Молодь закарпатського села Кам’яниця вимагає повернення колишнього сільського клубу

Сільська молодь c.Кам'яниця Ужгородського району Закарпаття провела акцію протесту щодо повернення колишнього сільського клубу, в якому нині - швейний цех.

...Біля Кам’яницької сільської ради - велелюдний мітинг. У руках демонстрантів - плакати: «Поверніть клуб молоді!». О десятій годині демонстранти на чолі з сільським головою Марією Коваль, депутатами сільради рушають у напрямку місцевого щебеневого заводу Львівської залізниці. Люди обурюються. «До якого часу наша молодь вештатиметься по корчмах, деградуватиме?! - емоційно розпалювався кремезний чоловік, - а в сільському клубі, де мали б працювати різноманітні гуртки для молоді, крутити кіно, проводити концерти - швейний цех! Хто таке бачив? Чи вже культурна революція скінчилась і культура до лампочки?!». «Та начхати їм на культуру, - буркнув дідусь, - їм набити б кишені грішвою, а на молодь наплювати!»

Приєднуємось до демонстрантів. Зав'язуємо розмову з однією старшою жінкою. Це Олена Опаленик, член виконкому сільради. Чому, цікавимось, бунтують селяни? «Увесь сир-бор в селі розгорівся через те, — розповіла кореспондентам Олена Мефодіївна, — що в сільської молоді силоміць відібрали клуб й керівництво щебеневого заводу, за згодою колишнього сільського голови Олени Пчолар, віддали ТОВ «Маріель» на три роки. Нині строк цієї оренди сплив, і селяни сподіваються, що клуб, нарешті, повернуть на комунальний баланс сільради, тобто селові. Наскільки відомо, на завод із Мінтранспорту приїхав представник, завдання якого - за будь-якої ціни не віддати клуб селові. До речі, на заводі 10 серпня відбулися збори трудового колективу, на яких вирішено в жодному випадку не віддавати клуб на комунальний баланс сільради. Та наша сільська молодь - протилежної думки. Нині вона зібралась для того, щоб відстояти свої законні права. Зрештою, за нашу молодь не менше переживає старше покоління села. Бо, щиро кажучи, їй ніде зустрічатися. А в клубі з успіхом могли б працювати гуртки самодіяльності, можна поставити тенісні та більярдні столи. Словом, організувати проведення культурного дозвілля молоді. А що виходить: на дискотеку доводиться їхати в місто, й засиджуватися за пивними кухлями у
місцевих барах. А потім ми дорікаємо, яка молодь у нас виховується».

Тим часом демонстрація підійшла до прохідної щебеневого заводу. Серед демонстрантів бачимо депутата Закарпатської обласної ради Омеляна Мателешка. Як з'ясувалось, він народився у селі Кам'яниця. І коли почув, що у селян хочуть відібрати єдину культурну споруду, не гаючи часу, приїхав на їхній захист. «Коли почув, що в селі відбувається акція протесту щодо повернення сільського клубу до комунальної власності сільради, який захопило керівництво щебеневого заводу, я, не вагаючись, приїхав захистити своїх земляків. Бо тут пройшло моє дитинство, у цьому клубі я провів багато часу, виховувався як особистість. Тоді сільський клуб був справді осередком культури. Тут проводила свій вільний час не тільки молодь Кам'яниці, але й навколишніх сіл: Гути, Ворочева, Невицького. Навіть з Ужгорода та Перечина приїжджала молодь — настільки цікаво проводились вечори відпочинку. Крім дискотек, художніх фільмів, тут була цікава бібліотека, якій заздрило й місто. А який був у нас духовий оркестр! А де тепер це все? Молодь тиняється по місцевих барах, просто спивається. Зрозуміло, що громадськість села з цим не змирилась. Зі свого боку, ми вважаємо, що керівництво щебеневого заводу незаконно передало клуб в оренду під швейний цех. Оскільки, на той час уся законодавча база вже передбачала передачу усіх об'єктів соцкультпобуту на баланс комунальної власності. Тому сільський клуб без жодних зволікань мав бути переданий у комунальну власність Кам'яницької сільради. Нині ця сільрада є найбагатшою у краї, і щодо фінансування клубу в неї не має виникнути жодних проблем. Але керівництво заводу - ні в яку! Але ж наша молодь не повинна деградувати! Якщо це питання не вирішиться позитивно, як депутат, я опротестую його у вищих органах влади згідно з чинним законодавством».

Між тим, на заводі відбулися збори трудового колективу, на яких повністю проігноровані вимоги селян. Конфлікт роздмухується. Кому це на руку?
Іван Жирош, Марія Підгорна, "Вісті Ужгородщини"
14 серпня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини