Весна приступила до виконання своїх обов’язків. А у християн розпочинається Великий піст, що є приготуванням душі та тіла до зустрічі Свята Світлого Христового Воскресіння. Великий піст є найтривалішим та основним із чотирьох багатоденних постів, тому й зветься Великим. Розпочинається після закінчення Масляної, і триває до Великодня протягом семи тижнів. Немає точного терміну, і це залежить від дати Великодня, яку кожного року регулює церква, бо Великдень обов’язково має збігтися з настанням повного місяця, згідно з християнським віровченням, встановленим на спомин 40-денного посту Ісуса Христа у пустелі.
Табу Великого посту є найсуворіші порівняно з іншими постами. Церковним статутом обмежене вживання продуктів тваринного походження - м’яса, молока, яєць, риби. Якщо протягом Різдвяного посту можна досить часто куштувати рибу та олію, то під час Великого посту рибу можна вживати лише двічі - на Благовіщеня (7 квітня, фіксована дата) та на Вербну неділю (Вхід Господній до Єрусалима , неділя, що передує Великодню). Щодо олії , то її можна додавати до страв лише по суботах і неділях та на великі свята.
У перший день посту – Чистий понеділок і останній – Страсну п’ятницю рекомендується обходитись взагалі без їжі. Протягом посту годиться споживати продукти лише рослинного походження: картоплю та страви з неї, різні супи та каші без вершкового масла, овочі - сирі, варені, консервовані та квашені (помідори, огірки, капусту тощо), консервовані салати (без олії), фрукти та сухофрукти, хліб, крім здоби, горіхи, гриби, майонез ( до складу якого не входять яйця) та маргарин (без домішок молокопродуктів). Міцні алкогольні напої, особливо горілка та коньяк, заборонені. Лише у суботу, неділю та на свята дозволяється випити трохи вина. Протягом посту потрібно відмовитись і від залежностей, таких як кава, цигарки, пиво, наркотики, а також від статевих стосунків.
Послабити піст можна людям похилого віку (після 60-ти років), важкохворим, особам, які виконують тяжку щоденну фізичну та розумову працю, та тим, хто перебуває в дорозі (відрядженні). Щоправда, за церковними правилами, лише з благословення священика. Саме він визначає міру послаблення. Наприклад, дозволяє вживати молочне. Взагалі від посту звільняються вагітні жінки та малі діти. На практиці ж більшість християн дотримуються більш помірного посту, тобто вживають рибу і олію, крім середи і п'ятниці).
Піст, або говіння - це не лише відмова від певної їжі , а передусім – це духовне очищення: молитвою, приборканням своїх пристрастей, аналізом свого життя. Це час досягнення душевного спокою, миру, відвідування церкви та примирення з ближніми. Кульмінацією посту є покаяння, сповідь та причастя. Без духовного змісту піст є простою дієтою. Через смирення тіла утриманням від скоромної їжі смиряється дух. У народі кажуть: "Велике черево не народить тонкого змісту".
Цього року піст розпочинається 10 березня і триватиме до 27 квітня. Саме у цей день усі православні християни святкуватимуть Великдень.
Резюмуючи, слід зазначити, що оскверняє людину не те, що входить у її вуста, а те, що з них виходить. Піст – це добровільна дія і персональна таємниця. Тим, хто наважився на нього, відкриваються безмежні можливості власної сили волі та радість перемоги над собою та своїми пристрастями.