На Закарпатті починають укладати договори на проведення техогляду внутрішньобудинкових газових мереж

Природний газ, хоч і помічник у побуті, проте досить небезпечна речовина. Неправильна експлуатація газових приладів чи зношені газові мережі можуть стати причиною непоправного.

На Закарпатті починають укладати договори на проведення техогляду внутрішньобудинкових газових мереж

На Закарпатті сьогодні газифіковано майже 273 тисячі помешкань. 

До травня минулого року технічне обслуговування внутрішньобудинкових газових мереж проводило АТ «Закарпатгаз». Однак, у законодавстві відбулися зміни, зумовлені необхідністю переходу до європейських стандартів, які, зокрема, передбачають демонополізацію газової сфери.

Аби розібратися, що саме змінилося, хто все ж може чи повинен обслуговувати внутрішньобудинкові газові мережі та за ким закріплена відповідальність, — у приміщенні Ужгородської міської ради провели круглий стіл. 

Так, присутній під час круглого столу директор з капітального будівництва АТ «Закарпатгаз» Юрій Паращій зазначив, що діяльність підприємства у розгляді згаданого питання регулюється  Законом України «Про житлово-комунальні послуги», Наказами Міністерства енергетики та вугільної промисловості №250 від 10 травня 2018 року та №190 від 27 липня 2018 року, а також Кодексом газорозподільних систем.  

«Технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання проводиться з метою виявлення витоків газу, запобігання виникненню аварійних ситуацій та ґрунтується на планово-попереджувальній системі робіт. Відсутність регулярного технічного обслуговування мереж призводить до погіршення їх стану та підвищує ризик виникнення аварійних ситуацій», — наголосив Юрій Паращій. 

Споживачі можуть укласти договір на технічне обслуговування систем газопостачання із АТ “Закарпатгаз” або будь-якою фірмою, яка має ліцензію на проведення таких робіт. 

“АТ «Закарпатгаз» є сервісною організацією, яка виконує всі види робіт з технічного обслуговування газової мережі та обладнання, має великий досвід у цьому і володіє необхідними ресурсами та кваліфікованими спеціалістами, аби проводити такі роботи на високому рівні”, — додав директор з капітального будівництва АТ “Закарпатгаз” Юрій Паращій.

Перш ніж вийти на ринок в пошуках постачальника послуги, співвласники  повинні підписати акти розмежування із «Закарпатгазом». Цей документ дозволяє встановити чітку межу між газовими трубами, які належать мешканцям будинку і мережами, які обслуговує газорозподільна компанія.

Сьогодні на Закарпатті — 675 багатоквартирних будинків. Більшість із них входять в ОСББ. Однак, станом на сьогодні, договір на проведення технічного обслуговування уклало ОСББ з Ужгорода «Мрія – 2020». 

Вартість послуг з технічного обслуговування визначається для кожного окремого споживача і залежить від наявних газових приладів у помешканні та кількості квартир у будинку. Для отримання необхідних консультацій або укладання договору з газовою компанією, споживачі природного газу можуть звернутись до центрів обслуговування клієнтів АТ «Закарпатгаз», які розташовані у кожному районі Закарпаття. Також з цих питань можна звертатися за номером телефону 067-240-19-25, повідомляє прес-служба АТ “Закарпатгаз”.

 

 
01 серпня 2019р.

Теги: техобслуговування, мережі, договори

Коментарі

студент 2019-08-01 / 16:22:16
Запитання до мера м.Ужгорода -коли вже АТ “Закарпатгаз” буде платити за користування вуличною мережею газопроводів які є власністю громади .чи пан мер це вже тихо також передав Закарпатгазу .Отам і лежать кошти доля обслуговування !

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини