Після появи проекту Перспективного плану громади Закарпаття дуже активізувалися – Дем'янчук (ФОТО)

Після того, як Міністерство регіонального розвитку України оприлюднило рекомендований проект Перспективного плану формування територіальних громад Закарпатської області, місцеві громади значно активізувалися.

Після появи проекту Перспективного плану громади Закарпаття дуже активізувалися – Дем'янчук (ФОТО)

Особливо ті, які претендують бути центром майбутніх ОТГ, але не побачили себе в проекті. 

Про це повідомив Іван Дем’янчук, директор Закарпатського ЦРМС, створеного за підтримки Програми U-LEAD з Європою та Мінрегіону, під час прес-конференції, присвяченої підсумкам першої половини року у впровадженні реформ Децентралізації на Закарпатській області.

Насамперед директор відзначив, що процес впровадження реформи на Закарпатті нарешті зрушив з мертвої точки і процеси запустилися з великою швидкістю. Так, активізувалися гірські райони, які раніше були, напевно, найбільш скептичні щодо змін. У Воловецькому районі представники органів місцевого самоврядування включилися в процес формування ОТГ, активізувалася громада села Синевир на Міжгірщині, яка незадоволена тим, що в проекті Перспективного плану село входить до складу Колочавської ОТГ, і хоче створити власну об’єднану громаду.

Крім того, нові потенційні ОТГ проходять необхідні процедури і подають документи на висновок облдержадміністрації. Це вже зробили, зокрема, села Керецьки та Березняки (Свалявський район), що хочуть створити Керецьківську ОТГ, та Оноківці з Невицьким (Ужгородщина) – про створення Оноківської ОТГ.

Вперше з 2015 року облдержадміністрація подала на розгляд облради проект Перспективного плану. За попередньою інформацією наступна сесія обласної ради відбудеться 25 липня, однак розпорядження про проведення сесії на офіційному сайті поки що немає.

Вперше з 2017 року ОДА надала висновок об’єднаній територіальній громаді – його отримала потенційна Горондівська ОТГ. Крім того, Кабмін визнав спроможною Мукачівську ОТГ, тож зараз можна говорити, що невдовзі на Закарпатті буде вже 8 об’єднаних громад. Втім, на жаль, за кількістю ОТГ Закарпаття все ще перебуває на останньому місці в Україні, поступаючись за цим показником навіть частково окупованим Донецькій та Луганській областям.

Олег Лукша, консультант з правових питань Закарпатського РВ АМУ, зупинився на невтішних підсумках блокування Децентралізації вже минулою обласною владою. За його словами, раніше Закарпатська ОДА та більшість РДА агресивно ставилися до реформи, а подача громадами документів про створення ОТГ сприймалася очільником області ледь не як особиста образа. Таке ставлення призвело до численних втрат. На думку консультанта ЗРВ АМУ, лише на розвиток інфраструктури область недоотримала 600-700 мільйонів гривень. Але це не єдині втрати. Громадам не були передані землі, які можна було б здавати в оренду, вони не могли брати участь у численних розвиткових програмах та проектах тощо.

Зараз в області перехідний період зміни влади, однак під час нього вже вдалося отримати більше результатів, ніж за кілька останніх років. Мова і про проект Перспективного плану, й про висновок Горондівській ОТГ, і про активізацію інших громад.

Пан Олег вважає, що позиція попередньої влади призвела до сильного відставання області і зараз лишилося зовсім мало часу, щоб цю ситуацію виправити. ОТГ мають буквально два-три місяці, щоб підготувати документи, подати їх на розгляд ОДА, отримати підтвердження спроможності у Кабінеті міністрів і встигнуть. взяти участь у виборах, що пройдуть в кінці жовтня. Якщо ж вони не встигнуть цього зробити, то цейтнот стане ще більшим.

З позитивів Іван Дем’янчук виділив активну роботу зі створення ЦНАПів як в діючих ОТГ області, так і в потенційних. Завдяки участі у конкурсі Програми U-LEAD з Європою в напрямку покращення надання адміністративних послуг, процес створення ЦНАПів в області відбувається дуже активно. Так, 5 громад, що подавали заявку на участь у конкурсі в третьому раунді, нещодавно отримали технічні завдання. Ще 8 громад подали заявки на участь у четвертому раунді. Ще однією новинкою стане проект «Поліцейський офіцер громади», який передбачає відкриття посад дільничних у громадах. Вже три ОТГ області подали заявки на участь у цьому проекті.

 
03 липня 2019р.

Теги: проект, громади, активізація

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини