Міська влада Ужгорода не косить борщівник, бо воює за можливість "дерибану" 22 мільйонів

22 мільйони гривень з міського бюджету - така сума закупівель послуг у двох тендерах. А саме - з прибирання узбіч доріг та утримання зелених насаджень у місті. Міська влада проявляє чудеса юридичної еквілібристики, аби допустити на торги виключно "своїх" виконавців. Більше того, попри те, що більша частина часу, протягом якого виконуються ці роботи, вже минула, всередині літа ціна питання та сама, що й на початку року. В очікуванні від "дерибану" мільйонів на узбіччях річки Уж навіть не викошується борщівник, який є небезпечним для здоров'я містян.

Міська влада Ужгорода не косить борщівник, бо воює за можливість "дерибану" 22 мільйонів

Кілька місяців протистояння в цьому контексті з міською владою і її "кишеньковими" фірмами, що комфортно співпрацюють у відпрацьованій роками системі "відкатів", вистояв підприємець Микола Пастухов.

У лютому, несподівано для міського чиновництва, не звичного до таких самовільних рухів, він подав заявку на участь свого підприємства ТОВ "УЖ МЕНЕДЖЕР" на оголошені міськрадою в січні у системі електронних закупівель ProZorro тендери  лотами по закупівлі послуг з озеленення територій та утримання зелених насаджень і, другий, з прибирання та підмітання вулиць.

Така незапланована діяльність увігнала чиновників, які мали на вказані 22 мільйони власні плани, буквально в ступор. Тому вони не придумали нічого розумнішого, аніж просто відмінити 25 лютого закупівлі у зв’язку з, начебто, відсутньою подальшою потребою в закупівлі товарів, робіт і послуг.

При цьому, що сутєво, замовник не обґрунтував, не надав пояснень та документально не підтвердив, на якій підставі відпала потреба у закупівлі товарів, послуг, робіт.

Натомість, вже наступного дня замовник повторно розмістив у системі ProZorro інформацію про відкриті торги на закупівлю вказаних послуг, ускладнивши умови участі в них, при чому - з прицілом конкретно на ТОВ "УЖ МЕНЕДЖЕР".

Однак, підприємство зареєструвалося на дані наступні торги також.

Вочевидь, не бажаючи втрачати "відкати" з домовлених і напрацьованих фінансово-корупційних схем, які вже буквально гріли їх кишені, чиновники просто з надуманих причин відхилили пропозицію незговірливого ТОВ. Однак настирливий підприємець оскаржив це рішення в Антимонопольному комітеті України (АМКУ). І останній зобов'язав міську владу допустити "УЖ МЕНЕДЖЕР" до участі в торгах.

Тоді чиновники пішли іншим шляхом - одне з лояльних до влади підприємств, ТОВ "Наш добробут",  в свою чергу подало скаргу в АМКУ на міську раду, щоб скасувати пропозицію за умови, що "УЖ МЕНЕДЖЕР" не зможе взяти участь в засіданні АМКУ і захистити свої права.

"Аби боротися далі з встановленою в місті системою відкатів і оскаржити документацю інших, близьких до влади учасників торгів, мені треба заплатити по 5000 грн 18 разів - скільки є лотів. Адже подані "кишеньковими" підприємствами документи мають значно більше невідповідностей умовам тендеру, ніж  ті, що їх буквально висмоктала з пальця влада обласного центру в документації ТОВ "УЖ МЕНЕДЖЕР". І на цьому етапі мене зупиняє виключно ця сума", - констатує М.Пастухов.

Однак, зі слів підприємця, цікавим і показовим у всій цій історії є інше - за час, що тривав протягом всієї цієї юридичної тяганини, вказані послуги в Ужгороді надаватися не могли. А значить, станом на сьогодні сума в 22 мільйони гривень, в які влада попередньо, на початок сезону, оцінила вказані послуги, мала би бути пропорційно зменшена за вирахуванням 7 місяців, що минули.

Однак, на час, коли до завершення сезону залишилося всього 5 місяців, в інформації про торги щодо надання вказаних послуг фігурують все ті ж самі 22 млн грн грн, еквівалентні всім 12-ти місяцям робіт. Тобто, в уяві чиновників, гроші виплачуватимуться за послуги, які не надавалися, або, як варіант, що підтверджує існування корупційних схем у владі, частина вказаних робіт все ж виконувалася, але авансово і підприємствами, які наперед були визначені переможцями торгів і вже поділилися (або погодилися) на "відкати" з тих 22 бюджетних мільйонів.

Фактичним свідченням паталогічного прагнення ужгородського чиновництва до "освоєння" мільйонів гривень з міського бюджету шляхом отаких кримінальних оборудок є борщівник, який буквально заполонив береги річки Уж в межах обласного центру Закарпаття. Тобто, на іншу шальку терезів захланності влади поставлено здоров'я містян, які в аномальну спеку не мають, в основній своїй масі, іншої можливості освіжитися і загалом відпочити, окрім як пробиратися до прохолодної води Ужа через зарості рослини, сок якої під дією сонця викликає на тілі страшні опіки.

Ближчим часом торги з надання вказаних послуг ймовірно таки відбудуться - підприємець, що намагався опонувати корупційним схильностям влади, не має можливості виділити 90 тис грн на те, щоби в судах довести свою правоту. Тим більше, з огляду на те, що дві подачі на участь в тендері (по 40 тис грн кожна) і оскарження дій чиновників вже обійшлися йому загалом в 150 тис грн. Влада, особливо під вибори, в яких як кандидат у народні депутати бере участь брат міського голови Ужгорода, показово покосить газони і борщівник біля Ужа. Однак запитання щодо "освоєння" 22 млн грн замість близько 9, що пропорційно припадають на 5 місяців робіт, залишається.

Як і запитання, чи погоджується Ужгород жити з владою, що практикує такі сумнівні схеми.

Тим часом, як сьогодні інформувало Закарпаття онлайнбереги Латориці в Мукачеві вичищають від борщівника.

04 липня 2019р.

Теги: відкат, прибирання, борщівник, Пастухов

Коментарі

петро 2019-07-05 / 09:23:53
Ми їх же і вибирали, чи нас в очередний підставили! До яких пір ригі, орізані, гройси,якоби "за життя",будуть керувати Закарпаттям! Будьмо ж пильними!

нікі 2019-07-05 / 08:58:21
Цікаво, за скільки часу провели б тендер і викосили той борщовик, якщо б його щедро посіяли у кабенеті нашого мера? Ну чи зама, який цим має займатись.

Василь 2019-07-05 / 08:06:35
Запросити на зустріч з виборцями братів Андріївих в тих чагарниках борщовику... і питання буде вирішене.

Вуву 2019-07-05 / 07:51:23
Ще трохи і має бути ужгородська регата .
Ну то напевно що його викосять.
Але навіть те що залишиться .... !?

%%%%%% 2019-07-05 / 07:02:16
Боже!Скільки в Укр НЕЧИСТІ,ГИДОТИ-злодіїв тих-розкрадається бюджет-в т.ч.і міста Ужг.. і ходять по Землі..Ті судді якісь -спеціально ВИБОРИ в Парламент Укр.ЗРИВАЮТЬ!Одні злодії кругом..БАРИГИ

??? 2019-07-05 / 06:44:34
Коли ж ви нажретеся наших грошей?

Виктор 2019-07-04 / 23:19:59
Богдан ! заставь всех пахать ,косить - раздели на участки , назначь ответственных, дай два дня на покос .

Вуву 2019-07-04 / 20:37:21
Це теж цікава думка ... Дати йім в руки коси і серпи і хай ці сракасті і грудасті "впадуть" на березі ужа .
Тільки вони відразу всі попадають як торби з дустом бо то все гниль і болото кабінетне ... Яке вміє добре жерти ... Красти гроші а фізично нічого не робити ... Хіба шо давати другим вказівки.
Шкода шо не козацькі часи ... Посіклиб йіх баготогами ... І всеб стало як має бути.

Чит 2019-07-04 / 20:02:06
Може міська рада вийде на безкоштовні толоки? Поопіаряться і кошти будуть освоєні.

конарь 2019-07-04 / 17:34:57
Голими гузицями, а не босими ногами, їх у той борщівник загнати :(

вуву 2019-07-04 / 17:06:15
Якщо всю міськраду роззути і босоніж загнати в той борщівник .
Даю 100% гарантію ... На другий день буде викошено все до стебла.
Просто народ бездіє.
А влада дуріє.

НГНГНГ 2019-07-04 / 17:00:26
Хто у нас в муніціп.владі-то піпець..Де гроші? Як там ті-Бабидорич,ще був ЦАП-де він утік вже?..ще гол.бухгалтер- Турковська..Шо вони роблять там?

конарь 2019-07-04 / 16:55:22
То повний п:::ець!

укр 2019-07-04 / 16:26:59
22 000 000 грн на прибирання узбіч доріг!!! А дивлячись на стан доріг і самого міста я завжди думав, що на ці потреби видівляють максимум десь біля 2000 грн.

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини