Відбулося перше судове засідання з розгляду по суті справи про скасування висновку по ВЕС на закарпатській Боржаві (ФОТО)

Суд в Ужгороді приступив до розгляду по суті справи за позовом громадської організації "Ноосфера" і спільноти "Save Borzhava" про перевірку законності та скасування висновку з ОВД проекту будівництва ВЕС на Боржавських полонинах.

Відбулося перше судове засідання з розгляду по суті справи про скасування висновку по ВЕС на закарпатській Боржаві (ФОТО)

У понеділок, 18 листопада Закарпатський окружний адміністративний суд під головуванням Тетяни Скраль розпочав розгляд по суті резонансної справи щодо скандального будівництва 34-х гігантських вітряків на полонині Боржава, а саме перевірку законності Висновку з оцінки впливу на довкілля планової діяльності "Будівництво вітрової електростанції 120 МВт на території Воловецького та Свалявського району", виданого Департаментом екології та природніх ресурсів Закарпатської ОДА.

Учасники справи на стороні відповідача, а саме Воловецька селищна рада і професор С.С Поп, намагалися фактично зірвати засідання, надіславши заяви з проханням перенести судове засідання.

Однак суд обгрунтовано відхилив дану заяву і продовжив засідання. Оскільки всі запрошені на цей день чотири свідки приїхали з інших міст України (Київ, Львів), суд вирішив провести засідання, обмежившись лише їх допитом, який тривав близько чотирьох годин.

Кожен зі свідків – це науковці, фахівці у різних областях, розповів про результати власних досліджень на Полонині Боржава,  про виявлені ними червонокнижні види, значна кількість яких знаходиться безпосередньо на ділянках, виділених під вітряки, або на території планованого прокладання доріг і кабелів, і – про надзвичайну цінність цієї високогірної полонини.

Випливли цікаві факти, наприклад, колосальна різниця у результатах обліку червонокнижних птахів, за даними Звіту з ОВД і за результатами спостережень групи орнітологів Західно-Українського орнітологічного товариства. Так, виконавці Звіту побачили лише близько 200 журавлів, а незалежні експерти нарахували понад 3500. Як таке могло статися? Як пояснив фахівець-орнітолог А.А. Бокотей, фахівці, залучені забудовником, обрали найпростішу і невдалу методику, яка передбачає надто мало днів і точок спостережень. По інших видах фауни і флори ситуація не краща. У звіті з ОВД по деяких видах надана неповна інформація, по інших – визнається, що вони є у зоні будівництва, але у висновках це чомусь не враховується.

Виступи свідків:

- Тарас Микітчак, кандидат біологічних наук (екологія), старший науковий співробітник відділу популяційної екології Інституту екології Карпат НАН України:

Розповів про власні дослідження гідрофауни і флори на Полонині Боржава. Дав оцінку матеріалам, наведеним у Звіті з ОВД і врахуванням цих даних Департаментом екології і природних ресурсів ЗОДА. У Звіті з ОВД присутня інформація про червонокнижні види на території планованого будівництва.

На думку фахівця, ця інформація свідчить про неприпустимість планованої діяльності, принаймні на тих ділянках, де виявлені види, що охороняються законом (А ЦЕ - БЛИЗЬКО 2/3 ДЯЛЯНОК). Висновок з ОВД на його думку є необґрунтованим.

- Андрій Бокотей, кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник, Державного природознавчого музею НАН України, член президії Західноукраїнського орнітологічного товариства (ЗУОТ):

Розповів про облік осінньої міграції через Полонину Боржава, виконаний під його керівництвом орнітологами ЗУОТ у 2018 році. Під час спостережень, які тривали з вересня до початку листопада, спеціалісти спостерігали міграцію багатьох видів птахів, зокрема і червонокнижних. Їх чисельність значно перевищує наведену у Звіті з ОВД.

Наприклад, спеціалісти, залучені забудовником, зафіксували менше 200 особин журавля сірого (Червона Книга України), а незалежні фахівці – понад 3500. Це пояснюється недостатньою для отримання повної картини кількістю днів спостережень, які були проведені в рамках ОВД, а також невеликою територією, де проводились ці спостереження.

Результати спостережень разом з іншою інформацією і зауваженнями до Звіту з ОВД були надані Департаменту екології ЗОДА. Однак відповіді Департаменту мають формальний характер, свідчать про відсутність аналізу наданої йому інформації і не містять обґрунтування.

Крім того, через територію планованої діяльності з будівництва вітряків проходять міграційні шляхи птахів. Це не повинно відбуватись, оскільки це апріорі призведе до загибелі птахів і цілком потенційно ймовірно, що це буде загибель видів із Червоної книги України.

- Власта Лоя, кандидат біологічних наук, науковий співробітник відділу природної флори Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України:

Розповіла про виявлені нею особисто червонокнижні види рослин – плаунів на території планованого будівництва. Особливістю цих рослин є складний цикл їх розвитку – близько 20 років вони розвиваються під землею і існують за рахунок симбіозу з певними видами грибів. З цим пов’язана неможливість їх пересадки і відновлення після будівництва, що пропонується у Звіті і у Висновку з ОВД.

Так само неможливо відновити чи пересадити чорничники і лохинники, які з великою імовірністю, загинуть від таких процедур. Тобто екологічні умови, прописані Департаментом ОДА у Висновку, виконати неможливо.

- Тимур Бедернічек, кандидат сільськогосподарських наук зі спеціальності "Екологія", науковий співробітник відділу алелопатії Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України:

Розповів про наявність на території планованого будівництва особливо цінних грунтів і наголосив, що це загальновідома інформація, наявна у класичних роботах ще 50-х років. Будівельні роботи на Боржаві фактично знищать ці грунти, а їх відновлення займе сотні років.

Як повідомила спільнота "Врятуй Боржаву!": "Головне те, що науковці подали всю цю інформацію до Департаменту екології ОДА, завданням якого є опрацювання всіх наявних даних (а не лише Звіту від забудовників) і підготовка Висновку, який би дозволив запобігти негативним наслідкам будівництва. Саме для цього і створений Закон України про оцінку впливу на довкілля. Однак, Департамент не  лише не перевірив надані йому зауваження. Складається враження, що він їх або взагалі не читав, або написав відповіді під диктовку забудовників. Свідки також описали громадські слухання по ВЕС на Боржаві, які пройшли у Воловці, Березниках та інших населених пунктах. Маленькі приміщення, шум, вибіркове надання слова представникам забудовника і авторам звіту, а не «понаєхавшим» науковцям з інших міст, порушення процедури – все це справило враження на присутніх і створило досить точну картину того фарсу, на який були перетворені слухання."

Суд і всі учасники справи поставили свідкам масу запитань про їхні знахідки і методики досліджень, їх думку про Звіт і Висновок з ОВД. Наразі створюється втішна думка, що суддя дійсно прагне об’єктивно розібратися з ситуацією і ретельно вивчає всі обставини.

В цілому засідання пройшло дуже продуктивно і за великої кількості присутніх, зокрема небайдужих представників сіл Березники та Керицьки Свалявського району і студентів Біологічного факультету УжНУ. Наступне призначене на 09 год. 17 грудня 2019р.

"Хто і чому може знищити Полонину Боржава" читайте детальніше тут

Віталій Грегор

21 листопада 2019р.

Теги: засідання, розгляд, Боржава

Коментарі

сорри 2019-11-22 / 19:36:21
Социум, от сам і займися

Социум 2019-11-22 / 18:52:24
Господин Грегор, известно, что возобновляет свою деятельность Мужиевский золоторудник. Считаю, что Вам вместе с господином Лукшей надо возглавить движение большинства закарпатцев против деятельности рудника, крайне вредного для Карпат и соседних стран.

З Міжгір'я 2019-11-22 / 18:27:25
Уже все розікрали, тепер хотять полонини туркам продати, та енергію.там великі бабки крутяться.їм насрати на народ, птахів, комах, тварин.у них будинки у альпах та татрах.якщо треба,народ піде у партизани.я знаю полонину як свою ладонь.сукии продажні

Віталій Грегор 2019-11-22 / 11:21:36
нешанований представник забудовників під нікнеймом "Цікаво". Студенти також бачать очевидну шкоду екосистемі Карпат від самого процесу будівництва, яке знищить все що формувалось століттями, і тому цікавляться перебігом даної резонансної справи. Бо їм дійсно цікаво, як і більшості закарпатців, на відміну від вас.

Цікаво, 2019-11-21 / 22:51:46
як Нана бачить дурниці там де іх нема - у двох запитаннях, а не твердженнях. До речі на друге запитання відповіді немає.

Nana 2019-11-21 / 22:37:26
Стосовно студентів. Уточнюю - засвдання розпочалося о 14-іц, студенти прийшли близько 15:30.якщо ЦІКАВО, приходьте в суд. Не писатимете дурниць

Цікаво, 2019-11-21 / 20:58:46
яким чином студенти біологічного факултета пояснять свою відсутність у цей час на занятях в университеті? Хто дав їм команду іти у суд?

7777 2019-11-21 / 20:31:32
А шо у Воловці постоят фабрики заводи шо треба електрику дешеву?

Віталій Грегор 2019-11-21 / 19:03:58
І вам Наталко вдячний за юридичний захист Боржави та активну громадянську позицію! Всім би закарпатцям хоч часточки вашої активності, свідомості та небайдужості!

Наталія Майстренко 2019-11-21 / 17:15:37
Дякую незмінному фото- і відеокореспонденту "Відкритого суду" Віталія Грегора за пильну увагу до наших справ

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини