Керівництво Закарпатської ОДА підтримало ініціативу громадськості щодо створення робочої групи по захисту лісів Карпат (ФОТО)

Сьогодні в Закарпатській ОДА з ініціативи новопризначеного губернатора Ігора Бондаренка відбулась робоча зустріч з представниками природозахисної громадськості по питанню збереження лісів наших Карпат, проблем і шляхів вирішення.

Керівництво Закарпатської ОДА підтримало ініціативу громадськості щодо створення робочої групи по захисту лісів Карпат (ФОТО)

Зі сторони влади на зустрічі були присутні, окрім голови ОДА, його заступники І.Дуран і Я.Галас, радник С.Гайдай, очільники правоохоронних органів - обласної поліції А.Рубель, управління СБУ І.Рудницький, патрульної поліції І. Марцинишин, повідомляє громадський правник Віталій Грегор.

Зі сторони громадськості - провідний еколог ГО "Екосфера" Оксана Станкевич-Волосянчук, співголова Коаліційного обєднання "Форум екологічного порятунку Закарпаття" Олег Лукша, представники ГО "Природа. Наука. Технології" Лариса Карєлова та Світлана Дочинець , ГО "Народний контроль Закарпаття" Наталія Щербей та Анна Бетца, голова ГО "Справа і Честь" Микола Кокіш-Мельник , адвокат Олександр Пересоляк, громадські правозахисники Качур Юра та Віталій Грегор.

"Ключові тезиси, які були озвучені на цій робочій зустрічі:

І.Бондаренко: дана зустріч - це перша ознайомчо-комунікаційна влади з фаховою громадськістю, якій небайдуже збереження наших лісів і фактично організована мною в рамках виконання указу президента В.Зеленського про розвиток Карпат.

І.Дуран: незаконна вирубка лісів - це серйозні екологічні наслідки для всієї екосистеми Карпат, це і повені, і підсушення русел річок тощо. Наш ліс - це найбільше наше природнє багатство.

І.Рудницький: наше управління СБУ готове до конктруктивного діалогу з громадськістю і оперативно реагувати в межах компетенції, зокрема щодо фактів корупції серед працівників держлісгоспів та правоохоронних органів, які могли покривати ті чи інші виявленні ними же порушення.

О.Станкевич-Волосянчук: треба на державному рівні реформувати лісову галузь, яка є однією із бюджетоутворюючих галузей і надавала найбільше робочих місць в сільській місцевості. На сьогодні ліквідована природооохорона прокуратура і фактично повноціннл злочинами проти довкілля ніхто не займається. Також знищена система державного екологічного контролю, ДЕІ позбавлена можливостей реагувати на правопорушення у сфері охорони довкілля, а правоохоронні органи в особі Національної поліції займається злочинами проти природи за задишковим принципом.

М.Кокіш-Мельник: треба кардинальні заходи вже сьогодні. Якщо на це буде воля керівництва області та Києва незаконні рубки перестануть існувати вже сьогодні. Одним із перших хто має понести персональну відповідальність шляхом звільнення за цей "шанхай" і безпощадне нищення наших лісів під носом керівництва лісгоспів - це керівник обласного лісового управління Валерій Мурга.

Ю.Качур: для початку найшвидше, що можна реалізувати для ефективної охорони наших лісів вже сьогодні, це наприклад, закупити лісгоспам елементарні фотопастки, які використовують активно мисливці - це дозволить документувати і попереджувати більшість порушень.

В.Грегор: для більш конструктивного формату даної зустрічі та подальших пропоную створити розпорядженням голови ОДА робочу групу по збереженню наших лісів, зокрема на її засіданнях періодично заслуховувати керівників правоохоронних та контролюючих органів щодо стану розслідування злочинів проти нашого довкілля. Принагідно передаю також вам, як очільнику ОДА та гаранту законності на Закарпатті, три найбільш резонансні факти за останній час, опубліковані мною зокрема в місцевих ЗМІ, але і досі не розслідуються. А саме: незаконна естакада із сотнею кубів лісу екс-директора лісгоспу І.Малильо на Воловеччині, масштабна рубка дубового лісу під Тячевом як "необлікованого", 500 кубів деревини в Брустурянському лісгоспі на Тячівщині виявлені працівниками СБУ, однак "злиті" прокурором області В.Гавлилюком через "кришування" екс-губернатором Г.Москалем", - підсумував результати зустрічі В.Грегор.

У підсумку голова Закарпатської ОДА І.Бондаренко підтримав ініціативу громадськості щодо створення робочої групи по збереженню лісового фонду Карпат, куди ввійдуть як представники структурних підрозділів облдержадміністрації, екологічної інспекції, правоохоронних органів, а й представники громадськості та фахівці в сфері природоохоронної діяльності. Засідання даної робочої групи має відбутись попередньо вже наступного тижня, про що будо додатково повідомлено громадськість та ЗМІ.

05 серпня 2019р.

Теги: ініціатива, група, захист, Карпати

Коментарі

Саня 2019-08-07 / 00:08:17
Цікаво, а коли вже доберуться до головного лісокрада Тячівщини Куцина "прилипали", а то скоро й лісу не лишиться.

Степан Крук 2019-08-06 / 21:28:51
Сонце гроба мать!

Адмін 2019-08-06 / 20:00:25
ужгородцю
"Вчора у Вільхівцях (Тячівський район) лісовоз "з дровами" (6-метровий дуб) від перегрузу перекинувся, а всюди тиша...
"Борці", ... їх мать(((" (с)

https://zakarpattya.net.ua/News/194579-FOTOFAKT.-Na-Tiachivshchyni-perekynulasia-vantazhivka-z-drovamy

ужгородець 2019-08-06 / 15:35:04

І ще. Не розумію, якого х... І.Бондаренко засів у кабінеті ОДА? З ким йому там знайомитись, зустрічатись в Ужгороді? Які і від кого там справи приймати? Всі силовики області бачили його на ... - так що сидіти в Ужгороді?
Зранку читай Фейсбук, ЗМІ в Інеті та їдь по районам знайомитись З ПРОБЛЕМАМИ області особисто.
Можеш зразу - рішай, не можеш - бери на замітку та призначай комісії з челяді ОДА, РДА для аналізу проблеми та доповіді у жорсткий термін.
Їй Богу, дивлячись на ці фото, таке враження, що статус "англійської королеви" а ОДА І.Бондаренку почав подобатись.
Фотозвіт "активності" для Київа є, а лісовози інший контрабас нехай їде собі далі(((

Патріот 2019-08-06 / 15:06:54
Борці з лісовою мафією ? Хто ? Хоть один з них ( т.зв.активістів) відкрив кримінальну справу проти лісових злодіїв ( чітке прізвище злодія а не по факту ) . Окрім їхніх публікацій в фб ,-ніяких рухів . Пристосуванці, які хочуть -посади/уваги/піару і т.д.

*** 2019-08-06 / 14:50:27
Дерева при дорогах,що кажуть ботаніки -науковці(чехи мають)?Горіхові ліси -покажіть,масове фото ні про що не говорить.Команда,покажіть результат(практично)!Багато,конференцій,екранів,засідань,який результат?

ужгородець 2019-08-06 / 14:46:10

Збереться новий парламент, оберуть новий Кабмін, призначать нових керівників поліції, прокуратури, СБУ - ось тоді і почнеться реальний захист Карпат.
Як можна при Гаврилюку (Луценка) чи поліції Авакова щось реально тормознути? А при шістках Москаля Дурану чи Галасу? - Не смішіть, панове.
Вчора у Вільхівцях (Тячівський район) лісовоз "з дровами" (6-метровий дуб) від перегрузу перекинувся, а всюди тиша...
"Борці", ... їх мать(((

Степан Крук -рахів'янин 2019-08-06 / 09:49:22
Спочатку Кокіш-Мельник був "націоналістом", потім "правозахисником", пізніше "патріотом", а зараз - зебілом та "кандидатом" на посаду в лісгоспі. Прийшов в ОДА - знову моя влада прийшла, дайте посаду, я вас підтримував на виборах! Гидко, коли цей чоловяга на кожному розі кричав Слава Україні, а зараз каже, що здача національних інтересів та наміри Зеленського капітулювати перед Путіним - це дуже файно. Примітивний адепт-пристосуванець! Це точно не гуцул!!!

рахів'янин 2019-08-06 / 09:36:06
Кокіш-мельник служив Балозі,Юлі,Коломодеському. ..Який ти гуцул?ГУЦУЛИ гинули на ж...в спину,але не прогиналисьи раком!

Степан Крук 2019-08-06 / 09:12:13
Активісти прийшли в ОДА захищати Драгобрат та Свидовець від прикормиша шевченка-коломойського Кокіша-Мельника. Сам "кукіш" прийшов в ОДА, щоб йому врізали по фізії не відходячи від каси. Який цинізм однією рукою триматися за губителів Карпат, а іншою -за активістів?!!

рахів'янин 2019-08-06 / 08:34:14
Спитайте кокіш-мельника чого його звільнили з посади лісника в заповіднику - бо ЗРУБАВ І ВКРАВ ліс.Отакі "аквивісти" - бо на нього склали АКТ про крадіжку.

Степан Крук 2019-08-05 / 18:45:21
Ніхто насправді не знає, що твориться в тих лісах і горах окрім причетних осіб. Тому, повторюю, потрібно провести аудит в усіх лісгоспах. При Генадію Москалю це було неможливим - він кришував Мургу і гадаю, небезкорисливо. Настав момент істини - прийшла нова влада і проведення аудиту буде тестом на вшивість в першу чергу "губернатора". Якщо цього не трапиться, ми ще 10 років будемо кричати: "Лови злодія, ліс рубають!!!". А зараз, коли до виборів у місцеві органи влади лишився рік - таких крикунів буде багато! До речі, Кокіш-Мельник докричався до депутата райради...

Степан Крук -Мигалю 2019-08-05 / 18:07:13
Там є і дуже розумні активісти, котрі не мають особистих амбіцій та не переслідують шкурні інтереси! Але це не про Кокіша-Мельника, який хоче повернутися на роботу у лісгосп та ще й на керівну посаду із своєю середньою-спеціальною освітою. Мухи окремо - котлети окремо!

Степан Крук 2019-08-05 / 18:03:10
Треба зрозуміти, що те що ми бачимо на аеро-фотознімках, і те, що нас так вражає - це результат якраз законної вирубки лісів, це результат господарської діяльності лісгоспів. Незаконна вирубка - крапля в морі. Тому потрібно все розпочати із авдиторської провірки діяльності лісгоспів, подивитися, чи не завищили вони дозволені ліміти вирубки лісу. Проаналізувати ці дані і приймати рішення.

Мигаль 2019-08-05 / 17:36:30
Вижу, буде діло, раз такы "выдавущийесйа" засідателі зобралисйа по кабінетах зачичати нашы хащы. Йако обычно, планы испустйат по районам, а вудты - по лісництвам - и ушотка зачита карпатськых лысув. А лісовозы из кругляком дале шурувут у сторону границі, пнюв у хащи всьо бульше, потокы мілівут и пересыхавут, но коли впаде дощ - повінь гарантована!

Степан Крук -Василю 2019-08-05 / 17:01:36
Як раз до влади прийшли ті, хто ті ліси нищить під свої курорти, гостинничні комплекси та вітряки. Це буковельсько-коломойська мафія! Бачу на фото тих представників організацій, котрі це добре розуміють і саме тому ініціювали створення робочої групи... Є ще указ Зеленського про розвиток Карпатського регіону. Саме проти цього указу і тусуються активісти, адже він передбачає розширення володінь оліархів та їх господарської діяльності у Карпатах. Зеленський включив зелене світло для них!

Степан Крук -Дужар 2019-08-05 / 16:51:17
Комісія ( чи то робоча група) повинна розробити комплесний план по лісокористуванню та збереженню карпатських лісів. Інша справа - незаконна рубка... Тут потрібно заставити правоохоронні органи працювати. Щодо Мурги та інших - доживемо до суду та й побачимо. На моє переконання потрібно зменьшити лісгоспам планову лісозаготівлю. Це питання - рівень Києва. Те, що лісгоспи рубають ліс - нормально, адже це їх робота. Ще потрібно значно збільшити площі заповідників. Ну й саджати нові ліси, звичайно. Висновок: робоча група повинна знайти той баланс між господарською діяльністю і природою, щоб не зашкодити природі. Тут без фахового підходу не обійтися. І всякі крики:"Трьохгривнивий Мурга!" абсолютно недоречні. Це популізм ображеного. Того котрого свого часу вигнали із роботи...

Василь 2019-08-05 / 16:47:42
Сподіваюсь, ситуація покращиться. Треба, щоб ті експерти дійсно робили свою справу і щоб ніхто їм в цьому не заважав. Можливо, з новою владою буде покращення в лісовій галузі??? Дивлячись на відео у fb - це знищення нашого краю...

Дужар 2019-08-05 / 16:00:20
яка робоча група? ви самі вірите в те, що це дасть результати? Мурзі оголосили підозру, Кию оголосили підозру і за місяць - жодних рухів...якщо б хоч один посадовець був покараний відповідно до норм закону і у встановленні (!!!) строки - то може б і боялися, а так... і знову нова влада стає на ті ж граблі, що і після революції Гідності - не можуть правоохоронні органи бути керовані активістами і виконавчою владою

Степан Крук 2019-08-05 / 14:52:22
Читачу, згідний! це був би дієвий формат!

НОВИНИ: Соціо

22:39
/ 1
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 1
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 3
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 1
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
» Всі новини