Громадськість звернулася до президента щодо збереження дикої природи на полонині Боржава (ЗВЕРНЕННЯ)

Плановане будівництво на Полонині Боржаві суттєво погіршить екологічну обстановку не лише у Закарпатській області, але і у Карпатському регіоні, який охоплює сім країн.

Громадськість звернулася до президента щодо збереження дикої природи на полонині Боржава (ЗВЕРНЕННЯ)

Широка гомадськість звернулася до Президента України з відкритим зверенням щодо неприпустимусті зведення ВЕС на полонині Боржава. Звернення підписала 21 громадська організація.

Наразі у судах перебуває декілька спорів різних ГО щодо протиправності будівництва ВЕС на полонині Боржава у Карпатах. У такий спосіб громадськість всіма силами та способами відстоює об'єкт екологічнї мережі України в незайманому стані.

Звернення

Вельмишановний Пане Президенте!

Передусім дозвольте привітати із набуттям Вами повноважень.

Ми, представники громадянського суспільства, наукової, творчої та спортивної спільноти звертаємось до Вас з проханням вплинути в межах наданих Вам владних повноважень на ситуацію стосовно проекту будівництва на Полонині Боржаві елетростанції з 34 вітрогенераторів заввишки 150 м кожен,  загальною потужністю 120 МВт, що ставить під загрозу національну безпеку України та порушення конституційних прав людини на безпечне для життя та здоров’я довкілля.

Зокрема, у статті 102 Конституції України визначено, що Президент України є гарантом Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.

Стаття 13 Конституції України визначає, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурсиїї континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського  народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією. Власність зобов'язує. Власність не повинна використовуватися на шкоду людині і суспільству. 

У статті 16 Основного Закону гарантується  право на екологічну безпеку, а стаття 50 гарантує кожному право на безпечне для життя і здоров'я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди.

Відповідно до Закону України «Про національну безпеку України» керівництво у сферах національної безпеки і оборони відповідно до Конституції  України здійснює Президент України, який, забезпечує екологічну безпеку, яка полягає забезпеченні стану навколишнього природного середовища, при якому забезпечується попередження погіршення екологічної обстановки та виникнення небезпеки для здоров'я людей.

Плановане будівництво на Полонині Боржаві суттєво погіршить екологічну обстановку не лише у Закарпатській області, але і у Карпатському регіоні, який охоплює сім країн. Полонина Боржава охороняється як особливо цінна територія, частина всеєвропейської екологічної мережі територій, що мають особливе природоохоронне значення. Рішенням Постійного Комітету Бернської конвенції, стороною якої є Україна, Полонина Боржава визначена територією, важливою для збереження природи у масштабах всієї Європи. Смарагдову мережу створено на виконання міжнародних зобов’язань нашої держави у рамках Ради Європи та положень Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (2014 рік). Чимало рідкісних видів рослин та тварин, занесених до Червоної книги України, вимирають, адже практично не залишилось в Україні полонин, збережених у дикому стані.

Фахівці зазначають, що при будівництві зазначеного вітропарку:

- небхідно буде по всій полонині прокласти десятки кілометрів доріг, які повинні мати ухил не більше 12-15% і радіус поворотів мінімум 38 метрів, 

- буде прокладено понад 30 км. Електричного кабелю,

- буде використано понад 65 тис. т. бетону та арматури,

вершину хребта Полонини Боржави буде практично «зрізано», а неповторній фауні та флорі нанесено непоправної шкоди.

Разом з тим, Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації України 12 березня 2019 року у результаті проведення оцінки впливу на довкілля видав висновок про допустимість будівництва вітрової електростанції 120 МВт на Полонині Боржави на території Воловецького та Свалявського районів Закарпатської області, хоча останній не містить оцінки реальних впливів на довкілля, як наслідок передабачені умови діяльності є взаємосуперечливими та такими, які допускають незаконну діяльність. 

Зокрема, висновок, суперечить:

- Закону України «Про природно-заповідний фонд України»;

- вимогам Рамкової конвенції про охорону та сталий розвиток Карпат, 2003 рік;

- вимогам Європейської ландшафтної конвенції, 2006 рік;

- Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин, Боннська конвенція, 1999 рік;

- Угоді про Асоціацію в частині Директиви Ради ЄС від 02.04.1979 року про збереження диких видів птахів;

- Закону України «Про екологічну мережу»;

- Закону України «Про Червону книгу України»;

- Законам України «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про Генеральну схему України».

Вельмишановний Пане Президенте, просимо Вашого реагування та  

дати доручення Генеральному прокурору України вивчити законність відведення земельних ділянок у Воловецькому та Свалявському районах Закарпатської області для будівництва вказаного об’єкту, що здійснювалися за лоббіювання голови Закарпатської ОДА, і у випадку наявності в діях посадових осіб, причетних до прийняття рішень щодо такого відведення, ознак кримінального правопорушення, вжити передбачених законом заходів;

дати доручення Раді національної безпеки України, розробити правила прийняття рішень щодо планування містобудівної діляльності в межах гірських Карпат із дотриманням статті 12 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

З повагою та найщирішими побажаннями успіхів, досягнень та плідної праці на благо Українського народу,

1. Міжнародний Інститут людини і глобалістики «Ноосфера»

2. Агентство місцевого розвитку та інформаційних ресурсів «Європоліс»

3. Асоціація розвитку малого і середнього бізнесу та інновацій «Ужгород - ХХІ вік»

4. Асоціація розвитку і реформ міст, селищ і сіл «Закарпаття - ХХІ століття»

5. Громадська організація «Курортополіс - Свалява»

6. Громадська організація «Інститут еколого-релігійних студій»

7. Закарпатське регіональне відділення Асоціації міст України

8. Громадська природоохоронна організація «Чистий Берег» (м. Берегово)

9. Закарпатське регіональне відділення сільських та селищних рад

10. Екологічний Клуб «Едельвейс»

11. Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА»

12. Регіональна асоціація органів місцевого самоврядування «Закарпаття за чисте довкілля»

13. Біологічний факультет Ужгородського національного університету

14. Закарпатський регіональний Центр соціально-економічних і гуманітарних досліджень НАНУ

15. Закарпатська регіональна організація Всеукраїнської екологічної ліги

16. Громадська організація «Ротарі клуб Ужгород»

17. Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку (МАІРР)

18. Громадська організація «Центр європейських ініціатив»

19. Громадська організація «Надія» (с. Солотвино)

20. Закарпатської обласної спілки "Ліга ветеранів АТО та учасників бойових дій "Карпатська земля"

21. ГО "Айдар волонтерська допомога".

22 травня 2019р.

Теги: звернення, президент, збереження, полонина, Боржава

Коментарі

Васькови 2019-06-06 / 21:55:01
Ваську, шо ти за весь Воловець говориш... Люди у Воловці добре розуміють яка буде біда з вітряками. P.S: лиш ти взяв гроші та будеш у Татрах відпочивати, а нашим дітям життя не буде під вітряками...!

З другого боку хребта від Воловця. 2019-06-03 / 17:01:18
Вітряки у Воловці будуть на дачі у Медведчука.А на нашому боці не будуть.Хіба нам дасте електрику по 20 копійок.У Карпатах остановили монголо-татар тай турків остановлят.

Вася 2019-05-29 / 18:23:41
Шановний Нику, боюсь розбити ваші "убіждєнія" та лімітованість вашого світогляду. Стоять вітряки в альпійських луках(європейських) та в горах по всьому світу(знайти інформацію про вітряки в горах не є проблемою). Але є проблема з когнитивним дисонансом. Жодна людина на світі не знає як вітряки в горах зашкодять, так як вітрова електростанція є "само" чистішою, безпечною, за всю історію людства. Є група, яка БЕЗПІДСТАВНО,без жодного доказу,дослідження,без ЖОДНОГО хоче підбурити людей та зупинити будівництво. Але правда завжди в кінці перемагає брехню! І вітрякам на БОржаві бути! Воловець за!

Ник 2019-05-29 / 17:44:51
Вася,Вітряки по скалах не побудуєш, вітряки за кордоном всюди на равнинах або надрівнинах і дороги там з дерев'яними дамбами.а розумні люди не воювали би з москалями на дурници, а куповали нафту й газ. А, то лівов руков за лівоє ухо через правоє плече.

Василь 2019-05-29 / 12:49:00


Коментар видалено. Адмін


Василь 2019-05-29 / 11:34:51


Хамство і перехід на особистості. Дискутуйте за допомогою аргументів, а не за принцпом "сам дурак". Коментар видалено. Адмін


закарпатець 2019-05-26 / 22:30:28


Хамство. Коментар видалено. Адмін


Гуцул 2019-05-24 / 17:56:36
А Боржава в ролику - велична! Боже Великий, як неповторно. А звуком вдарили по нервам.

Наталка Майстренко 2019-05-24 / 17:48:00


Я так зрозуміла, що Василь - і інженер, і аграрій, і еколог. А то чого б так ревно "вписався" за проект ВЕС на полонині. А дозвольте Вас, апологете "чесних" експертів, запитати, що буде робити селянин з навколишніх сіл, якого не тільки годує полонина, але й який живе долі під неу, якщо забудовники зріжуть хребет під 37 опор і оголять ґрунти хребта? Вже й не йде мова про ягоди, лиш би їх там разом з хатами та худобов не змило. А чи не бачите, що насувається. То будьте християнином, не плюйтесь тут слюнов. Бо не ми ВАм, а Ви з Вашими "замовниками" нам до кишені лізите. Вже й не нагадую Вам, як християнину, сентенцію, що "собака бреше, а й Ви"


Василь 2019-05-24 / 11:30:26
Наталка Майстренко, не спотворюйте реальність і не брешіть. Яфини, ніколи по хребтах не росли і не ростимуть,тому вітряки там нічим не помішають і ніяких гаманців не зменшать. Там вже є гідрометерологічна станція, радіолокаційна, казарми, дорога по верху і чогось ці обєкти не призвели до КАТАСТРОФІЧНОГО ЗНИЩЕННЯ,ЗТЕРТЯ З ЛИЦЯ ЗЕМЛІ всього живого на Боржаві. ТОму не брешіть і не підбурюйте людей. Підіть в церкву і вибачтесь за брехню.

Наталка Майстренко 2019-05-24 / 10:05:15
Якби не продажні експерти УжНУ (деякі з яких мають навіть вчені звання), та Пересоляки, то такої "дурної" бесіди про користь ВЕС саме на Бордаві і не було б. Бо зрозуміло навіть місцевим селянам, якої площі майданчики під кожну з опор потрібно розрівняти, і які це матиме наслідки не тільки для флори та фауни, але й безпосередньо для гаманців місцевих селян, що живуть із цієї полонини.

Не дамо 2019-05-24 / 09:14:13
ПУТІН ВВЄДІ ВАЙСЬКА, СПАСІ БАРЖАВУ от ЄВРОПЕЙСЬКІХ ВЄТРЯКОВ! ГРОМАДО, зверніться до ПУТІНА-ЗАЩІТНІКА РУСЬКОГО МІРУ от ЄВРОПИ...

Василь 2019-05-24 / 09:11:38
Треба подякувати Богу за "активістів", що виступають проти вітряків. Тільки вони знають "РЕАЛЬНУ" загрозу від встановлення вітряків на Боржаві. Ці ДУРНІ зі всього цивілізованого світу вітряки в горах кладуть,а самі не знають що то їм обернеться "екологічною КАТАСТРОФОЮ європейського масштабу", ТО буде ЧОРНОБИЛЬ №2. Треба відкрити всім очі про загрозу від вітряків і получити за то "НОБЕЛІВСЬКУ ПРЕМІЮ". Чи може б активісти раз так сильно та ряно виступали проти вирубки лісу? Та ні,вітряки більша загроза!

Тролям 2019-05-23 / 15:24:05
Шо, УЗЕ-шники, обломилось вам, що гадите в коментах до кожної статті на сайтах області? Обірвав вам Данко схему по розводу підозрюваних, яких ви протягом трьох років доїли? А чого ж обласного прокурора не тролите, який регулярно зливає ваші "старання" по корупціонерам? Ну да-ну да, він же партнер по схемам. Ага, місто ж маленьке, кожен ляпсус і схеми відразу стають відомими. Так що утріться, нещасні

Голова ужгородського суду данко 2019-05-22 / 14:50:29
За гроші винесу ухвалу про законність вітряків, ціна питання 20 тисяч доларів

Наталія Майстренко 2019-05-22 / 13:05:49
Будівництво ВЕС на Боржавському хребті в Карпатах буде мати наслідком екологічну катастрофу європейського масштабу

НОВИНИ: Соціо

17:33
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
11:22
В Ужгороді у неділю відбудеться благодійний забіг під сакурами
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
» Всі новини