Свято повернення вівчарів із полонин, яке по праву вважають найкращим фестивалем Закарпаття, відзначили вже вдев’ятнадцяте. Із часу заснування в 2000-му році його не проводили тільки раз – у 2014-му.
А розпочався фестиваль із відкриття бербениці зі свіжою бриндзею, якою частували всіх охочих. Відтак під заклик трембіт традиційна святкова хода на конях, возах та пішки рушила з центру Рахова до амфітеатру «Буркут», де села району встановили власні садиби, в яких змагалися на краще приготування вівчарських страв.
Символом «Гуцульської бриндзі» традиційно є полонинська ватра, яку щоразу, коли вівчарі повертаються з полонин, запалюють на фестивалі. Виконати цю місію доручили почесним гостям – керівництву області, району та найкращим вівчарям.
Після запалення ватри учасники та гості фестивалю змогли оглянути 21-у сільську садибу, кожна з яких приймала всіх охочих. Виробники унікального продукту – овечої бриндзі, яка першою серед українських продуктів претендує на отримання європейської марки географічного зазначення, взяли участь у спеціальному конкурсі. Для оцінювання було представлено 20 зразків цього продукту. Найсмачнішою визнали бриндзю членів Асоціації виробників карпатських високогірних сирів – Юрія Лазоряка, Василя Варги, Олексія Молдавчука, Дмитра Шушмана і Миколи Рошка.
На фестивалі провели також майстер-класи з доїння овець, приготування традиційного сиру-будзу, а голови полонинських управ змагалися в приготуванні традиційної гуцульської страви – кулеші з бриндзею. При цьому журі оцінювало не тільки смак і вигляд страви, але і її подавання до столу.
Зірковими учасниками святкового концерту стали заслужена артистка України Світлана Весна, заслужений артист України Павло Доскоч, учасниця телешоу «Голос країни» Оксана Романюк, супер фіналіст телешоу «Голос країни» Михайло Мирка, Гуцул-хуліган Василь Мельникович, кавербенд «Golden voice», гурт «Будьмо», гурт «Гонта» та інші. Насичена концертна програма розважала гостей фестивалю до пізньої ночі, повідомили Закарпаття онлайн у прес-центрі Закарпатської ОДА.
Роман 2019-09-10 / 18:32:05
Свято чудове,веселе,гарні колективи та люди.
Але з року в рік ,все менше людей з сиром. Складно відшукати добротний сир. Сіль перебиває смак.ціна за 1 кг становить 150 грн.що з корови що овечого.
А тканини взагалі гарно можна провести день.
Ivanna 2019-09-09 / 21:41:39
Було дуже гарно.
Вуву 2019-09-09 / 17:41:09
А чого бондаренкові коня не дали ... Хай би пройіхався .
... "Чоловік що заскоче на коня той вершник.
А той що не може то старець".