Спеціальна комісія з'ясувала обставини й деталі загибелі на Міжгірщині 20-річного електромонтера

Як встановила спеціальна комісія з розслідування нещасного випадку, створена при Управлінні Держпраці у Закарпатській області, керівництво та відповідальні посадові особи допустили порушення низки необхідних вимог як трудового законодавства, так і нормативно-правових актів з охорони праці.

Спеціальна комісія з'ясувала обставини й деталі загибелі на Міжгірщині 20-річного електромонтера

Трагедія, про яку йдеться, сталася у селі Вучкове Міжгірського району.

У матеріалах справи вказано, що того дня, 18 вересня, бригада електромонтерів у складі десяти осіб, отримавши завдання монтувати повітряну лінію електропередач, прибула на місце роботи  зранку, майже пів на десяту. Буквально за годину начальник дільниці повідомив, що лінія відключена. Далі провів, за його словами, інструктаж і визначив кожному обсяг роботи. 20-річному так званому електромонтеру, з яким власне й  сталося нещастя, доручили слідкувати за тягловим канатом (тросом), з допомогою якого здійснювалося натягування проводів між опорами. Хлопець мав  відтягувати у бік від автомобіля трос під час його натягування, щоб той не потрапляв під колеса. Як тягловий механізм для монтажу електричних проводів між опорами використовувалася вантажівка ГАЗ-66. 

Було вже далеко по полудню, коли начальник дільниці і водночас водій ГАЗу послабив натяг тягового каната, заглушив мотор і дав вказівку двом іншим колегам, котрі саме зачепили третій провід на верхній траверсі опори,  зупинити виконання роботи. Начальник, як пояснив сам, хотів перевірити натяг (провисання) новозмонтованих проводів.  На верхній траверсі опори залишався прикріплений монтажний ролик (блок) і тяговий канат (трос), оскільки електромонтери не мали відповідного інструменту для демонтажу.

20-річний електромонтер (потерпілий) та його старший колега (обоє працювали за цивільно-правовими угодами), скориставшись вимушеною перервою, і щоб швидше закінчити роботу, самовільно вирішили зняти цей монтажний ролик разом з тяговим канатом.  Вони взяли з автомобіля запобіжні пояси і піднялися на опору. Старший, вийшовши на верхню траверсу, під’єднав до неї строп запобіжного поясу і водночас від’єднав тяговий канат від проводу та передав його молодшому колезі. Сам тим часом почав знімати монтажний ролик, а хлопчина, прикріпивши кінець каната до свого запобіжного поясу,  поступово став спускатися з опори.

На той момент ще один з членів бригади, аби доставити до іншої опори матеріал, сів у вантажівку, попередньо відчепивши від бампера натяжний канат, розвернув її і поїхав у протилежний бік від злощасної опори, де були двоє його колег. При розвороті автомобіль зачепив натяжний канат, прикріплений до запобіжного поясу 20-річного хлопця, стягнувши його з 15-метрової висоти. Чоловік, який сидів за кермом вантажівки, не побачив відразу, що накоїв. Тому волочив непритомного юнака близько 400 метрів, поки не почув крики колег. 

На жаль, шансів на порятунок у потерпілого фактично не було. Від численних тілесних ушкоджень хлопець помер відразу. Як сказано у лікарському висновку, в потерпілого діагностували масивну внутрішню кровотечу, численні розриви внутрішніх органів, перелом основи черепа.

Основною причиною, через яку сталася ця жахлива трагедія, члени комісії називають недосконалість технологічного процесу. Але за цими сухими канцелярськими словами криються глибокі проблеми. Це і допущення до роботи працівників не за спеціальністю, без проходження відповідного навчання, перевірки знань з охорони праці і відсутність налагодженої системи управління охороною праці та контролю за дотриманням вимог нормативно-правових актів з ОП.

Розглянувши матеріали спеціального розслідування, члени комісії дійшли висновку, що цей нещасний випадок пов’язаний з виробництвом. Також було визначено коло посадових осіб, які допустили правопорушення, та намічені заходи щодо запобігання виникненню аналогічних нещасних випадків.

На цьому можна було б поставити крапку. Але у ході розслідування стали відомі й інші факти. Виявляється, загиблий працював на підставі укладеної цивільно-правової угоди, яка, до речі, застосовується для виконання конкретної роботи, спрямованої на одержання результатів праці. При цьому хлопець виконував роботи підвищеної небезпеки без відповідного навчання та перевірки знань. А особа, з якою підприємство має оформлені цивільно-правові відносини, не є суб’єктом отримання дозволу на виконання робіт підвищеної небезпеки. Тому потерпілий не мав жодного права виконувати такі види робіт. Таким чином можна стверджувати, що загиблий був допущений до виконання робіт без оформлення трудових відносин.

Результати інспекційного відвідування засвідчили: керівництво ТОВ «Закарпатенергокомплект» допустило порушення вимог не лише нормативно-правових актів з охорони праці, а й трудового законодавства. Адже ТОВ використовувало працю 20-річного потерпілого, жителя села Білки Іршавського району, без оформлення трудового договору та повідомлення  центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Як з’ясувалося, так само тут працювало ще семеро осіб.

Отож за допуск до роботи неоформлених працівників ТОВ доведеться сплатити штраф у розмірі  понад один мільйон гривень.

11 листопада 2019р.

Теги: електромонтер, загибель

Коментарі

Дмитро 2020-06-30 / 23:13:04
Та і їхній сімї ніхто взагалі допомогу не пропонував. А відповідальність має нести субпідрядник,він даже йому на 150грн.в день платив менше а тому що він працює декілька місяців

Дмитро 2020-06-30 / 23:05:48
Хлопець дуже знайома мені людина. Перед тим як вилізти на стовп він 100 разів переконаеться в своїй страховці.... а винен там пьяний водій авто. І він просто впав з 30 м.а не з 15 м. І його не волік за собою авто. Його просто смикнув автомобіль і все. А він зразу помер від розрива сердця,це є записано в ..свідоцтві о смерті... прочитайте уважніше панове

Міша 2020-06-30 / 22:28:37
Які має сісти на 10 років він мого брата вбив яб йому приписав пожизнено

Вуву 2019-11-13 / 20:40:03
Взагалі ця справа повинна мати ЗАГАЛЬНОНАЦІОНАЛЬНИЙ РОЗГОЛОС.
БО НЕ ФАКТ ЩО ПОДІБНІ ЗЛОВЖИВПННЯ І ПОРУШЕННЯ ЗАКОНОДАВСТВА МАЛИ МІСЦЕ ВИКЛЮЧНО В ЦЬОМУ ТРАФУНКУ.
Подібні протиправні дійі напевно що є і в інших областях і районах.
І ПРО ЦЕ НЕ МОЖНА МОВЧАТИ.
ХАЙ ФІРТАШ І АХМЕТОВ ПРО ЦЕ ЗНАЮТЬ.

Вуву 2019-11-13 / 18:19:37
Звичайно що начальник є винним.
Він повин контролювати весь процес ... Всю роботу.
Від А до Я.
Для того він і начальник.
Але якщо він "НЕ ВИНЕН" ... ?
То тоді винен той ...ХТО Є ВЛАСНИКОМ "Закарпаттяобленерго"
Бо всі підрозділи і бригади є в його підпорядкуванні.

Вуву 2019-11-13 / 13:45:46
Таня ... Я ніяк не хочу в цій ситуаційі в чомусь звинувачувати його (покійного) маму.
Я апелюю просто до людських почуттів і разом з тим до певнойі міри відповідальності .
Тому ... "Ми всі повинні мати"
... Нема такого закону щоб це "визначав" а тим більше "зобовязував".
Але чи ви мене зрозуміли ПРАВИЛЬНО я не впевнений.
Інша справа ... Якщо ви просто хотіли "трохи" перекрутити мою думку під своє бачення або розуміння.

А щодо покарання винних.
То згову все вертається на круги своя.
Поки мордатий "гаврило" керує в області ...
На справедливість тут сподіватись нема чого.
Інша справа це апеляційі ...
І то ... Все під питанням.
АЛЕ БОРОТИСЬ ПОТРІБНО В ЛЮБОМУ ВИПАДКУ.

таня 2019-11-13 / 11:14:37
Вуву а при чому там мама та її сердце. Ми що всі повинні мати ектрасерсрнні здібності. Ви мене просто вразили своїм коментарем. Винний не простий народ, а наші начальники, яким до кишені капають проценти.

Кукла 2019-11-13 / 09:15:20
Здравствуйте всё што ета написано ета не правда, они защичают себя,я была где ета произошло, ево машына стинула, с опоры, он упал. Он работал на ету фирму 3 месяца... С первого же дня он лазил на ети опоры и устанавливал електро монтаж.... Вапрос вдумайтесь пачему прараб и мастер ево без освиты допустили до електро монтажу.... А знаете пачему патамушто, там все они так работают.... Ни у аднаво из них нету образование електро монтажу...... Пачему они не написали што у ребёнка лопнуло сердце от шока што ево потенули.... Пачему они ета скрыли.... Где же искать правду????На етам месте может быть каждый из наших дитей, если ета не прикратится......

Вуву 2019-11-13 / 06:45:28
Винних нема.
Ніхто не покараний.
1 млнгр. Заплатять батькам загиблого хлопця ... Що дорівнює 40.000$.
Ps.
Те що загиблий впав з 15 метровойі висоти ... То очевидно що він покалічений то можливо щеб вижив.
Але якщо його тягнули ... ВДУМАЙТЕСЯ 400 метрів.
То шофер має сісти на 10 років як нема шо.
Це раз.
Друге.
Той хто дав допуск до виконання робіт без оформлення трудових відносин ... Теж має сісти.
Ясно загиблого не вернеш.
Але поки не посадять винних ... То по певному часі знову будуть робити порушення і зловживання.
До наших жирномордих болванів доходить тільки тоді ...
коли вони точно знають що була тюрма.
Ну як тюрми не було ...
Нічого не поможе.
Ps.
Дивує мене іще ось що.
Невже батьки не цікавилися в сина яку він знайшов роботу чи підробіток.?
Що буде робити ?
Наскільки це небезпечно ?
Чого його відпустили якщо мали якийсь внутрішній сумнів.
Чи вони навіть не цікавились в нього такими речами.?
Невже мама його серцем невідчувала що може статись лихо ?
Байдужість і черствість ... От вам і ціна 40.000 баксів.

Пак такоє 2019-11-12 / 06:23:50
Якісь самі ліваки-шабашники! Хочь який баран може сісти за кермо і ганяти де заманеться

НОВИНИ: Кримінал

21:18
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 2
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
13:04
У затриманого в Мукачеві наркоторговця вилучили понад 200 розфасованих доз "товару"
22:23
/ 2
Депутат Тячівської райради уник тюрми за вчинення важкої ДТП, бо уклав угоду з прокурором
18:35
У ПП "Ужгород" українець хотів виїхати за кордон за підробленими документами "багатодітного" і "багатодружинного" "таджика"
15:53
/ 3
Ужгородець до смерті забив співмешканця матері, з яким пиячив
22:38
/ 2
Заступника керівника Закарпатської спецпрокуратури звільнили за корупцію
11:18
На Закарпатті "ухилянти" з Дніпропетровщини прямували на "штурм" Тиси з дитячими рятувальними жилетами патріотичних кольорів
23:20
/ 1
В Ужгороді двоє неповнолітніх хлопців пограбували жінку
19:17
Раніше судимий житель Ключарок "підробляв" торгівлею метамфетаміном
18:52
Закарпатця затримали на продажі гранатомета, гранат і набоїв
16:50
Справу ОЗУ наркоторговців зі Станова Верхньокоропецької громади передали до суду
14:53
/ 2
В Ужгороді на "транші" хабаря в $1500 затримали високопоставленого співробітника ГУ ДСНС
18:31
СБУ розповіла про затримання на хабарі посадовця Синевирської сільради
15:44
/ 1
На Закарпатті очільниці сільради повідомили про підозру в розтраті майже 680 тис. грн із бюджету громади
15:05
/ 12
У Тячеві після допиту у слідчого поліції затримали секретаря Хустської єпархії УПЦ МП Розмана
11:56
Затримали наркоторговців з Виноградова і Мукачева, які збували метамфетамін
11:31
/ 17
У Міжгір'ї на хабарі затримали начальника відділу земельних ресурсів Синевирської ОТГ. У справі фігурує голова ОТГ Іван Чуп
11:09
/ 21
У Хусті затримали пʼяним за кермом суддю Сергія Савицького
10:26
/ 3
На Закарпатті справу щодо підроблення фітосертифікатів на продукцію, яку експортували до ЄС, спрямували до суду
18:12
На посту у Нижніх Воротах "безправний" водій намагався дати патрульним 600 грн хабаря
14:47
В Ужгороді переправника "ухилянтів" взяли під варту з можливістю внести близько 1 млн грн застави
14:05
/ 5
У Мукачеві раніше судимий наркоторговець під час затримання наїжджав автомобілем на поліцейських
11:37
У Воловці неповнолітній пограбував чоловіка з інвалідністю
11:29
В Ужгороді чоловік удома вбив приятеля по чарці
» Всі новини