МВС занепокоєне: альтернативою трамадолу для наркозалежних стають інші отруйні лікарські засоби, продаж яких не контролюється

Виток у незаконний обіг лікарських засобів, які містять підконтрольні речовини, у першу чергу, прекурсорів, отруйних та сильнодіючих, з об'єктів їх реалізації став невід'ємною складовою наркобізнесу.

МВС занепокоєне: альтернативою трамадолу для наркозалежних стають інші отруйні лікарські засоби, продаж яких не контролюється

Проведений моніторинг незаконного обігу вказаних засобів на території держави свідчить про стійку тенденцію до їх поширення, насамперед, серед студентів та школярів через фізичних осіб. Злочинці винаходять нові схеми розповсюдження, використовуючи при цьому посилки міжміськими маршрутними автобусами, залізничним транспортом та інші способи.
Найбільш поширеним способом замовлення та оплати і подальшого розповсюдження сильнодіючих та отруйних лікарських засобів є продаж трамадолу через мережу Інтернет із замовленням за допомогою мобільного зв'язку через SMS-повідомлення або на E-mail адресу з подальшим розрахунком за отриманий трамадол через банківські установи, або шляхом переведення грошей на телефонний рахунок без будь-яких особистих контактів замовника та відправника.
Так, за два місяці 2008 року виявлено вже понад 1,1 тис. порушень реалізації сильнодіючих та отруйних лікарських засобів. З незаконного обігу вилучено 1,7 млн. доз лікарських засобів, що містять підконтрольні речовини, з яких 1,2 млн. доз трамадолу.
Разом з тим, незважаючи на певні позитивні зрушення щодо посилення правового тиску на ділків трамадольного бізнесу, залишаються актуальними питання законодавчого врегулювання порядку обігу отруйних і сильнодіючих лікарських засобів. Так, вітчизняними хіміко-фармацевтичними підприємствами вироблено та реалізовано понад 176,7 млн. лікарських доз трамадолу при потребі держави згідно з даними МОЗ у 3,5 - 4 млн. доз, що суперечить вимогам ст. 12 Господарського кодексу України щодо засобів державного регулювання господарської діяльності.
У свою чергу, комерційні структури, які здійснюють його оптову реалізацію, завдяки неврегульованості законодавства створюють тіньові структури, унаслідок чого крупні партії трамадолу відпускаються фіктивним комерційним фірмам.
Разом з тим слід зазначити, що трамадол становить лише 42 % від загальної кількості препаратів, які є предметом зловживання, а решта так і залишається поза увагою контролюючих органів МОЗ і проблемою виключно правоохоронних органів.
При цьому МОЗ відносить лише незначну частину лікарських засобів, якими зловживають, до сильнодіючих та отруйних (наказ МОЗ від 17.08.2007 № 490) і зовсім не передбачає особливих умов та заходів контролю за їх виробництвом і ввезенням на територію України.
Крім того, як альтернатива ділками від фармації все більше насичується незаконний ринок різноманітними новими комбінованими лікарськими засобами іноземного виробництва такими як, флюколд, колдак, ефект, трайфед, зестра, та інші, які містять ефедрин, його похідні і фенілпропаноламін (ФПА, норефедрин).
Ситуація, яка склалася, є наслідком того, що при вирішенні питання про реєстрацію в Україні будь-якого лікарського засобу та визначення заходів контролю за його обігом не проводиться оцінка суб'єктивної небезпеки препарату, а саме трансформаційну можливість конкретного лікарського засобу елементарним шляхом перетворюватися на наркотичні засоби або психотропні речовини.
У зв'язку з цим 4 березня 2008 року Департаментом боротьби з незаконним обігом наркотиків МВС України проведений круглий стіл за участю представників громадських організацій, соціальних служб та заступника Голови Комітету з контролю за наркотиками, з метою обговорення питання щодо вдосконалення механізму державного контролю за обігом отруйних та сильнодіючих лікарських засобів.
5 березня 2007 року керівництвом ДБНОН МВС України також було проведено робочу зустріч з представниками Інституту з питань безпеки та розвитку політики Швеції Вольтером Кего та Клаусом Керстрандом.
Під час зустрічі Шведську Сторону поінформовано про результати протидії наркозлочинності в Україні у 2007 році та основні тенденції переміщення наркозасобів через територію України.

У свою чергу, представники Інституту з питань безпеки та розвитку політики Швеції поінформували про те, що останні два роки вони працюють у міжнародному проекті «Протидія наркотикам та організованій злочинності в Балтійському регіоні». Зазначений проект об'єднує правоохоронців і науковців, які працюють у сфері протидії наркозлочинності. Основним завданням проекту є покращання взаємодії країн учасниць у протидії транснаціональній наркозлочинності. У рамках проекту здійснюється аналіз та оцінка основних тенденцій переміщення наркотиків в Балтійському регіоні, проводиться також обмін інформацією та розробляються практичні рекомендації.
У перспективі розглядається поширення проекту на Україну, Білорусь, Молдову під робочою назвою: «Від моря до моря» (Балтика - Чорне море). Тому члени делегації висловили зацікавленість щодо участі представників МВС України в наступній зустрічі .

ДЗГ та МД МВС України
12 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
10:45
У Кричові Буштинської громади донька, випадково проходячи повз, врятувала свою 77-річну матір з пожежі
00:02
/ 1
У Неліпині Мукачівського району Volkswagen на швидкості проломив стіну і влетів у будинок
16:39
Ґумовий човен і обіцянки переправити до Угорщини коштували прикарпатцеві та криворіжцеві по $5 тис. з кожного
10:44
У Чумальові Буштинської громади горіло в будинку, загинула жінка
23:29
На Закарпатті два втікачі до Румунії дві доби до виснаження блукали високогір'ям
11:15
У приужгородському Минаї горів будинок
10:57
/ 3
Біля Нижніх Воріт легковик влетів у причіп вантажівки, загинула ексдепутатка Берегівської міськради, військовослужбовиця Ольга Бізіля
10:33
В Олешнику Виноградівської громади, спалюючи сміття на городі, жінка спалила дерев'яну споруду сусідів
22:06
/ 1
У Пилипці 80-річний чоловік застрелив собаку. Зловмиснику готуються повідомити про підозру
14:38
З 32 пожеж, зафіксованих минулого тижня на Закарпатті, 25 – це підпали сухостою
11:44
У Широкому Виноградівської громади KIA Sorento на швидкості проломила паркан і перетворилася на брухт
11:35
У Заломі Хустської громади вигорів житловий будинок
11:03
У Ключарках на Мукачівщині від вогню врятували дві будівлі та легковик
10:57
У Страбичові на Мукачівщині горіла котельня складу
11:37
У Виноградові під час руху загорівся VW Passat
10:39
На Закарпатті горіли надвірна споруда, будинок і Volkswagen Passat
17:55
/ 1
В Ужгороді в під час уроку фізкультури помер учень 10 класу
11:00
У Рахові горіла надвірна споруда біля будинку
» Всі новини