На Закарпатті хочуть промаркувати відрізок туристичного шляху протяжністю у 61,5 км від Ужоцького перевалу до Воловця (ФОТО)

11 липня у приміщенні Закарпатської ОДА відбулось засідання обласної комісії зі знакування/маркування туристичних маршрутів Закарпатської області.

На Закарпатті хочуть промаркувати відрізок туристичного шляху протяжністю у 61,5 км від Ужоцького перевалу до Воловця (ФОТО)

До складу зазначеної комісії входять організації, що працюють у сфері утримання, використання туристичних стежок та маршрутіві, зокрема ГС РТО «Закарпаття»,  ГО «Форза» та «Карпатські стежки», представники влади та ДСНС України у Закарпатській області, науковці та експерти.

У порядку денному розглядались питання щодо проведеної роботи зі знакування/маркування туристичних маршрутів  у першому півріччі 2019 року та плани на 2019-й.

Голова Правління ГС РТО «Закарпаття» Валентин Волошин спільно з представником Закарпатського обласного управління лісового і мисливського господарства Валерієм Спачинським презентували спільний туристичний продукт – відроджену Ювілейну Карпатську стежку, що, згідно з напрацюваннями Клубу чеських туристів, була створена ще у 1928 році і проходить наймальовничішими куточками Закарпаття.

Ця стежка спланована як спільний туристичний продукт з елементами кластера, та ще й орієнтованого на створення додаткових підприємницьких можливостей для жителів гірських районів, зокрема працівників системи лісового господарства та об’єктів природно-заповідного фонду.

Також Валентин Волошин акцентував на необхідності розроблення заходів щодо обмеження джипінгу на природоохоронних територіях Закарпатської області та механізму утримання туристичних стежок.

Представник ГО «Карпатські стежки» Олександр Бурсанов презентував маркування у Закарпатській  області, яке було здійснено у 2018 році, та надав пропозиції щодо маркування ЗТШ протягом 2019-2020 рр.

У 2018 році департаментом економічного розвитку і торгівлі Закарпатської ОДА спільно з ГО «Карпатські Стежки» було проведено маркування полонин «Красна» Міжгірського району (36 км) та «Свидовець» Рахііського району (44 км).

Щодо пропозицій на 2019 рік, то Олександром Бурсановим було запропоновано промаркувати відрізок Закарпаського туристичного шляху: «пер. Ужоцький – Верховинський Водільний хребет -г. Пікуй -с. Біласовиця -пер. Середній Верецький – смт.Воловець» протяжністю 61,5 км.

Одним із найголовніших питань у формуванні якісної мережі туристичних маршрутів Закарпаття залишається безпека туриста у Карпатах. Заступник гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення управління ДСНС України у Закарпатській області Віктор Опаленик доповів про точки порятунку туристів, статистичні дані під час діяльності управління у сфері порятунку туристів. Зокрема, з початку 2019 року здійснено:

210 виїздів на аварійно-рятувальні (пошукові) роботи, події, випадки;

203 особи врятовано та евакуйовано силами ГПРЧ;

162 особам надано медичну допомогу при нещасних випадках;

проведено 716 профілактичних обстежень туристичних суб’єктів та турмаршрутів;

1748 туристичним групам, загальної чисельність 19129 осіб, надано консультації, зареєстровано та супроводжено туристичними маршрутами;

здійснено 5 виїздів на аварійно-рятувальне обслуговування масових заходів, в яких приймали участь понад 2425 чоловік;

транспортовано тіла 8-ми загиблих.

Голова ГО «Форза» Олеся Лойко інформувала про напрацювання організації щодо проекту для велосипедистів. Наразі організацією розробляються технічні завдання до мережі велосипедних шляхів Закарпаття. Також, організацією заплановано в цьому році розробити велодоріжку «Ужгород – Селменці» та в майбутньому включити її до вищезазначеної мережі. 

На завершення Марина Парамонова презентувала книгу «Стежками Карпат. 80 маршрутів Українськими Карпатами» Олега Ямалова, яка є найбільш докладним пішим путівником у Карпатських горах західної частини України. А начальник управління туризму та курортів ДЕРТ Закарпатської ОДА Любов Когуч презентувала відеоролик «Драйвове Закарпаття».

12 липня 2019р.

Теги: маркування, шлях, відрізок

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини