україні та Словаччині: паводки, які бувають у будь-яку пору року, завдають значних екологічних та господарських збитків, водночас виникає аномальна нестача протягом тривалого періоду води під час посух, що призводить до багатьох проблем, зокрема і погіршення якості води.

Партнери проєкту – Словацьке водогосподарське підприємство, Банська Штявніца, Словаччина; Ужгородське міжрайонне управління водного господарства (УМУВГ), Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради; Громадська організація «ЕКОСФЕРА».

Заступник голови Закарпатської обласної адміністрації Олексій Гетманенко зазначив, що Уж навіть у межах обласного центру просить про допомогу, а загалом проект спрямований на вирішення проблем, нагальних для всього населення басейну річки, а розробка карт загроз і ризиків затоплень працюватиме на безпеку мешканців кількох районів краю.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв нагадав, що багато ужгородців пам’ятають катастрофічні повені на Ужі з підтопленням правої частини міста. Були й часи, коли річка була настільки повноводна, що нею каталися на човнах. Тому реалізація проєкту вкрай необхідна і для захисту Ужгорода від паводків, і для збільшення його туристичної привабливості. «Наше завдання – безпечне і комфортне життя в місті», – наголосив Богдан Євстафійович.

Попередній керівник басейнового управління водних ресурсів річки Тиса, технічний експерт проєкту Володимир Чіпак презентував план заходів, що передбачається реалізувати в Ужгороді, а також попередні напрацювання, які і стали передумовами для підготовки спільного проєкту.

Проєктом передбачено кілька груп заходів: збір даних та розробка цифрових моделей рельєфу, моделювання та картування загроз та ризиків затоплення згідно з вимогами директив ЄС, напрацювання робочого проекту та комунікація – семінари, круглі столи, громадські слухання тощо. Планується вивчення біорізноманіття заплави річки в межах обласного центру, аерофотозйомка території басейну річки, розробка проєктно-кошторисної документації для будівництва регуляційної споруди в Ужгороді у Боздоському парку з узгодженими зі словацькою стороною експлуатаційними правилами, поліпшення гідрологічного режиму, удосконалення управління паводковими ризиками.

Оскільки проєкт стартував, розпочали перші заходи у його рамках, зокрема оголошено процедури закупівель на розробку цифрової моделі рельєфу, проводяться топогеодезичні роботи.

21 листопада 2019р.

Теги: конференція, басейн, заходи, катастрофи

Коментарі

Молоток 2019-11-22 / 07:01:11


Флуд і обговорення осіб. Коментуйте по суті публікації. Коментар видалено. Адмін


Правда 2019-11-21 / 23:25:39


Коментар видалено. Адмін


Горн 2019-11-21 / 23:05:50
Де Трикур В. Протягнув через сессію це питання але такі як ГО. ЕКО тоді підняли гвалкт. Зараз сидять та мудрують. Нічого не буде з цього.

Микола 2019-11-21 / 20:32:57
да да, "експерти", конюхівські жополили...

социум 2019-11-21 / 18:50:53
Устами... студента - глаголет истина.

студент 2019-11-21 / 18:03:09
І експерти з ГО «ЕКОСФЕРА» замінили весь УжНУ і це підтримується на місцевому і обласному рівні ,хвала меру і ОДА.

НОВИНИ: Соціо

13:28
У середу в Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Козаком
11:28
/ 1
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в червні минулого року Віталія Чонки з Великої Копані
21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
» Всі новини