Переговори з МВФ заморожені через Коломойського і Приватбанк - Рожкова

Переговори України з Міжнародним валютним фондом про нову програму можуть загальмуватися через суперечку між державою і олігархом Ігорем Коломойським за контроль над націоналізованим Приватбанком.

Про це в інтерв'ю Рейтер сказала заступник глави Національного банку Катерина Рожкова.

Уряд веде переговори про нову кредитну програму МВФ обсягом 3,9 мільярда доларів. Рожкова сказала, що розмір програми може бути збільшений до 8 мільярдів доларів.

"Обговорення з МВФ наступного траншу фінансування заморожено через проблеми Приватбанку. Це для них і для міжнародної спільноти червона лінія", - сказала Рожкова.

Вона попередила про "величезну небезпеку" для інвестиційного клімату України, якщо спір не буде врегульовано належним чином. Проблема Приватбанку повинна бути вирішена не шляхом розрахунків з колишніми власниками.

"Це показує різницю між олігархічним впливом на банківський сектор в колишні дні і новим прозорим і незалежним банківським сектором", - сказала вона.

Рожкова сказала, що була розчарована рішенням Зеленського залишатися осторонь від конфлікту, а не активно захищати рішення 2016 року.

"МВФ хоче сильний сигнал від уряду про збереження адміністративної незалежності Приватбанку і незалежності Національного банку України", - сказала вона.

З моменту початку президентської передвиборної кампанії в цьому році ділові зв'язки Зеленського з Коломойським були під пильною увагою. Зеленський відкидав припущення про те, що він допоможе бізнесменові повернути собі Приватбанк або отримати компенсацію.

У четвер він заявив на прес-конференції, що готовий обговорити долю Приватбанку з Коломойським, але підкреслив, що буде захищати інтереси держави.

За словами Рожкової, МВФ досі не переконаний в прагненні до реформ при Зеленському. "Мова йде про судову реформу, верховенство закону. Мова йде про олігархічні структуру влади".

У вересні в своїй заяві МВФ не згадав Приватбанк або Коломойського, але зазначив, що Україні необхідно боротися з корупцією, зменшити вплив олігархів на економіку і мінімізувати понесені "витрати платників податків".

"На жаль, я не довіряю нашій судовій системі, тому що система не була реформована", - сказала Рожкова.

Наступного тижня суд у Києві повинен винести чергове рішення по Приватбанку.

Рожкова заявила, що вона не дуже сподівається на висновки суду, і попередила, що рішення проти націоналізації може зіпсувати настрої інвесторів.

"Вплив на ринки буде негативним і негайним, і в цій ситуації ми не зможемо продовжувати працювати з МВФ в рамках попередньої угоди, тому що МВФ потрібна (ясність)", - сказала вона. "Це величезна небезпека для України", - додала Рожкова.

Рожкова сказала, що президент може допомогти розв'язати конфлікт, зайнявши чітку позицію. Він повинен вийти і сказати: "Націоналізація була необхідна для збереження фінансової стабільності країни... і що, відповідно до закону, банк не може бути повернутий екс-акціонерам".

Нагадуємо:

У грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".

Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155,3 мільярда гривень.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов Ігоря Коломойського до Національного банку і Кабінету Міністрів щодо націоналізації Приватбанку.

Суд визнав протиправним і скасував рішення про виведення неплатоспроможного "Приватбанку" з ринку за участю держави.

19 квітня стало відомо про ще одне рішення суду на користь Коломойського у справі Приватбанку.

Суд повністю задовольнив позов підконтрольної Коломойському кіпрської компанії Triantal Investments Ltd щодо процедури примусової конвертації акцій в капітал банку при націоналізації.

20 квітня Печерський районний суд Києва ухвалив рішення про розірвання договору особистої поруки Ігоря Коломойського за кредитами рефінансування Приватбанку, отриманими до входження держави в капітал.

14 жовтня 2019р.

Теги: Приватбанк, Коломойський, Зеленський, МВФ

Коментарі

jurius 2019-10-16 / 12:38:49
Вуву 2019-10-15 / 07:23:44
Так на вскид.
Памятаєш справу сина авакяна.
А сина "пгокугога луценко"
Забув.
Ну так переглянь.
Вуву 2019-10-15 / 07:16:14
Шо ти хочеш тут розказати що кредити мвф і єбрр ніхто не розкрадав.?
Чи ти хочеш сказати що тому ми
Так бідно живем і рахуєм на ринку кожну гривню ... Того що в нас не розкрадали міжнародні позики.
Чи може тому в наших пенсіонерів пенсія в 1.5 тис.гр.
Тому що не розкрадали міжнародні транші.
Чи може тому діти ходять в туалети на дворі навіть зимою
Бо в нас не крали гроші.
Продовжувати можна дууууже довго.
Аny way ...
Якщо ти так віриш що ... НЕ РОЗКРАДАЛИ ...
ВІР ДАЛІ.
БЛАЖЕН ХТО ВІРУЄ.

Я хочу відділити поширену в суспільстві демагогію, підтримувану і поширювану популістами від життєвих реалій. Ось і все. При цьому моя мета не довести що корупції немає взагалі, а те, що риторика «вони розкрадають кредити МВФ (або гроші ЄБРР)» примітивна і убога. Так ось, я ще раз стверджую, що кредити МВФ НЕ МОЖЛИВО вкрасти. В багатьох головах задурених обивателів сидить думка що МВФ літаками долари привозить :) Розуміння що кредити МВФ навіть надаються не в доларах а в SDR, не переводяться напряму в Україну і не може використовуватися ніяк крім формування резервів - взагалі якась «масонська таємниця». Особливо в задуреному і занадно релігійному Закарпатті :) Стосовно грошей ЄБРР вони теж так просто не даються, а під готові проекти. Той факт що в обивателів задурена голова, то таке. Нічого іншого від українців очікувати не варто, оскільки маючи ряд позитивних якостей наш народ має дивовижну слабкість до правового нігілізму, популізму і небажання вдосконалювати економічну освіту. Корупція як загальноукраїнське та світове явище це інша проблема для розмов, яка повинна проводитися на тверезо. Але треба розуміти які кошти розкрадаються, у яких сферах і порівнювати процеси в расовій ретроспективі. Так, я звичайно пам’ятаю про справу рюкзаків Авакова, і справу Мартиненка, і справу діамантових прокурорів і т.д., але також пам’ятаю, що корупція як явище в Україні БУЛО ЗАВЖДИ, а за часів Януковича мало кульмінаційні впливи, отже сподіватися що Порошенко знищить на раз корупцію було наївними підлітковими мріями. При цьому, оцінюючи попередню конфігурацію влади, треба розуміти, що Порошенко не мав однопартійної більшості і був змушений домовлятися, в тому числі колишніми ригами і владою на місцях (в Закарпатті, Одесі, Харкові…), що явно не сприяло боротьбі з корупцією. Сьогоднішня влада має на порядок кращі можливості – ну що ж «впєрьод і с пєснєй», побачимо що вдастся новичкам! Також треба пам’ятати, що Аваков, Луценко, Шокін, Мартиненко та ін. лише формально були людьми Порошенка, а де-факто незалежними гетьманами і корупція за яку вони несуть відповдальність лише опосередковано провина Порошенка. Тому до гасел «Порошенко грабував Україну» відношуся по філософськи: доведіть хоч одну справу, де власне Порошенко, а не люди з НФ, або Кернес-Труханов грабував Україну, і тоді будемо про щось говорити. До речі, звинувачуючи Порошенка в корупції, треба також пам’ятати, що такі реформатори, які вдало боролися з корупцією, як Супрун, Згуладзе, Абромавичус (Нефьодов) чи Яресько з’явилися завдяки підтримці БП, а значить Порошенка. Отже, не відкидаючи фактів корупції в 2014-2019 рр. і не вважаючи експрезидента святим, я все-таки бажаю розставити правильні акценти і виступаю проти демагогії, такої солодкої для вух зомбованих мас. Бо ця демагогія найбільше зло, яке заважало розвитку України від здобуття незалежності.
Точно такою саме проблемою, яку треба розглядати окремо, глобально, з врахуванням різних обставин (об’єктивних і суб’єктивних) є питання соціальних проблем українців. Це окрема тема дискусії і повний відхід від теми МВФ, тому піднімати це точно не варто.

Вуву 2019-10-15 / 07:23:44
Так на вскид.
Памятаєш справу сина авакяна.
А сина "пгокугога луценко"
Забув.
Ну так переглянь.

Вуву 2019-10-15 / 07:16:14
Шо ти хочеш тут розказати що кредити мвф і єбрр ніхто не розкрадав.?
Чи ти хочеш сказати що тому ми
Так бідно живем і рахуєм на ринку кожну гривню ... Того що в нас не розкрадали міжнародні позики.
Чи може тому в наших пенсіонерів пенсія в 1.5 тис.гр.
Тому що не розкрадали міжнародні транші.
Чи може тому діти ходять в туалети на дворі навіть зимою
Бо в нас не крали гроші.
Продовжувати можна дууууже довго.
Аny way ...
Якщо ти так віриш що ... НЕ РОЗКРАДАЛИ ...
ВІР ДАЛІ.
БЛАЖЕН ХТО ВІРУЄ.

jurius 2019-10-15 / 00:03:24
Власне в тому то і справа, що будь-який мало-мальськи притомний експерт, який хоч трошки розуміється на економіці і механізмі отримання міжнародних кредитів (ну хіба крім тих, що приймають зайве) не заікнеться заявити щось на кшталт "влада роздирибанила кредити МВФ", бо ризикне підпортити собі репутацію в Україні і за кордоном, перетворившись на простофілю. Стосовно того що все "досліджено" сильно сказано. Жовта преса досліджує шукаючи сенсації за принципом теорій змови, тільки додана вартість таких "досліджень" нижче плінтуса. Так, для пролетаріату підійде, а для людей, які цікавляться економіцою це shit. Натомість, якщо переключити розмову з дешевих бульварних статей "Порошенко крадій" на фахове питання, то люди таке читати не люблять - "не цікаво". А шкода :) Ось про механізм видачі кредитів МВФ дійсно є маса інформації у вільному доступі. Тому, щоб більше не тупити, раджу ознайомитися з нею... зокрема щоб дати відповіді по кожному з запропонованих в попередному коментарі пунктів. Додатково також раджу почитати якийсь підручник з економіки, бажано не радянського видавництва :)

Вуву 2019-10-14 / 19:27:09
Дурню так вже все досліджено.
Тільки ніхто не буде "персонально" тобі робити всі ці викладки.

jurius 2019-10-14 / 16:51:45
По темі то по темі. Ось хочеться дізнатися як колишня влада розкрадала кредити МВФ, але ж жодний зрадофіл не може навести конкретні приклади крім незрозумілого булькання. Моя порада таким товаришам, ви хоч дослідіть: 1) як надаються транші МВФ; 2) у якій валюті; 3) на які потреби йдуть гроші МВФ; 4) чи ці гроші можна пощупати або з'їсти; 5) проаналізуйте чи були закиди МВФ на адресу влади щодо нібито нецільового використання. А потім булькайте далі :)

jurius 2019-10-14 / 16:08:44
Це має бути найдивніше розкрадання армії в світі, якщо обороноздатність в 2014-2019 значно посилилася і це визнають не тільки в Україні. І не треба казати що це все волонтери і небайдужі добровольці. Якби держава не розпочала вперше в своїй історії цілеспрямовано займатися обороноздатністю, Росія би давно знищила загони різношерстних, погано обмундированих і озброєних добробатів. За ці роки українська армія має чим похвалитися і в плані технічного забезпечення і звичайного обмундирування, яке на порядок краще, ніж було будь коли до цього. А те, що в армії залишилися приклади корупції відкрию секрет Полішинеля: коупція в армії була ЗАВЖДИ і не вина Порошенка, що навіть в умовах переоснащення вона як явище залишилося. Ті хто вважає, що можно просто взяти і знищити корупцію як явище з нашим наскрізь корумпованим народом або наївні романтики, або дурні.

Вув 2019-10-14 / 15:54:45
З такими коментами і дописами ми ВІДХОДИМО ВІД ТЕМИ .
ДАВАЙТЕ ПО ТЕМІ.

Вуву 2019-10-14 / 15:52:41
У вас якась коротка память як мух дрозофіл .
Якась просто амнезія.
Он теж зовсім недавно був скандал (при порошенкові)
Коли журналісти викрили заступника начальника ген.штабу на махінаціях і оборудках.
Це теж є на ю тубі.
Чого вам треба все розжовувати іще і подавати посилання.
Як вас цікавить ... Сідайте і шукайте.
(Щоб зловити рибу треба йти на рибалку ... І порибачити)

Вуву 2019-10-14 / 15:46:19
А давайте простіше.
Тоді може збагнете.
А як розкрадалися американські кошти виділені для підтримки украйінськойі армійі.
А це сотні міліонів.
Коли пораненим бійцям народ збирав кошти на реабілітацію як фізичну так і психологічну.
В той самий час як ті кошти вже були отримані і перерозпреділені ... В.т.ч. і на ці речі.
А в ютубі і тепер можна знайти зізнання деяких продавців елітнойі нерухомості на печерських пагорбах в Києві і на липках .
Які визнають той факт що найбільше серед клієнтів які таку нерухомість за мільйони купують (ні не гривень) ...
Є генерали штабу міністерства оборони Украйіни.
Це було при президенді смердючому вальцмані.
Не віриш.
Сідай за компютер і гайда.
І так само було і з іншими кредитами і траншами.

jurius 2019-10-14 / 12:34:45
Вуву. Ось мені цікаво, критики Пороха можуть крім передвиборчих слоганів Зелі-Юлі навести хоч один доведений приклад корупції за участю екс-президента? Гасла Мальдіви, Рошен, Ротердам+, тарифний геноцид, розкрадання армії настільки ж імпотентні, як і гасло дерибану кредитів МВФ і розраховані для дурників :) Якщо не важко, проясніть хоча би як відбувався дерибан кредитів, бо я бачите такий "неук", не можу збагнути механізм як можна розкрасти кошти МВФ, якщо вони передаються до ЗВР і не знаходяться безпосередньо на території України :)

Вуву 2019-10-14 / 10:34:04
Не треба відбілювати смердячого вальцмана ... Те гімно народ обрадало з усіх сил і по всіх можливих напрямках.
В тому числі і по дерибану тих самих "емефіських" кредитів
Так шо не треба нас дурити і співати стару пісню на новий лад.

Єтож елентарно ... Доктор.

Степан Крук -Вуву 2019-10-14 / 10:23:23
Можна дивитися вперед, або назад! Але є очевидним одне - афера Коломойського із "ПриватБанком" руйнує фінансову систему України. МВФ нізащо не дасть кредит державі за таких умов. Порох намагався це виправити, але не встиг...

Вуву 2019-10-14 / 06:03:42
... "Давайте подивимось вперед щоб потім поглянути назад"

Здається зовсім недавно були вибори президента.
Здається зовсім недавно "бєня"
пропонував зробити в Украйіні дефолт.
В наші дні ...
Зєля "наче вмив руки" по "Приватбанку"
Суди тягнуть справи за "бєнєю"
МВФ І ЄБЄЕР сказали що не позичать.
Борги треба віддавати вчасно
81.9 млр$
Якщо взяти до уваги
(Між іншим досить реальний сценарій повернення "Приватбака" до "бєні"
+ виплата йому компенсаційі
- відсутність кредитів і позик.
То у висліді все це ...
= ФІНАНСОВОМУ ДЕФОЛТУ.

ВЛАСНЕ ТОГО ... ЧОГО ТАК НАМ ВСІМ ПЕРЕДРІКАВ "поєбєня КАЛ".

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини