У "ГЕСівській справі" по хустському Березову суд прийме рішення 6 серпня (ФОТО, ВІДЕО)

Судові баталії по захисту річки Ріка на Хустщині, які тривають вже 2 роки, доходять свого завершення в суді 1-ї інстанції.

У "ГЕСівській справі" по хустському Березову суд прийме рішення 6 серпня (ФОТО, ВІДЕО)

Вчора, 25 червня, Хустський районний суд розглянув "ГЕСівську" справу щодо будівництва міні-ГЕС на річці Ріка поблизу села Березово, що на Хустщині.

Про це повідомляє громадський правозазхисник Віталій Грегор.

Суд в присутності жителів Березова і місцевого прокурора завершив дослідження доказів, перейшовши до стадії дебатів. Однак у зв’язку із неявкою голови села Березово Богдана Біляка, який не з’явився начебто через координаційну нараду в Н.Бистрому і представника фірми-забудовника міні-ГЕС Івана Кричфалушій, який не з’явився також начебто через зайнятість в декількох кримінальних справах в Тячівському райсуді, суд оголосив перерву з урахуванням відпустки головуючого судді М.Довжанина до 6 серпня 15:00.

Крім того, суд зобов'язав голову Березова Б.Біляка і представника позивача І.Кричфалушій надати на наступне засідання підтверджуючі документи поважності відсутності в даному засіданні, а якщо такі не будуть надані, то суд вживатиме заходи процесуального примусу за зловживання процесуальними правами.

Йдеться про позов забудовника міні-ГЕС ТОВ «Ріка Енерго» до Березівського сільського голови Богдана Біляка про визнання недійсним та скасування його розпорядження №30 від 10.07.2017 року «Про громадські слухання», яким було визнані такими, що не відбулись, таємні "слухання", які "погодили" будівництво міні-ГЕС на річці Ріка поблизу села Березово.

26 лютого 2018 року Хустський райсуд мав остаточно розглянути дану резонансну справа, однак головуючий суддя Михайло Довжанин, він же голова суду, своєю ухвалою незаконно зупинив її розгляд та втік із зали під крики мешканців "Ганьба!".

Підставою зупинення суддя зазначив те, що в Закарпатському окружному адміністративному суді розглядається начебто споріднена справа за позовом цього самого забудовника до Березівської сільської ради і до її вирішення розгляд даної справи неможливий.

17 липня 2018 року Закарпатським окружним адміністративним судом TOB «Ріка Енерго» було відмовлено в позові до Березівської сільської ради, тобто забудовник програв черговий судовий двобій з громадою Хустщини і екологічними правозахисниками. 29 листопада 2018 року суддя Хустського райсуду М.Довжанин поновив провадження у справі за позовною заявою ТзОВ «Ріка Енерго» до голови Березівської сільської ради, зупинене 26.02.2018 р.

Слід нагадати громадськості, що дані судові протистояння розпочались на Хустщині через незаконні «прогесівські» розпорядження голови Хустської РДА Назарія Павлія, який лобіював інтереси забудовників міні-ГЕС, всупереч інтересам громад району. Однак після масових протестів жителів долини річки Ріка, під тиском громадськості голова Закарпатської ОДА  Г. Москаль ще 20 вересня 2017 скасував дані розпорядження Н.Павля з метою недопущення порушень прав та інтересів територіальних громад і громадян, негативного впливу на навколишнє природне середовище під час вирішення питань, пов'язаних із розміщенням малих гідроелектростанцій. Одним із тіньових «лобістів» даних екологічно-небезпечних міні-ГЕС є народний депутат України Валерій Лунченко, ставлеником якого і є даний голова райдержадміністрації.

26 червня 2019р.

Теги: справа, рішення

Коментарі

Віталій Грегор 2019-06-26 / 18:37:36
Хустський райсуд нарешті прийме рішення 6 серпня. Всі небайдужі до долі цього природного багатства приходьте і долучайтеся до боротьби, бо лише в єдності наша сила!
До того ж остаточно побачимо і справжнє лице хустського правосуддя. А пану Лунченку, який лобіює дані ГЕС, рекомендую тікати з Хуста, бо у людей терпець якщо лусне, то спустять разом із всіма його гесівськими баригами долу по ріці.

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 9
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини