Понад 50 громадських організацій занепокоєні позицією Зеленського щодо медичної реформи

Понад 50 громадських організацій звернулися до кандидата у президенти України Володимира Зеленського з проханням роз’яснити свою позицію щодо медичної реформи, яку зараз впроваджує Міністерство охорони здоров’я.

Про це йдеться у заяві опублікованій на сторінці ГО "Пацієнти України".

"Ми були шоковані Вашою оцінкою трансформації системи охорони здоров’я під час дебатів кандидатів у Президенти", - заявляють громадські організації.

Активісти нагадують, що необхідні для проведення медичної реформи закони приймалися Верховною Радою з 22 спроби завдяки зусиллям нинішньої команди Міністерства охорони здоров’я України. Система, яку впроваджує мінстерство, отримала повну підтримку Всесвітньої організації охорони здоров’я та позитивну оцінку від експертів з європейських країн.

"Перший етап реформи - реформа сімейної медицини - розпочався у 2018 році та відбувся в декілька разів швидше, ніж аналогічні зміни в країнах Європи. Свого сімейного лікаря обрали 27 мільйонів Українців. 70% наших співгромадян задоволені своїм вибором. Тисячі сімейних лікарів уже відчули ефект першого етапу реформи і отримали зарплати в 3-5 разів разів вищі, ніж раніше", - йдеться у заяві.

Завершальний етап реформи - впровадження принципу "гроші йдуть за пацієнтом" в лікарнях - розпочинається у 2020 році.

"Це дозволить остаточно відійти від старої радянської системи, зламати хребет корупції в лікарнях і створити здорові умови для взаємодії лікаря та пацієнта. Досвід країн Європи демонструє, що цей етап буде складнішим, ніж перший. Бо є проблеми, і головна з них – бюджет", - зазначають активісти.

Вони нагадують, що сьогодні охорона здоров’я фінансується у розмірі 3% ВВП, незважаючи на те, що в Законі є пряма норма, яка зобов’язує виділяти на охорону здоров’я 5% ВВП, на рівні країн Європи.

"Реалізація цієї вимоги Закону дозволить впровадити зміни в лікарнях набагато швидше і суттєво підняти зарплати лікарів", - йдеться у заяві.

Громадські організації звертаються до Зеленського з вимогою публічно визначити свою позицію щодо трьох питань:

- Чи підтримуєте Ви принципи трансформації системи фінансування охорони здоров’я, яка зараз відбувається, і чи готові Ви допомогти прискорити реформу охорони здоров’я в лікарнях?

- Чи підтримуєте Ви команду реформаторів, яка зараз впроваджує медичну реформу?

- Чи зробите Ви все від Вас залежне, щоб забезпечити реалізацію норми Закону України про фінансування системи охорони на рівні 5% ВВП?

Активісти заявляють, що за будь-яких спроб зупинки реформи фінансування системи охорони здоров’я будь-яким політиком, пацієнтські організації та благодійні фонди готові взяти на себе координаційну роль в організації всіх форм мирного спротиву.

Заяву підписали: БО "БФ "Пацієнти України", БО "100% ЖИТТЯ", БФ "Таблеточки", ГО "Платформа здоров'я", ГО "Центр протидії корупції", ГО "Батьки за вакцинацію", БО "TBpeople Ukraine", ГО "Українська асоціація батьків передчасно народжених дітей "Ранні пташки", ГО "Об’єднання хворих на торсійну дистонію", БО "БФ "Діти з гемофілією", ВГО "Радість Руху", ГО "Гармонія Руху", ГО "Психічне здоров'я", ГО "Афіна. Жінки проти раку", Благодійний фонд пацієнтів "Крапля крові", БО "FREE ZONE", ГО "Бригантина міста Києва", БО "БФ "Запорука", ГО "Центр адвокації громадського здоров’я", БФ "СТОПРАК", ГО "Рідкісні імунні захворювання", БО "Від серця до серця", ГО "Щасливе материнство", м. Хмельницький, Вінницьке обласне відділення благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", БО "Благодійне товариство "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" м. Дніпро", БО "Мережа 100 відсотків життя. Запоріжжя", БО "Благодійне товариство "100 відсотків життя. Херсонський регіон", БО "100 відсотків життя. Київський регіон", БО "Клуб "Світанок", БО "Благодійне товариство "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" м. Кривий Ріг", БО Кіровоградське обласне відділення Всеукраїнської благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", БО "Благодійне товариство "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" м. Львів", Миколаївська благодійна організація "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", БО "100 відсотків життя. Одеса", Благодійна організація "Світло надії", БО"Мережа 100 відсотків життя Рівне", БО "Луганське обласне товариство "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", СОГО "Клуб "Шанс", БО "Тернопільське благодійне товариство Благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", БО "Закарпатське благодійне товариство Мережі", БО "Мережа 100 відсотків життя" м. Харків", Хмельницьке обласне відділення Благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", БО "Черкаське обласне відділення благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", БО " Чернівецьке Благодійне товариство Благодійної організації "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", БО "Чернігівське обласне відділення Благодійної організації Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД", БО "100 відсотків життя Івано-Франківськ", ФОП Тімнов Вадим Олександрович (лікар-педіатр), ГО "Центр соціальної інформації", м. Одеса, БО "Позитивні жінки", БО БФ "ВОЛНА", ГО "Альянс.Глобал", БФ "Нехай твоє серце б'ється", ГО "Ліки контроль", МБФ "Альянс громадського здоров’я" (Альянс), Запорізький обласний благодійний фонд "Гендер Зед", БО "Карітас України", БО "Український інститут політики громадського здоров'я", ГО "Дитинство - без СНІДУ"

Нагадуємо:

  • В ході дебатів на НСК "Олімпійський" кандидат у президенти України Володимир Зеленський заявив: "З приводу реформи, скажіть мені, будь ласка, якщо ліків якісних немає, якщо доступних цін для ліків немає, якщо нормальних умов в лікарнях немає, якщо нормальних зарплат у лікарів немає, яка ето нафіг реформа?"

21 квітня 2019р.

Теги: Зеленський, медицина, реформа, дебати

Коментарі

коментар 2019-04-29 / 11:29:14
Але ж лікую,а ти поки свій хвіст крути.

Вуву 2019-04-24 / 08:17:13
Точно .
Тобі навіть і тупих не лікувати ...
а свиням хвости крутити.
Бездарь.

коментар 2019-04-23 / 20:00:16
Лікувати тупих - не мій профіль,навіть незадаром.

Вуву 2019-04-22 / 10:23:34
А де це подівся "доктор стьопа" ?
Тут медреформу перетирають а він мовчить як бандерівський партизан.

ВУВУ 2019-04-22 / 10:16:49
Що це за лікар який тупо бойіться сісти і написати в міністерство про існуючі проблеми чи отримати яку необхідну консультацію ?
Це і є совок затраханий.
Коли люди бояться що через своє звернення втратять роботу.
Тоді як всі профільні міністерства для того і створені ... Щоб туди звертались зо всіма проблемами.
А то по дурному ... Прийіде міністр всі мовчать як гімна в рот набрали .
Все ок.
А як тільки пойіде ...
То ... От к#р&@ і того не сказала і про це не говорила ... от сука реформи проводить.?
Так я не медик.
Але наскільки Ви не обізнані з медреформою ... То це просто дикість.
Таке враження наче ви не лікар ...
А маляр - штукатур.
Чесно. Яб не хотів потрапити до вас на прийом.
НАВІТЬ ЗА ДАРОМ !

Вуву 2019-04-22 / 10:04:19
Якщо така "куча" лікарів і депутатів вже рвуть на собі волосся ...
Значить супрун обриває йім схеми віджиму бабла по всіх можливих напрямках.
А як колись проходили "переатестацію"
(Звісно що всі) то ми знаєм добре ...
Квіти ... Коньячок ... Дорогі шоколадні цукерки і дещо в конверті.
І ВУАЛЯ.
ВЖЕ НЕ КАЖУЧИ ПРО КУПЛЕНІ ДИПЛОМИ .
Бо якщо колись так "домовлялись" тихенько щоб здати якийсь "тупий" чи "дурний" екзамен ...
То з часом вже говорили відкритим текстом таксу.
Сам знав одного ... Який так і вчився в львіському медінституті (ще в ті часи) і ходив на пари коли хотів бо батько в нього був в парткомі трускавця.
А у весь вільний від науки час приводив дєвчонок "для відпочинку".
А в медфак.ужду не скажу ... Але думаю що там теж було не гірше в тому плані.
Правда це історійі давно минулих днів.
А те що амосовка витворяла ми вже читали.
Тому те що пишите ви ... Я вам НЕ ВІРЮ.
А ОТ В РЕФОРМУ СУПРУН ВІРЮ.

коментар 2019-04-22 / 09:49:07
І комп"ютерну атестацію теж проходять відколи з"явилися комп"ютери і відповідні тест-програми.А ще перед проходженням атестації всі проходять місячний ПАЦ(за свій рахунок до речі),тобто передатестацій цикл підготовки,де регулярно оновлюються знання по мірі прогресу в медицині.Але здебільшого лікарі прогресують самі без всякого ПАЦ в процесі роботи.

коментар 2019-04-22 / 09:40:44
до Вуву.Судячи з того,що Ви зараз написали - Ви повний дилетант в медицині.З моменту існування колишнього Союзу і до теперішнього часу лікарі і середній медперсонал спочатку проходив спеціалізацію , а потім підвищення кваліфікації(це в практичній медицині,бо є ще викладацька).Так от лікарі(наприклад) через 5 років після отримання спеціалізації,йшли у обласні відділи охорони здоров"я на атестацію (спочатку 2,потім - перша,потім - вища).Після отримання вищої категорії,йшли знову через 5 років підтверджувати її і так до пенсії.А хто не пройшов таку атестацію,то пробував її пройти через деякий час і якщо знову не виходило ,то атестаційна комісія присвоювала такому лікарю(про медсестер поки не говоримо)нижчу категорію.Це було,є і буде - і до реформи це не має ніякого відношення.А щодо того ,щоб написати - то де ви бачили такого нормального лікаря,який написав би свої пропозиції по покращенню роботи в медичній галузі санітарці? І потім одна із сесій Закарпатської обласної ради(до складу якої входить куча лікарів-депутатів,в т.ч.головних лікарів)написала Гройсману колективне звернення щодо відсторонення супрун від виконання обов"язків,поки вона не розвалила всю медицину в Україні - і де реагування?

Вуву 2019-04-22 / 01:30:17
А так чого ЗАвчасно йій не написали про це ... А пишите тепер.?
Так як вона "санітарка" то вибрала англійську ("безплатну") систему.
Якщо ви ставите під сумнів клятву гіпократа ... то я маю сумнів що справжній лікар .

Відносно реформи ... То вона в першу чергу не потрібна старим лікарям які ще у 80-х поотримували дипломи ...
І З ТОГО ЧАСУ ... (а це майже 40 років) ... НІРАЗУ НЕ ПРОХОДИЛИ ЖОДНОЙІ МЕДИЧНОЙІ НЕЗАЛЕЖНОЙІ ПЕРЕАТЕСТАЦІЙІ.
Так от ця реформа покликана очистити нашу медецину від таких еску"ЛАПІВ" ... Бо вони повинні будуть здати НЕЗАЛЕЖНИЙ КОМПЮТЕРНИЙ ТЕСТ ... на професійну придатність.
Це є те що в нас ніхто і ніколи не робив і не здавав.
Так от тепер ці "жуки - коройіди" від медецини просто верещать про йійі "непрофесійність реформи" (як і йій самойі) ... З тим щоб втриматись на свойіх "насижених місцях".
А нннєт ... Більше вже так як було ... НЕ БУДЕ.
КОЖНИХ 5 РОКІВ кожен лікар мусить здати тест (зробити в такий спосіб "підтвердження" свойіх медичних знань ... Практики і Навичок) ... І йти займатись своєю улюбленою справою ...
Служити клятві гіпократа і заробляти гарні гроші.
НІ ... (НЕ ЗДАВ) ... Забрали ліцензію (тбт. дозвіл на роботу) ... ну то іди тоді оферма свиням хвости крутити ... або шофером яким на автобус.
Так є в Канаді так є в США і так буде в Украйіні.
Пройде "зачистка старих кадрів" а на йіх місце будуть набрані молоді випускники з найкращими знаннями .
Тбт. Набір буде дуже жорсткий за кожне вільне місце лікаря ... На конкурсній основі фахових знань.
І це є те що потребує наша крайіна.
А ветерани пенсіонери (лікарі) будуть підробляти як допоміжний технічний персонал або в регістратурі .

коментар 2019-04-22 / 00:52:45
А,до речі,супрун кому і яку клятву давала в Америці і при чому тут український народ?

коментар 2019-04-22 / 00:50:00
А що без клятви просто виконувати свою роботу добре не можна чи що? Я не Порох чи супрун - брехати людям і нічого не робити.А медична реформа у такій супрунячій формі нікому на хр*н не потрібна.Потрібна тільки страхова медицина(допустим німецька модель).Там є державне страхування здоров"я,приватне та соціальне(напівдержавне + напівволонтерське).І всім добре:і працюючим,і пенсіонерам,і інвалідам,і дітям.Можете поїхати і переконатися,я вже був і на власні очі бачив.А іще.І мінімальна зарплата лікаря близько 5 тисяч євро.

Коментарю 2019-04-21 / 23:57:39
Скажіть нам всім ... ЧЕСНО .
Якщо клятва гіпократа для вас втратила всякий сенс ...
ТО ДЛЯ ЧОГО ВИ ДАЛІ ПРАЦЮЄТЕ ЛІКАРЕМ ???
І ДЛЯ ЧОГО ВАМ ТОДІ ТА МЕДИЧНА РЕФОРМА (взагалі) ???
Вуву.

Вуву 2019-04-21 / 23:20:12
Так. Наразі фінансування здійснюється з розрахунку 3% ввп ... Тоді як є необхідним 5% ввп. (І вона про це говорила).
І 2-е ... Якщо вже вона санітарка ... То ви мабуть медичне світило світового рівня. ;-)

Вуву 2019-04-21 / 23:14:49
Я не хочу витрачати свій час на дискусію.
Але я впевнений в одному беззаперечно ... Що якщо ви маєте таеі аргументи ... То контраргументи знайдете так само легко.
Про супрун і йійі реформи ... Впровадження є багато інтервю на "ю тубі".
Дивіться і думайте.
Маєте сумнів чи які пропозиційі ...
Краще напишіть йій самій.
Вона людина відкрита (тим більше) для професійного спілкування.
Можливо в такий спосіб і ви внесети свою частку нашойі спільнойі справи
... В медреформу.
Хай щастить.

коментар 2019-04-21 / 22:47:42
Тільки ненадовго відлучився,а вже стільки пурги написали.Перше,супрун не лікар,а парамедик(американський)-по-нашому,санітарка.Ніяка медреформа не починалася - запитайтеся в любого лікаря,бо нічого не змінилося - це ОЧЕВИДНИЙ факт.Надання медичної допомоги не тільки не покращилося,а навіть погіршилося.Це БЕЗЗАПЕРЕЧНИЙ ФАКТ.Ліки подорожчали,а кількість епідемічних хворих збільшилася.За пару років цю ситуацію можна виправити,якщо збільшити дотації на медицину до 5-7 відсотків від ВВП і поміняти керівника галузі на спеціаліста,а не на громадянку США.По четверте,голослівно заявляти,що туберкульоз можна лікувати в амбулаторних умовах може тільки тупа куриця.І , останнє ,клятву Гіпократа вже не дають більше 30 років.Особисто,я ще в радянські часи давав клятву радянського лікаря,але тепер і країни такої немає,тобто і дана клятва втрачає сенс.

Вуву 2019-04-21 / 21:49:04
А.Да.
ЗЄ.леним огірком добре закусити .

Вуву 2019-04-21 / 21:46:08
Стьопа . Навіть якщо і так .
То все одно ти маєш привід .....
Піти і випити 100гр. :-D

До коментаря 2019-04-21 / 21:42:59
При тому що зє. там на сцені таляпнув дурницю. Я гадаю він залишить у.супрун в спокойі і дасть йій можливість завершити медреформу належним чином.
Тим більше що вона себе не спровокувала ні до яких корупційних скандалів і має (чи не єдина з усіх міністрів) незкомпроментовану репутацію .
І це є показово.
На мою думку вона щира жінка і вірна тій клятві гіпократа яку складають всі медики .

Степан Крук 2019-04-21 / 21:39:33
Будемо мати президента за котрого ніхто не голосував і котрий не буде мати підтримки народу. Бо голосували не за Зеленського, а проти Порошенка.

Вуву 2019-04-21 / 21:31:28
Це так просто.
Наберіть на гуглі ... Біографія у.супрун.
І читайте. Насолоджуйтесь.
Змінюйтесь. Міняйте свойі думки ... погляди.

НОВИНИ: Різне

10:44
Сенат США проголосував за виділення допомоги Україні
11:47
Чому так важливо підтримувати чистоту в офісному приміщенні?
14:39
Що таке PPC (Pay per Click)
21:28
ДЦВ — додатковий захист для автовласників: чи варте воно того?
14:38
Як правильно вибрати упаковку для різних видів квітів - троянди, лілії, тюльпани
13:47
Переваги та особливості сучасних воріт
00:13
Яким має бути універсальний похідний ніж пішого мисливця та туриста?
23:49
Палата представників підтримала конфіскацію заморожених активів рф для України
21:58
У Конгресі США підтримали допомогу Україні
14:51
Правила підбору одягу для тривалих велопрогулянок
15:36
Гербіциди: основні типи, принцип дії та застосування в аграрній практиці
16:17
Холодильник Samsung No Frost — ідеальний варіант для кухні
22:13
Щоби "промивати мізки" угорцям, росіяни створили спеціальний сайт і Telegram-канал
20:18
Весілля мрії у Німеччині з агентством AlexShow
17:19
Чи можна використовувати паронітові прокладки для води
15:37
Покупка військового спорядження: важливі поради від експерта
10:43
Дизельний та бензиновий генератор: який обрати?
19:42
Гідравлічні насоси: їх види та основні характеристики
15:06
44 держави у Гаазі підтримали створення спецтрибуналу та використання заморожених активів рф
21:23
П'ять аргументів на користь купівлі планшета
20:55
Оновлені можливості: Що робить DJI Mavic 3T найкращим вибором
19:29
Як змінились ціни на будівельні матеріали?
17:13
Чим може бути корисний штучний інтелект PPC-шникам?
22:46
"Заповіт" Тараса Шевченка прозвучав в угорському парламенті
17:13
Переваги вертикальних пресів для макулатури
» Всі новини