На зборах у Синевирі на Міжгірщині більшістю проголосували за об’єднання із Синевирсько-Полянською громадою (ФОТО, ВІДЕО)

У четвер, 27 червня 2019 року, на площі перед Палацом культури у Синевирі відбулися загальні збори мешканців с. Синевир та с. Заверхня Кичера.

На зборах у Синевирі на Міжгірщині більшістю проголосували за об’єднання із Синевирсько-Полянською громадою (ФОТО, ВІДЕО)

Під час зустрічі було заслухано та обговорено пропозицію депутатів Синевирської сільської ради щодо добровільного об’єднання територіальних громад сіл Синевир, Заверхня Кичера Синевирської сільської ради, сіл Синевирська Поляна, Береги, Загорб, Свобода Синевирсько–Полянської сільської ради у Синевирську об’єднану територіальну громаду з адміністративним центром у селі Синевир.

У загальних зборах взяло участь 1009 мешканців із Синевира та Заверхньої Кичери.

Перед громадою виступили Синевирський сільський голова Микола Куруц та депутати Синевирської сільської ради 7-го скликання, які описали ситуацію, котра сталася навколо об’єднання та донесли свою позицію щодо піднятого на зборах питання.

Свою думку з приводу об’єднання висловили депутати Міжгірської районної ради від Синевира Іван Шпілька, Іван Субота, Іван Чуп, Михайло Дем’ян та Микола Микулін.

Про особливості реформи децентралізації на Закарпатті громадськості розповів експерт Закарпатського центру розвитку місцевого самоврядування Павло Рябоконь, котрий докладніше описав переваги, що надає місцевому самоврядування реформа добровільного об’єднання громад та навів успішні приклади закарпатських ОТГ, які вже діють в області.

На запрошення відвідати загальні збори у Синевирі відгукнувся депутат Закарпатської обласної ради Андрій Шекета. Він пояснив громаді, що реформа децентралізації почалася і вже не зупиниться. Депутат обласної ради відмітив, що у цієї реформи є свої позитиві, зокрема фінансові, і вона має економічну доцільність. З приводу поданого Закарпатською ОДА Перспективного плану він висловив свої занепокоєння, оскільки той, на його погляд, є недосконалим. Насамкінець, депутат зауважив, що проект Перспективного плану із 5 громадами у Міжгірському районі є найоптимальнішим для всіх громад району.

Будучи присутнім на зборах, він запевнив селян, що донесе їх позицію з приводу об’єднання до керівництва і депутатського корпусу Закарпатської обласної ради.

Про перваги добровільного об’єднання територіальних громад розповів керівник Закарпатського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад Михайло Лаба. Виступаючи перед громадськістю, він наголосив, що село треба чути. При цьому висловив незадоволення з приводу того, що ні Закарпатська ОДА, ні Закарпатська обласна рада не залучає громадськість і керівників органів місцевого самоврядування до широкого обговорення проекту Перспективного плану. На його думку, треба ухвалювати той план, який охоплюватиме найбільшу кількість громад, оскільки села Закарпаття розділені по долинах, річках і горах.

Звертаючись до присутніх на зборах мешканців Cиневира та Заверхньої Кичери представник Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад запевнив, що об’єднання звісно що буде, однак у якому форматі, з яким сусідом залежитиме від них самих. Допоки є шанс добровільно об’єднатися він порадив правильно донести інформацію про суть цієї реформи до суміжних громад і зробити так, аби вийти з найменшими втратами. На завершення свого виступу гість висловив підтримку ініціативі депутатів щодо об’єднання громад.

У ході обговорення зареєстровані учасники загальних зборів змогли взяти участь у голосуванні та висловитися на підтримку або проти запропонованої депутатами ініціативи щодо об’єднання із Синевирсько-Полянською громадою.

За підсумками голосування абсолютна більшість голосів мешканців Синевира і Заверхньої Кичери, присутніх на зборах, була віддана за об’єднання.

Відтак, на черговому засіданні Синевирської сільської ради депутати, враховуючи результати громадського обговорення, вирішать. чи надавати згоду на об’єднання громад у такому форматі та чи звертатися із пропозицією про об’єднання до Синевирсько-Полянської сільської ради.

Після одержання такої пропозиції син-полянцями на території Синевирсько-Полянської сільської ради протягом 30 днів має здійснюватися її вивчення та обговорення, після чого син-полянські депутати мають розглянути відповідне питання на черговій сесії сільської ради та прийняти рішення, чи об’єднуватися із Синевиром, чи дати, аби Cиневир і Синевирську Поляну приєднали до Колочави.

02 липня 2019р.

Теги: об'єднання, збори, громада

Коментарі

до спартанців 2019-07-05 / 13:18:36
І било їх триста ... І звались они полянЦИ ...

Се круто написав кось. Прям в точку. Справді комедія.

Олекса 2019-07-05 / 13:16:30
Бабняк сидит у фийсбуку та в Інтерниті та базар устроїли.. Ідіт сіно вбертати та діти бавити. А сі вопроси най люде рішают
Вам голоса нико не давав, лиш ГАЛАС с те підняли. Твердо вумні.

Бо дебіли 2019-07-05 / 13:12:41
Укажіт на проект перспективного плану де Поляни самі? Вать де Поляни із Міжгірям? Де той проект, де одна громада на район? А? НИЄ?

На зборах чітко окреслили, чому Синевир хоче ся за бажанням обєднати із Син-Полянов, а не Колочавов ... Бо ОДА подала в обласну раду готовий проект, де 3 громади на район. Синевир і Син-Поляни у КОЛОЧАВСЬКУ ОТГ.
Щодо примусового обєднання, то всі експерти кажут, що такоє буде, даже в Уряді, а ви кажете "добровільне". Зараз йо, а дале нє.
Нихто не каже давайте вже ся обєднувати, бо то насправді довгий процес, понад 6 місяців. Плюс мают бити перевибори голови, депуаттів Ради ОТГ, і старост. Але якщо його почати ЗАРАЗ, то у майбутньому Вас силов не запхнут до КОлочави.
Відповідаючи на запитання, чому не можна 1 ОТГ громаду на весь район. Бо територія велика і по суті нич ся не змінит ... Повноваження на місця не передадут. Як їхали с те в Міжгіря так і бдеет їхати.
Питання автобусного сполучення та інші питання порядку денного мають вирішуватися спільно, але уже після обєднання. Тим більше, потреби їхати у Синевир дуже часто не виникне, так як найбільш поширені послуги (видача справок і т.д.) будуть надаватися як надавалися у Син-Поляні. так що Маря ся без роботи не лишит. Не переживайте ..

До синевирців 2019-07-05 / 08:50:59
Чи розумієте ви, знавці закону про децентралізацію, значення слів "ДОБРОВІЛЬНЕ обєднання громад"? Чи ви лиш пункти про фінансування читаєте? Чому ви такі наіані як діти в садику, з чого ви взяли, що якщо і буде примусове обєднання, то Поляна ввійде до складу Синевирської ОТГ? Та ліпше вже Міжгіря чи Колочава най буде? Чим ви заслужили бути окремою ОТГ? Я би не вповіла, що щось май більш зробилося в вашому селі, як у Негровці, там хоть школу з нову построїли.

Люба 2019-07-05 / 05:42:13
Дивні люди

Люба 2019-07-05 / 04:55:03

Син -Поляна 2019-07-05 / 00:05:56
Як що ви так ставитеся до нас,навіщо ви тоді так просите об'єднатися. Нам добре і без ваших коштів.А може навпаки синевир зомбований,вам кажемо не хочемо,а ви не чуєте.

Василь Син.Поляна 2019-07-04 / 21:36:37
З коментаря, до синполянця, ще раз можемось пересвідчитись, що синевирце предвзято ставлятся до синполянців, уже й діагноз поставив пан який коментував. І це предвзяте ставлення також є причиною того, що синполянці не хочуть обєднуватись з
Синевиром! Цікаво чуму вони так хочуть обєднуватись з дебілами?
Їм конкретні питання, як змінится життя малих сіл і приселків, який закон примушує обєднуватись, яка стаття конкретно, а вони вмісто відповіді дебілами називали.Ну хто з такими захоче обєднуватись?
Бюджет може і збільшится в ОТГ за рахунок інших сіл, а чи збільшится він у маленьких? Скажете що держава залишить 60%податків, тільки не забудьте сказати, що також держава не буде фінсувати в ОТГ ні освіту, ні медицину, ні культурні і соціальні заклади.Кажете не треба буде в раайон за адмін послугам їздити, але треба буде їздити в Синевир з яким у нас навіть немає автобусного сполучення. То ще раз запитую які переваги і вигоди отримають Свобода, Береги, Загорб, Буковинка та інші 12 приселків?
Як що влада всеж таки змусить обєднуватись, колись, то важаю, що треба обєднатись цілому району в єдинну ОТГ з центром у Мижгір'ї. Так ми збережемо і маленькі села і район.
А ще чому ніхто не згадує про плани другого етапу адмінреформи за яким мають зникнути райони, а також деякі області. Круто буде коли Закарпаттям будуть керувати пани зі Львова, тоді ми всі дружньо засіваємо слав нації і смерть ворогам.

300 спартанців 2019-07-04 / 12:38:11
І било їх триста ... І звались они полянЦИ ...

События картины повествуют о кровопролитной битве, когда триста отважных полянЦЕВ во главе со своей царицей Марией преградили путь многотысячной армии Синевирцев.

Несмотря на численный перевес Синевирцев, полянЦИ в упорную держали оборону, проявив мужество и отвагу.

Их бесстрашие и героизм вдохновили все Закарпатье на объединение против непобедимого врага - обьединения громад, переломив тем самым ход реформи децентрализации.

До Син-Полянців 2019-07-04 / 09:34:14
У який раз переконуюся, що ці люди якісь зазомбовані або живуть у своїй банці із сметанов, де докус загусли.
Почитайте про реформу, які переваги які плюси Оде Вам ссилки даже даю бо ви ліниви кроме грибів нич не найдете.
https://decentralization.gov.ua/gromada/1277 ПОЛЯНСЬКА (Свалявський р-н)
https://decentralization.gov.ua/gromada/741 ВІЛЬХОВЕЦЬКА (Тячівський р-н)
https://decentralization.gov.ua/areas/0312/gromadu другі громади

Їм кажут - бюджет ся збільшує. Їм не треба!
Їм кажут - не бдете ходити зайвий раз у Міжгіря, бо майже усі реєстраційні послуги бдут ся надавати у центрі громади. Їм не треба!
Їм кажут - що добровільноє обєднання до кінця 2019 року а з 2020 всіх примусово обєднают. Вни - бдут самі!!! Но не дибіли (то хвороба така "слабоуміє")?
Вни пишут письмо в ОДА ош Син-Поляна бде сама - Голова ОДА подає в облраду проект, де всіх під одну гребінку і Син-Поляну, і Синевир, і Негровець у Колочавську ОТГ!! Так як у Бога бдете самі???
Пойміт що старих сільських рад вообще не бде, остануться по всій Україні одні ОТГ.
ЇМ ДАЮТ ШАНС ВИБРАТИ ОБЄДНАТИСЯ ІЗ СИНЕВИРОМ АБО З КОЛОЧАВОВ, А ВНИ БДУТ САМІ. ???? шо туй уповіш , глухі, сліпі, забиті світом.

Василь Син.поляна 2019-07-04 / 02:03:28
Шановні синевирце!
Для чого вам це обєднання,чому вам і надалі самим не живется у вашуму чудовому селі? Ну не хочете ви до Колочави пртєднуватись тай добре, і ми не хочемо ні до кого приєднуватись. То й живімо собі як і живемо зараз, навіщо це нам всім. Обєднання добровільне!

Василь Син. Поляна 2019-07-04 / 01:26:17
Шановні фахівці, депутати і кандидати в депутати. Підкажіть мені, будь ласка, яка статя констетуції змушує обєднуватись добровільно!? Абож, як ви кажете, приєднати силою? А ще роскажіть, які плюси обєднання для Свободи, Врхнньої Буковинки, Загорба та інших сіл і присілків Син.Полянської сіліради.Яка це димократія коли добровільне обєднання стає примусовим? Переконайте синполянців, те що ви на зборах вирішили для нас не переконання

Син -Поляна 2019-07-03 / 16:13:44
Дякуємо за пропозицію,але ми не хочемо із вами нічого спільного.

Гриць 2019-07-03 / 08:39:32
Люди із Синевира розуміють, що якщо не спробують обєднатися із Син-Поляною, то далі шансів не буде ні у Синевира, ні у Син-Поляни, бо їх насильно приєднають до Колочавської ОТГ. Беручи до уваги незворотність цієї реформи, такий крок - це гра на випередження.
Це шанс і для Син-Поляни, бо вона апріорі не може стати центром ОТГ, через своє географічне розташування, кількість населення і інфраструктуру.
На жаль, більшість син-полянців, цього аж ніяк не розуміють, деклараючи на весь світ свою уявну "самостійність і незалежність".
З їхнього боку це виглядає як боротьба Дон Кіхота із вітряками.
Треба дивитися у майбутнє, а не жити марними сподіваннями, що їх із менш як 2 тис. населення залишить хтось там одними і не буде чіпати.
Треба підійти із розумом та уважно вивчити пропозицію, умови обєднання, позитивні і негативні сторони цього процесу.
Але передусім між представниками обох громад має відбутися відкритий діалог, бажано за участю фахівців, і людей які знають весь цей процес.

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини