На 2020-ий для місцевих бюджетів Закарпаття передбачено зменшення дотації на освіту й медицину на 291 млн грн (ФОТО)

Сьогодні, 13 листопада, під час позачергової сесії облради, коли обговорювалося питання про звернення до центральних органів влади щодо невідкладного внесення змін до Проекту Закону про Державний бюджет України на 2020 рік, за дорученням голови Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка до депутатського корпусу звернувся його заступник Олексій Гетманенко.

На 2020-ий для місцевих бюджетів Закарпаття передбачено зменшення дотації на освіту й медицину на 291 млн грн (ФОТО)

Посадовець у промові акцентував увагу обласних обранців на кілька важливих моментів, на які слід звернути увагу.

"Перше проблемне питання, яке потребує вирішення на державному рівні – це зменшення ресурсу місцевим бюджетам на 2020 рік за рахунок трансферу з державного бюджету. А саме, додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансування переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я.

Так, для місцевих бюджетів Закарпатської області зазначений ресурс у 2020 році планується у сумі 363,8 млн грн, що менше в 1,8 рази або на 291,4 млн. грн. за 2019 рік. Зменшення ресурсу призведе до незабезпечення коштами для виплати заробітної плати непедагогічних працівників шкіл області, оплати комунальних послуг закладів освіти та охорони здоров’я.

На 2019 рік (за станом на 1 листопада) незабезпечена потреба тільки на оплату праці з нарахуваннями на непедагогічних працівників становить 11,3 млн. грн. (по всіх галузях бюджетної сфери обсяг незабезпечених потреби становить 101,1 млн. грн.), це при тому, що додаткової дотації було майже удвічі більше, і, відповідно, розмір мінімальної заробітної плати менший у 2019 році проти проекту 2020 року на 13,2 відсотка.

Друге. За інформацією Міністерства фінансів України, народними депутатами запропоновано внести зміни до Бюджетного кодексу України (стаття 103-6) та додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я розподіляти у таких пропорціях: 20 відсотків – обласному бюджету (або 72,7 млн. грн.), 30 відсотків – бюджетам міст обласного значення (або 109,1 млн. грн.), 35 відсотків – бюджетам ОТГ (або 127,3 млн. грн.) та 15 відсотків районним бюджетам (або 54,6 млн. грн.). За цією пропорцією виходить, що для чотирьох бюджетів міст обласного значення та семи об’єднаних територіальних громад необхідно передати ресурси у чотири рази більше, ніж 13 районним бюджетам, де фінансового ресурсу і так недостатньо.

В умовах покриття області територіальними громадами хоча б на 50 відсотків, такий розподіл був би доречним і правильним, стимулюючим. Однак, в сьогоднішніх реаліях це призведе до розбалансованості районних бюджетів та напруженої ситуації в районах області (масове звільнення непедагогічних працівників, незабезпеченість енергоносіями загальноосвітніх шкіл та закладів охорони здоров’я тощо)", - заявив О. Гетманенко

При цьому, зазначив: "Виходячи з аналізу ситуації, що склалася, облдержадміністрація готова в якості перехідного разового заходу підтримати ваше звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо необхідності збільшення (не зменшення) ресурсу для місцевих бюджетів проти 2019 року хоча б на ріст мінімальної заробітної плати (13,2 відсотка) та передбачити на 2020 рік бюджету області додаткову дотацію на здійснення переданих з державного бюджету видатків у сумі 741,5 млн. грн. (у проекті бюджету на 2020 рік – 363,8 млн. грн.).

Одночасно не закріплювати у Бюджетному кодексі України пропорції розподілу цього ресурсу між видами місцевих бюджетів, що дасть можливість облдержадміністрації вирівняти фінансово слабкі бюджети.

Наразі прийняття цього звернення вами, ОДА проведе відповідні консультації із Мінфіном і Урядом, звернемося до народних депутатів із проханням активізувати роботу з цього питання з бюджетним комітетом. Але ми повинні зрозуміти, що це не повинно підмінити налагодження системної роботи з мобілізації надходжень до бюджетів всіх рівнів і інвестиційних коштів, повідомили Закарпаття онлайн у прес-службі Закарпатської ОДА.

13 листопада 2019р.

Теги: дотація, зменшення, бюджети

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини