Побачила світ книжка професора Гамора про букові праліси Українських Карпат

Нова книга відомого професора-природоохоронця Федора Гамора «Від української ініціативи – до транс'європейського об’єкта Всесвітньої природної спадщини» щойно побачила світ в ужгородському видавництві «ФОП Сабов А.М.».

Побачила світ книжка професора Гамора про букові праліси Українських Карпат

Про актуальність 300-сторінкового видання (на знімку) засвідчує уже той факт, що книгу видано за фінансової підтримки обласної ради та облдержадміністрації.

Це п’ята книга за три роки, у якій європейського визнання учений, доктор біологічних наук, професор, заслужений природоохоронець України, заступник директора Карпатського біосферного заповідника аргументовано та обширно інформує суспільство про досвід збереження унікальних українських природних і культурних цінностей, акцентуючи водночас на проблемах запровадження у Карпатському регіоні стратегії сталого розвитку.

 У цьому ж свіжодруці ґрунтовно розглядаються актуальні питання з історії створення та менеджменту транснаціонального серійного об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи».

Висвітлюється багаторічний досвід європейської екологічної співпраці та погляди швейцарських, німецьких й українських експертів на проблеми збереження пралісів.

Привертається увага до міжнародних наукових форумів, які започаткували підготовку цієї номінації та розгортання європейського процесу збереження старовікових букових лісів.

Книга буде цікавою і для вітчизняних урядовців, оскільки в ній аналізується стан виконання актів Президента та уряду України з питань збереження букових пралісів як об’єкта спадщини та сталого розвитку й благоустрою гірських населених пунктів, що прилягають до них. Подаються  основні міжнародні та українські нормативно-правові акти, які регламентують діяльність із збереження Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, а також деякі інші архівні матеріали.

Видання знайде вдячного читача і серед науковців, фахівців та активістів у сфері охорони довкілля, працівників органів влади та місцевого самоврядування регіону Українських Карпат й широкої громадськості.

Тут доречно нагадати, що об’єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи», створений за ініціативою автора цієї книги і завдяки його зусиллям серед 12 європейських країн, які входять до нього, українська частика займає біля 30 відсотків його площі.

По-друге, у книзі особливо наголошується, що Конвенція про охорону Всесвітньої культурної та природної спадщини ратифікована Україною й належить до чинних міжнародних договорів і відповідно до її статтей 5 та 27, а також згідно статті 9 Конституції України реалізація її положень є обов’язковою та пріоритетною до виконання.

Тому держави-сторони Конвенції зобов’язані забезпечити якомога ефективнішу охорону та популяризацію культурної і природної спадщини, реалізовувати просвітні та інформаційні програми, зміцнювати повагу і прихильність своїх народів до її збереження, широко інформувати громадськість про небезпеку, яка загрожує спадщині, а також про заходи, що вживаються на виконання вимог Конвенції. Принагідно зауважимо, що тут же опубліковано й інтерв'ю автора цих рядків із професором Ф. Гамором, яке вийшло на сторінках «Голосу України» навесні 2016 року. 

Автор наголошує, що  завдання із збереження та популяризації єдиного в Україні природного об’єкта Всесвітньої спадщини, визначені в указі Президента України від 21 листопада 2017 року «Про додаткові заходи щодо розвитку лісового господарства, раціонального природокористування та збереження об’єктів природно-заповідного фонду» і детально прописані в спеціальному розпорядженні Кабміну від 21 листопада 2018 року № 892-р «Деякі питання збереження української частини природного об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО «Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів Європи» і сталого розвитку прилеглих до нього територій». 

Важливим є  і той факт, що дещо раніше в нинішньому ж  році Федір Гамор випустив у німецькому видавництві академічної книги  «LAP LAMBERT Academic Publishing» англійською мовою монографію «Ancient  and Primeval Beech Forests of the Carpathians and Other Region» («Букові праліси і давні ліси Карпат та інших регіонів») (на знімку), у якій іноземні читачі теж  зможуть ознайомитися із українськими ініціативами та досвідом природоохоронної діяльності.

Книги цього видавництва можна замовити в усьому світі, у найвідоміших міжнародних дистриб’ютерів та книжкових крамницях, зокрема в таких як: «Amazon», «Hachette», «Ozon», «Ebay», «AbeBooks»…. Вони також каталогізовані в електронному вигляді у Німецькій національній бібліотеці.

Василь Нитка

05 жовтня 2019р.

Теги: праліс, бук, ЮНЕСКО, Гамор

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 6
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини