Проти "лісових гравців" податова міліція Закарпаття порушила 6 кримінальних справ

28 лютого у ДПА у Закарпатській області відбулася прес-конференція на тему: “Про підсумки роботи податкової міліції у 2007 році”. У заході взяли участь перший заступник начальника управління податкової міліції ДПА у Закарпатській області Юрій Мальцев, заступник начальника управління податкової міліції ДПА у Закарпатській області - начальник слідчого відділу податкової міліції Валерій Рокітянський, заступник начальника управління податкової міліції ДПА у Закарпатській області Михайло Гичка.

Проти "лісових гравців" податова міліція Закарпаття порушила 6 кримінальних справ

Як повідомив Юрій Мальцев, протягом 2007 року працівниками податкової міліції області виявлено 103 злочини у сфері оподаткування, з яких 54 - тяжкі та особливо тяжкі (це злочини, покарання за які Кримінальним кодексом України передбачене у вигляді позбавлення волі на строк від 5 років і більше). Із загального числа виявлених злочинів 19 – це злочини за ухилення від сплати податків, з яких 13 – про ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах, тобто сума ухилення складає 1 млн. грн. і більше.
Те, що протягом 2007 року було виявлено 5 злочинів за ухилення від сплати податків із сумою збитків понад 1 млн. грн., на думку Ю.Мальцева, свідчить про певні успіхи в роботі підрозділів податкової міліції області в боротьбі зі злочинністю у сфері оподаткування. Однак роботи в цьому напрямку ще багато. Якщо проаналізувати, то найбільш криміналізованими сферами економіки в області є - торгівля, де викрито 30 злочинів, сфера обігу підакцизної продукції – 25 злочинів та лісопромисловий комплекс – 16 злочинів.
Окремо перший заступник начальника управління податкової міліції облДПА зупинився на базовій для Закарпаття галузі економіки – лісопромисловому комплексі, особливо - на експорті деревини та виробів з неї. Як він зазначив, у минулому році цим видом діяльності займався 701 суб’єкт господарської діяльності. Загальна сума експортних поставок становить близько 500 млн. грн. Було проведено 50 документальних перевірок СГД – юридичних та фізичних осіб, які займалися експортом деревини, за результатами перевірок донараховано понад 1,5 млн. грн., з яких вже сплачено 770 тис. грн. Зменшено заявлені до відшкодування суми ПДВ на 462 тис. грн.
За матеріалами працівників податкової міліції області порушено 6 кримінальних справ за ст. 209 КК України відносно СГД лісопромислового комплексу (легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом). По всіх кримінальних справах застосовувались схеми легалізації деревини невідомого походження або підроблення документів про законність її походження. Сума виявлених легалізованих доходів становить 5,5млн.грн. Розслідувано та направлено до суду 1 кримінальну справу.
Одним з актуальних напрямків роботи підрозділів податкової міліції є викриття незаконної діяльності суб’єктів господарювання. Так, протягом 2007 року припинено діяльність 28 підпільних деревообробних та меблевих цехів, а також 15 підпільних цехів з виготовлення фальсифікованої алкогольної продукції. А взагалі, що тільки не виробляють "підпільники": опалювальні брикети, бруківку, бетонні блоки, піноблоки, розливають мінеральну воду, надають послуги з обробки металу, ремонту автомобілів. За фактами підпільного виробництва товарів широкого вжитку порушено 16 кримінальних справ.
Ще одним важливим напрямом діяльності податкової міліції заступник начальника управління податкової міліції ДПА у Закарпатській області Михайло Гичка назвав роботу з виявлення правопорушень і злочинів, пов’язаних з ухиленням від сплати ПДВ та незаконним відшкодуванням з бюджету цього виду податку саме на стадії замаху. Протягом 2007 року виявлено 117 підприємств з ознаками фіктивності, з них 5 - на території області. За результатами перевірок донараховано 2,1млн.грн., порушено 14 кримінальних справ.
Не менш важливим є розслідування злочинів у сфері оподаткування. Минулого року, повідомив заступник начальника управління податкової міліції ДПА у Закарпатській області Валерій Рокітянський, слідчим відділом податкової міліції ДПА в області закінчено провадження 45 кримінальних справ, з яких 34 справи направлено до суду з обвинувальним висновком та 7 - направлено до суду для звільнення особи від кримінальної відповідальності. Збитки по закінчених провадженням кримінальних справах склали майже 5,5млн.грн., з яких відшкодовано – 2,9 млн.грн.
Розповіли працівники податкової міліції і про розслідування "резонансних" кримінальних справ, що викликало неабиякий інтерес у журналістів. Як зазначалося, у 2007 р. слідчим відділом податкової міліції облДПА було прийнято до провадження 14 таких справ. Судами було розглянуто 9 з них. Засуджено 9 осіб, що визнані винними у вчиненні злочинів у сфері оподаткування.
Загалом, підбиваючи підсумки своєї роботи у 2007 році, працівники податкової міліції краю констатували, що їм вдалося досягнути певних позитивних результатів у боротьбі зі злочинністю у сфері оподаткування, що в кінцевому підсумку сприяло підвищенню рівня надходжень, мобілізованих ДПА у Закарпатській області до бюджету держави, та й надалі звертатимуть основну увагу на викриття резонансних злочинів у сфері оподаткування, всебічне розслідування цих злочинів та забезпечення максимального відшкодування нанесених державі збитків.

Сайт ДПА в Закарпатській області
29 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини