Ужгород приєднався до Міжнародної хартії відкритих даних

Напередодні на засіданні виконавчого комітету Ужгородської міськради прийняли рішення про приєднання до Міжнародної хартії відкритих даних.

Ужгород приєднався до Міжнародної хартії відкритих даних

Міжнародна хартія відкритих даних — це міжнародна ініціатива, що сприяє співпраці, прийняттю та реалізації спільних принципів, стандартів і найкращих практик відкритих даних у всьому світі. Уже 65 національних та місцевих урядів долучились до ініціативи. Україна офіційно приєдналася до міжнародної Хартії відкритих даних 6 жовтня 2016 року на конференції International Open Data Conference (IODC) 2016 року в Мадриді, на сьогодні до Хартії долучилися вже 9 українських міст.

Ужгород теж стає частиною єдиного європейського інформаційного простору і ще більше наближається до інтеграції з Євросоюзом. Планується ужгородські дані автоматично, як і дані країн ЄС, публікувати на European Data Portal. Портал містить понад 860 тис наборів даних, що охоплюють 35 країн і 78 місцевих та національних порталів. Це сприятиме іміджу Ужгорода, оскільки публікація наборів даних на European Data Portal – потужний сигнал про відкритість діяльності міста на рівні європейських міст, а по-друге – підвищення інвестиційної привабливості. Європейські компанії зможуть використовувати відкриті дані для отримання більш детальної інформації для аналізу бізнес-потенціалу нашого міста.

На прикладі міст України, які вже приєдналися до Міжнародної хартії відкритих даних, можна говорити про отриманий економічний ефект. Так, в одному з таких міст після перенесення даних про виїзну торгівлю та розміщення МАФів на е-сервісах місто отримало додатковий дохід від легалізації незаконних об’єктів. Мешканці міста переглядають мапи і якщо торгівля є, а на мапі офіційні дані відсутні, інформують відповідні служби. Але найголовніший ефект – мешканці відчувають, що можуть впливати на непрозорі процеси, можуть вирішувати проблеми та робити життя у місті комфортнішим.

Після відкриття у 2018 році даних щодо ліцензій на перевезення пасажирів та вантажів автотранспортом за кілька секунд кожен охочий, ввівши номер машини, може перевірити, чи користується послугами легальних перевізників.

Дослідники виявили, що вже у 2017 році відкриті дані принесли нашій державі понад 700 млн дол. Якщо рух за відкриті дані в Україні й надалі набиратиме обертів, ця цифра може зрости до 1,14 млрд дол., або 0,92% ВВП до 2025 року.

Наприклад, Open Corporates – найбільшу відкриту базу даних компаній у світі, що містить інформацію про майже 140 млн компаній, інтегрували з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) Мін'юсту. Це дозволяє міжнародній діловій спільності швидко та зручно знаходити необхідні дані про партнерів в Україні.

Із ініціативи Мінфіну на порталі почали публікуватися дані 9 603 місцевих бюджетів. Тепер кожен громадянин може контролювати використання бюджетних коштів на рівні області, міста чи села.

Також контрольні державні органи відкрили дані про понад 143 400 перевірок бізнесу, запланованих на 2019 рік. Тепер будь-який власник бізнесу може дізнатися, коли перевірка буде в його компанії.

Функціонування Порталу відкритих даних в Ужгороді сприятиме ще більшій прозорості і підзвітності діяльності Ужгородської міської ради. Також наявність публічної інформації на Порталі допоможе залучити потенційних інвесторів, що позитивно вплине на економічний розвиток громади, а інформація про охорону здоров'я, освіту, місцевий транспорт спростить доступ мешканцям до такої інформації.

26 вересня 2019р.

Теги: хартія, дані

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини