Закарпатці звернулися до народного депутата А.Білецького з приводу намагань забудувати Боржавський хребет вітряками (ДОКУМЕНТ)

У порядку захисту природно-заповідної території на Боржавському хребті представники громадянського суспільства, наукової та спортивної спільноти краю звернулися до народного депутата А. Білецького, щоб посприяти скасування висновку з ОВД.

Закарпатці звернулися до народного депутата А.Білецького з приводу намагань забудувати Боржавський хребет вітряками (ДОКУМЕНТ)

Громаду Закарпаття схвилювала інформація про можливі наслідки будівництва вітрової електростанції на Боржавському хребті в Свалявському та Воловецькому районах.

Департамент екології та природних ресурсів Закарпатської обласної державної адміністрації України 12 березня 2019 року видав висновок про допустимість будівництва зазначеної вітрової електростанції.

Висновок був виданий з порушенням процедури здійснення оцінки впливу на довкілля (надалі – ОВД), безпідставно та необґрунтовано, без належного врахування результатів участі громадськості.

Під час цієї процедури громадськість має право не лише висловитися під час визначення обсягу дослідження та на етапі обговорення звіту з ОВД. Громадськість має право на врахування своїх зауважень та пропозицій, або обґрунтоване їх відхилення з метою захисту права на безпечне для життя та здоров’я довкілля та верховенства екологічного права.

Крім того, зауваження, які подані на етапі визначення обсягу дослідження, оцінюються у звіті з ОВД суб’єктом господарювання та у таблиці результатів громадського обговорення уповноваженим органом. Зауваження, подані на етапі обговорення звіту, враховуються уповноваженим органом під час підготовки висновку.

Таким чином процедура гарантує врахування всіх зауважень та пропозицій з метою прийняття повного та об’єктивного висновку уповноваженим органом – відповідачем, навіть якщо суб’єкт господарювання несумлінно підійшов до підготовки звіту з ОВД.

Експертами та фахівцями-екологами, представниками туристичних та спортивних товариств і організацій як учасниками оцінки впливу на довкілля було підготовано таблиці врахування зауважень, відповідно до яких видно, що більшість зауважень безпідставно не бралися до уваги, не враховані без будь-якого обґрунтування, що зумовило неналежну оцінку звіту та призвело до прийняття висновку, який суперечить екологічним вимогам та ставить під загрозу екологічну безпеку карпатського регіону.

Суб’єктом господарювання не забезпечено доступ до звіту з ОВД у приміщенні органу місцевого самоврядування, територія якого може зазнати впливу планованої діяльності.

Територія Пилипецької сільської ради може зазнати впливу планованої діяльності, оскільки значна частина об’єктів запланованої ВЕС безпосередньо межують з територією, яка знаходиться у зоні впливу можливих аварій та надзвичайних ситуацій на ВЕС, зокрема, пожеж, розльоту уламків конструкцій тощо. Це несе загрозу для туристів, спортсменів та збирачів чорниць, що перебувають на полонині і на схилах хребта. У зимовий період є небезпека розльоту уламків льоду, що намерзає на лопатях, і ураження лижників та відпочиваючих, а отже, однозначно вплив матиме місце.

У звіті з ОВД при оцінці впливу на окремі складові довкілля подано недостовірну інформацію. А саме використовуються дані, скопійовані із джерел та документів, які не стосуються планованої діяльності, натомість мають відношення до інших видів планованої діяльності. Це дає підстави вважати, що вплив на довкілля планованої діяльності не оцінено належним чином, не проведені відповідні дослідження науковцями щодо впливу ВЕС, а взяті дані із впливу на інші об’єкти.

В звіті подано недостовірну та неповну інформацію про вплив планованої діяльності на туризм,що може становити ризик для життя та здоров'я громадян.

У звіті вказано неповну та недостовірну інформацію про вплив на поверхневі водойми.

Боржавський хребет є природоохоронною територією міжнародного значення – частиною Смарагдової мережі Європи, затвердженою Постійним комітетом Бернської Конвенції про дикі види флори та фауни і середовища існування у Європі у 2016 році. Будівництво Воловецької вітрової електростанції заплановане на території Смарагдової мережі «Polonyna Borzhava».

Оскільки планована діяльність буде здійснюватися безпосередньо на Смарагдовій території потрібно було провести дослідження впливу планованої діяльності на види флори та фауни й оселища, з метою охорони яких створена ця природоохоронна територія. Однак, у звіті з ОВД відсутня достатня оцінка впливу на Смарагдову мережу, а також надано недостовірну інформацію щодо впливу на природоохоронну територію міжнародного значення – “PolonynaBorzhava” - UA0000263, яка є частиною Смарагдової мережі Європи, затвердженої Постійним комітетом Бернської Конвенції про дикі види флори та фауни і середовища існування у Європі.

«Polonyna Borzhava» як об’єкт природно-заповідного фонду створений з метою охорони природних комплексів, а також рідкісних видів флори та фауни. Законом заборонена будь-яка діяльність на цих територіях, що не відповідає меті створення цих територій, а відповідно створення вітропарку на них не планувалось, проте звіт з оцінки впливу на довкілля не оцінює впливу на ці об’єкти, хоча такий буде мати місце.

Незважаючи на вразливість природних комплексів карпатського регіону та міжнародні зобов’язання України, оцінка впливу на довкілля проведена із грубим порушенням вимог до сталого розвитку Карпат без акценту на розвиток місцевих ремесел, туризму та рекреації, навпаки, будівництво ВЕС значно обмежить рекреацію та місцеві ремесла, чуттєві екосистеми Карпат зазнають змін, які не були належним чином оцінені під час підготовки звіту з ОВД, а відповідно оскаржуваний висновок підлягає скасуванню.

Питання про вплив планованої діяльності на фактори, що мають вплив на здоров’я людей не оцінені в повній мірі.

З метою дослідження умов на полонині представниками небайдужої та фахової спільноти  було здійснено обстеження Боржавського хребта на відрізку г. Великий Верх – г. Стій, щоб переконатись про застосування неадекватних інженерних рішень з метою будівництва і розміщення вітряків висотою до 140 м,  обсяги ймовірних втручань у об’єкт ПЗФ та невідворотні негативні наслідки для об’єкта заповідного фонду.

Ось як описує ситуацію перший заступник міського голови Ужгорода Іштван Цап, котрий нещодавно навідався на Боржавський хребет: "Днями вкотре пройшовся нашою чарівною Боржавою. І спробував зрозуміти, чим керуються деякі науковці, активісти, які агітують за будівництво вітряків на Боржаві, мовляв, «крім користі це нічого не принесе». Оскільки більшість з дискутуючих, на жаль, не були ні на Боржаві, ні біля встановлених вітряків в Старому Самборі – додаю для наочності кілька власних фото, переглянувши які нехай кожен сам собі спробує відповісти на питання - чи можна всерйоз стверджувати, що будівництво кількох десятків вітряків на Боржаві, зокрема, на ділянці хребта від г.Великий Верх до г. Стій, не зашкодить цілісності полонини, грунтів та флори, якщо:
- ширина вершини хребта зі стрімкими схилами рідко перевищує 5-7 метрів. Від Великого Верху до Стою не змогли прокласти собі дорогу навіть любителі погасати на квадроциклах – там проїде хіба що одинокий відчайдух на кросовому мотоциклі;
- хрбет на цій ділянці «гострий» і «хвилястий» з численними перепадами висот у кілька десятків метрів.
При цьому на хребті необхідно:
- прокласти бетонну дорогу шириною понад 10 м з мінімальним нахилом для проізду сотень одиниць важкої техніки;
- сформувати під кожен вітряк ідеально рівну площадку розміром 100 м/100 м для зведення секцій та маневрування техніки;
- збудувати під кожен вітряк фундамент радіусом не менше 20 м і глибиною 15 м, в який зал’ють 600 куб м бетону. Ще десь 450 куб м бетону запустять у спеціальні сваї під фундаментом і використають при цьому 150 т арматури. Загальна вага фундаменту перевищує 2000 т – це десь сім літаків «Мрія»!
Висновок напрошується цілком очевидний – для реалізації цього проекту всього-навсього необхідно «зрізати» мінімум 30 м хребта, що, на думку деяких не тягне за собою «жодного негативного впливу на навколишнє середовище»…»

У порядку захисту природно-заповідної території на Боржавському хребті представники громадянського суспільства, наукової та спортивної спільноти краю звернулися до народного депутата А. Білецького, щоб посприяти скасування висновку з ОВД.

20 травня 2019р.

Теги: вітряки, ВЕС, Боржава, Боржавський хребет, полонина

Коментарі

Нико 2 2019-07-26 / 12:36:52
"Данко" для чого прикриватися чужим іменем і скоювати злочин від чужого імені . ч.2 ст.368 КК України передбачає відповідальність вимагання хабара . Тому очікуй візиту правоохоронних органів.
Права передбачені ст. 63 Конституції України тобі розяснять прии зустрічі .

Тролям 2019-05-23 / 18:52:31
Данко ти довжен 200 доларів/////‚

Данко 2019-05-23 / 18:26:06
Но я троль»»»»»

Тролям 2019-05-23 / 15:28:29
Шо, УЗЕ-шники, обломилось вам, що гадите в коментах до кожної статті на сайтах області? Обірвав вам Данко схему по розводу підозрюваних, яких ви протягом трьох років доїли? А чого ж обласного прокурора не тролите, який регулярно зливає ваші "старання" по корупціонерам? Ну да-ну да, він же партнер по схемам. Ага, місто ж маленьке, кожен ляпсус і схеми відразу стають відомими. Так що утріться, нещасні

Не дамо 2019-05-23 / 12:14:36


Флуд і тролінг. Коментар видалено. Адмін


Василь 2019-05-22 / 21:38:58
Є тут ще одно- Більшість Воловечинни за вітряки. НЕ БРЕШИ. Ти шо брехачу думаш,шо вітряки ЗМЕТУТЬ,ЗНИЩЯТЬ всі яфини і люди з голоду помруть?Мерзенне ти чудо, що так відверто брешиш і людей підбурюєш!

Василь 2019-05-22 / 21:27:22
до горожанина.Дурним тебе родила твоя мама. Не бреши і не обманюй , і не підбурюй людей. 70 процентів британців при опитуванні бачуть красу у вітряках. Ти не маєш ни єдного права говорити за всіх. До чого процентаж гір до вітряків. Ти шо несеш? ЖОДЕН челядник у світі, на планеті Земля в Чумацькому шляху не знає як вітряки комусь зашкодять(крім львівян-парапланеристів, міжгірської громади,) ЖОДЕН! Березники, шкода, наживку від фейк-продажливих-брехунів-активістів зїли. Для брехачів спеціальноє місце в пеклі приготовлено. Се запомни си.

njksr 2019-05-21 / 13:44:08
а чому цей "нарід" не зврнеться до ними же вибраного "народного" обранця лайня??? до чого тут білецький??? чи лайньо лише для того аби "Правий Сектор" з мусорами розстріляти???

Данко Віктол Йосиповіч 2019-05-21 / 07:45:40
Сьогодні до мене на всі засідання приходити з глошима, по скільки плодам кожну сплаву доведу на місці в суді, виновних зроблю невиновними і наоболот, колоче мантія це бізнес і нічого більше

Данко 2019-05-20 / 22:26:12
За 32 тисячі ухвалю законність вітряків, а так взагалі я судитиму тільки за бабло

до останнього 2019-05-20 / 21:37:24
надіюсь, що то не той хустський барига Білецький, Яценюка смолош ???

Микола 2019-05-20 / 11:59:01
Мдааа, п...ц авторитета знайшли!

Данко голова суду Ужгород 2019-05-20 / 10:23:55
За 50 тисяч доларів я винесу ухвалу про дозвіл на побудову вітряків

Верховинець 2019-05-20 / 10:02:49
Руки геть від Боржави!

Горожанин 2019-05-20 / 09:50:05
Є тут ще одно : ніби вже більшісь сіл під Боржавою висказалися проти вітряків .То в чому діло .Най всі села виступлять проти і проблема буде закрита ...
Якби це не було для когось піаром , перед виборами . Мовляв прийшо і захистив .
Повно сіл годуються літом з Боржави , хай скажуть своє тверде НІ .

Горожанин 2019-05-20 / 09:42:15
До Василя : ти чоловіче або став дурним , а бо такимись ся родив . Кладуть вітряки в Європі ; лиш там де є на то місто , і не паскудить панораму . Непаскудить панораму це я так умовно сказав . Паскудить воно всяди .Яка біда з того , і яка біда Боржаві , що там парапланеристи пару днів політають ? Ніякої ! А ці вітряки спаскудять гори на ВСЕ ! Ти їх хоть раз видів ? Іще у Європі гір більше як у нас їм є де їх ( вітряки ) ліпити .

Василь 2019-05-20 / 09:26:37
Вітряки на Боржаві никому не зашкодять і не помішають.Їх всягди у світі в горах кладуть і всі за. Най парапланеристи та їх цімбори відчепляться від Боржави. Як ліс рубати, то німіли всі. А як у Воловцьови шось строїтися, то найшлися спасітелі-спасати Боржаву від вітряків.

май русин 2019-05-20 / 09:24:16
Там турки лем верета, котров ся прикривать наша паскудота

Василь 2019-05-20 / 08:54:27
Якщо турки узмові з владою що відходить, захотіли розкурочити заради грошей Боржаву - може треба буде їх розганяти силовим методом. Все добрі.

еко ложка 2019-05-20 / 08:35:33
Абсолютно ТОГО РІВНЯ питаня, щоби звертатися до Білецького

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 9
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 8
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини