Віктор Чепак: "Міліція діє у правовому полі і на провокації не піддається"

Прес-конференція начальника УМВС України в Закарпатській області генерал-майора міліції Віктора Чепака, у якій також взяли участь його заступники та керівники служб, видалася багатою на інформацію.

Начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Чепак
Начальник УМВС України в Закарпатській області Віктор Чепак

Окрім підсумків роботи закарпатської міліції за минулий та початок нинішнього року, журналістів вельми цікавила реакція генерала на “викривальні” публікації газет, пов’язані з подіями довкола Ужгородської “мерії” та міського голови Сергія Ратушняка. І представники ЗМІ дізналися багато цікавого та “гарячого”.

ЖИТТЯ ЗАКАРПАТЦІВ СТАЛО СПОКІЙНІШИМ

Криміногенна ситуація в краї станом на 2007 -- початок 2008 року характеризується хоч і незначним, але все ж зменшенням рівня злочинності, особливо поменшало тяжких злочинів, запевняє Віктор Чепак. Поліпшився стан розкриття злочинів, зокрема, незаконного обігу зброї, наркотиків; економічних кримінально-карних діянь тощо. Міліція відходить від дрібних злочинів, як-то зберігання кількох патронів, вживання наркотиків -- до більш серйозних та соціально небезпечних. Загалом в області за 2007 рік поменшало злочинів з 4586 до 4302 (-6,2 %).Убивств також стало менше -- з 40 до 35, тяжких тілесних ушкоджень – з 93 до 88, зґвалтувань – з 27 до 18, розбоїв – з 58 до 39, грабежів – з 337 до 266, крадіжок – з 1349 до 1078, у тому числі квартирних – з 354 до 289.

За рівнем розкриття умисних вбивств, ДТП зі смертельними наслідками, умисних тяжких тілесних ушкодженнях, шахрайств, розбійних нападів, закарпатська міліція вийшла в лідери в системі МВС України. Якщо 2007 рік розпочався із зростання кількості ДТП на 72%, то закінчився на показникові плюс 20 відсотків. А за два місяці 2008 року спостерігається зменшення кількості ДТП. При цьому самі водії не стали законослухнянішими -- просто міліція більше виявляє порушників ПДР, а суди нарешті почали їх належно карати.

Позитив у роботі міліції відразу ж проявився у поліпшенні громадської думки стосовно роботи міліції, причому ці цифри є реальними, а не “ висмоктаними з пальця”, переконаний генерал. Торік керівництво закарпатської міліції провело 54 виїзні прийоми громадян (проти 12 у 2006 році), де було вислухано й адекватно відреаговано на всі звернення.

ЗАКОНОДАВЧІ ІНІЦІАТИВИ МІЛІЦІЇ

Робота української міліції могла бути більш ефективною, якби відповідною була законодавча база. Отож МВС України виступає із законодавчими ініціативами. Зокрема, міліція пропонує:

1. Внести зміни до чинного законодавства щодо зменшення суми заподіяної шкоди внаслідок вчинення злочину, необхідної для порушення кримінальної справи -- з 770 грн. до 170 грн. Бо 770 гривень -- це на сьогодні дві пенсії пенсіонера, а злочинця, котрий його обікрав, судячи з усього, і покарати не можна...

2. Внести зміни до чинного законодавства щодо прийняття рішення по злочинах, пов’язаних із спричиненням тілесних ушкоджень у термін до одного місяця. Бо виходить так, що на порушення кримінальної справи закон передбачає термін до 10 днів, а експертиза може тривати місяць...

3. Внести зміни до чинного законодавства щодо розслідування кримінальних справ тільки тими правоохоронними органами, які виявили даний злочин. Адже тепер міліція затримує “нелегалів”, а справу розслідує СБУ, так само і з контрабандою. Затримують посадовця-хабарника, а справу розслідує прокуратура...

4. Ввести у штат підрозділів боротьби з незаконним обігом наркотиків та в законодавчому порядку визначити статус посади інспектора з контролю за випуском лікарських препаратів. Бо, виявляється, що в аптеках вільно продаються наркотичні препарати, а міліція нічого не може вдіяти.

5. Створити у системі МВС України управління з моніторингу забезпечення прав людини, керівник якого повинен призначатися з числа цивільних осіб. Це стосується реагування на всі оті “брудні” публікації, котрі пережила закарпатська міліція стосовно подій довкола Ужгородської “мерії”. Генерал Чепак заявив, що не має часу та бажання судитися з наклепниками, але відповідна реакція неодмінно буде. До справи залучено кваліфікованих незалежних юристів, які вже дали перші висновки.

ПРО РОБОТУ СУДІВ

На думку Віктора Чепака, необхідно міняти й ряд чинних законів. Зокрема, втратив свою ефективність Закон про боротьбу з корупцією, який необхідно вдосконалювати. Бо торік із 45 складених міліцією протоколів про корупцію суди розглянули лише 28, а за січень 2008 року --жодного! Корупціонерів залишають на посадах, попереджують або призначають незначний штраф. Упродовж 2003-2007 років в суди було скеровано 2595 кримінальних справ стосовно економічних злочинів, за якими засуджено до реального позбавлення волі “аж” 23 злочинці! Решту справ або закрито, або злочинці відбулися умовними покараннями й продовжують безкарно скоювати злочини. Це питання взяв на особистий контроль уже й сам Президент. Дано вказівку: всі незаконні рішення судів скеровувати в МВС, далі -- в Секретаріат Президента для відповідного реагування.

-- Найбільша проблема й біда на сьогодні -- це наші суди, -- каже Віктор Чепак. -- Не хочу бути несправедливим і необ’єктивним щодо цієї гілки влади, але ті речі, що там інколи кояться, зводять нанівець всі потуги правоохоронних органів. Трапляється, суд приймає рішення, яких взагалі немає в законі, або грубо порушує його норми. Наприклад, відпускається особа під заставу в 10-50 тисяч гривень, а шкода, яку він завдав, -- мільйон! Закон же передбачає, що застава має бути не меншою за розмір заподіяної шкоди. Жодної відповідальності за це ніхто не несе. Далі. Слідчий приймає рішення про затримання особи в порядку статті 115 -- на 72 години. Закінчується термін затримання, слідчий виносить постанову про арешт, яку підтримує прокурор, а суддя затягує з розглядом цієї постанови... Тим часом закінчується термін утримання особи під вартою, і її відпускають.

ПРО “ВИКРИВАЛЬНІ” ПУБЛІКАЦІЇ

-- Я знаю, що всіх цікавить те протистояння між міліцією та Ужгородською міськрадою, яке супроводжувалося брудними публікаціями у пресі, -- перейшов Віктор Чепак до питання, що викликало помітне пожвавлення в залі. -- Три комісії МВС, скеровані міністром, розслідували всі факти, про які писалося у “викривальних” публікаціях. Тут і інцидент в гімназії, і “замінування” “мерії” з подальшим “підкиданням” патронів, прослуховуючих пристроїв та фальшивих грошей у кабінет “мера”, і “міліцейська бійка” в “Деці у нотаря”. Жодних незаконних дій з боку міліції не зафіксовано. Міністр МВС Юрій Луценко особисто телефонував високопосадовцям Закарпаття, а також Павлу Чучці, аби переконатися в достовірності того, про що пишуть. І жодних претензій та зауважень до наших дій він не має. Цю проблему штучно роздули ті, кому це було вигідно. Але ми завжди діяли і діятимемо винятково у правовому полі. На жодні провокації міліція не піддаватиметься.

Користуючись нагодою, хочу особисто подякувати братам Павлу та Мирославу Чучкам за порядність. Мені відомо, що на них чинився певний тиск, здійснювалися різного роду закиди на провокації з тим, аби вони дали неправдиві свідчення, підтвердили те, чого не існувало.

Також хотів би отримати відповідь від журналіста В.Федченка, який облив мене брудом у газеті “Новинка” (публікації стосовно жительки Мукачева Наталії Огар та підприємства “Форест” -- Ред.) У публікації мене звинувачують по кримінальній справі, до якої я не маю жодного відношення. Це повна брехня, за яку треба відповісти згідно з чинним законодавством тій людині, яка це написала. Я тоді працював начальником Мукачівського міськвідділу міліції, а справою “Фореста” займався УБОЗ, який не був мені підконтрольний. Пишуть про якусь печатку 792, якою я нібито опечатував паркетну продукцію, що потім кудись зникла. Це домисел, бо в мене печатка була №788, а не 792. Де совість, де порядність ваша? Я ніколи не переступав закон і ніколи цього не робитиму. Мені немає від чого захищатися, бо жодного факту зловживання з мого боку ніхто ніколи не доведе! Якщо таке виникне, якщо мені будуть нав’язувати якісь умови, то я чесно покладу рапорт на стіл і піду. Я не тримався за жодну посаду, не купував звань, посад! І ніколи не змінював своєї позиції.

На запитання журналістів, чи буде генерал судитися з авторами наклепницьких публікацій, Віктор Іванович каже, що не збирається особисто цього робити, бо знає про невелику категорію газет і журналістів, які цим лише й живуть, окрім бруду, спекулюють на плітках і чутках. “Ми влазити в ці речі наразі не будемо. Це марна трата часу. Хоча юристи працюють над тим, аби дати гідну відсіч. А ми маємо відповідні повноваження, і будемо працювати так, аби врешті-решт ті, хто робить ці проблеми, зловживає своїм посадовим становищем, відповіли згідно з чинним законодавством. Це буде найпереконливіша наша відповідь”, -- запевнив керівник закарпатської міліції.

Володимир Павлюх, ВЗГ УМВС України в Закарпатській області
07 березня 2008р.

Теги:

Коментарі

Витя 2008-03-08 / 18:47:00
Морда у этого господина не внушает доверия. Все очень сомнительно.

anonim 2008-03-07 / 21:05:00
Ve ne heneral .Vas be oxoroncem u WC !!! I to bulo be strasno!!!

військовий 2008-03-07 / 14:06:00
Раз міліція діє у правому полі , то мала уже порушити кримінальну справу відносно двох дам, щодо шахрайського шляхом заволоділи військовим містечком у м.Мукачево.

НОВИНИ: Кримінал

10:28
У Грушові на Тячівщині чоловік увірвався в будинок односельчанки та пограбував її
10:13
Мукачівець, після спільного відпочинку, побив свою колишню дружину до реанімації
18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 4
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 2
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
» Всі новини