Продюсерка культових українських фільмів бачить на Закарпатті потенціал для кіновиробництва

Закарпаття може стати майданчиком для створення художніх фільмів не тільки українського виробництва, але й міжнародного.

Продюсерка культових українських фільмів бачить на Закарпатті потенціал для кіновиробництва

Території «сусідок» нашої області – Угорщину та Румунію вже давно використовують для зйомок касових фільмів режисери Європи та Америки. Але поки єдина перевага цих європейських країн перед Україною - розвинена інфраструктура та забезпечення на місці всім необхідним для кіновиробництва. 

Україна має всі шанси привабити масове виробництво іноземних фільмів. У цьому переконана Євгенія Раух, українська продюсерка, генеральна продюсерка AltaBravaFilmproduktion (Німеччина). Своїм баченням вона поділилася в Ужгороді під час  панельної дискусії “Передумови створення кластеру аудіо-візуальних індустрій в Закарпатті” в рамках інвестиційного форуму «Закарпаття – бізнес в центрі Європи».

Євгенія Раух займається створенням  національних художніх фільмів (серед них такі жанри: комедія, мюзикл, фантастика та інші), бюджет яких сягає від 10 млн. грн. до 50 млн. грн. «Наприклад, мюзикл «Гуцулка Ксеня» (частка фінансування Держкіно 25 млн. грн) частково знімали на Закарпатті. Але були труднощі з поселенням, нюанси із супроводом, -- коментує Євгенія Раух. – Для організації кінопроцесу треба забезпечити такі моменти як харчування, проживання, технічний ресурс. Всім цим займалися люди з Києва». Мюзикл «Гуцулка Ксеня» незабаром надійде в американський прокат, далі- європейський. Фільм гран-прі на кінофестивалі Atami Film Festival 2019 у Японії. «Тобто професіонали у нас є, - каже продюсерка. - Ми можемо реалізовувати так такого рівня проекти. Але треба врахувати деякі фактори». Це, за її словами, умови для кіновиробництва та прокату фільмів. 

«В Україні мегатруднощі з існуванням кінотеатрів. Їх у нас 150-200, для порівняння, у Німеччині -  4 тисячі, різниця суттєва. Якщо у нас на 1 млн. населення припадає 5 кінотеатрів, то в Європі – 60, у США – 125! Міжнародні компанії європейського, голлівудського  рівня знімають фільми у Румунії, Угорщина, де вартість на послуги суттєво нижча.  Щоб привабити голлівудські проекти необхідно будувати кіностудії міжнародного рівня. Це має бути не тільки територія, але й техніка, костюмерні та художні цехи, виробничі цехи. Бюджет будівництва такого кіновиробничого комплексу – 500 млн.доларів. За 3-5 міжнародних проекти такі майданчики окуповуються. Бюджет виробництва повнометражного фільму в Європі та США, понад 20 млн. доларів, в Україні – 0,5 млн.доларів. Кіностудії готові будувати з європейськими гравцями кіноринку але при підтримці української сторони», - пояснила Євгенія Раух. 

Наразі продюсерка працює над ще одним масштабним проектом – документальним фільмом «Я Курбас». Про видатного українського режисера-реформатора, актора, теоретика театру. Стрічка тісно пов’язана і з європейською історією, адже Лесь Курбас вчився в Австрії, використовував надбання європейської культури у роботі створеного ним театру «Березіль», повідомили Закарпаття онлайн в Ужгородському прес-клубі. 

 
15 жовтня 2019р.

Теги: продюсерка, потенціал, фільми

Коментарі

культура 2019-10-15 / 15:22:11
Чи можна ,зобов'язати,кожен відділ культури,освіти району Закарпаття,зняти фільм,любий,документальний?(оцінять українські кінокритики).

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини