Українська молодь крокує у Європу, оминаючи Закарпаття?

Впродовж останніх років в Україні значно активізувався рух молодіжних Євроклубів. Але за весь цей час євроклубівський рух чомусь обійшов Закарпаття і тут він тільки-тільки зароджується. Покращити ситуацію покликаний проект інформаційно-методичної підтримки для загальноосвітніх шкіл „Крок за кроком у Європу”, що реалізовується з січня місяця 2008 р. у м. Ужгороді за підтримки Європейської програми Міжнародного Фонду „Відродження”.

Українська молодь крокує у Європу, оминаючи Закарпаття?

Закарпаття є найзахіднішою точкою України і безпосередньо межує з чотирма державами-членами Європейського Союзу. Знедавна ми все частіше почали стикатися з реаліями життя Об’єднаної Європи, що супроводжується незнанням, відсутністю відповідей на окремі питання та новими проблемами. Низький рівень обізнаності населення, і особливо молоді, у питаннях європейської інтеграції легко помітний і дається взнаки.
Впродовж останніх років в Україні значно активізувався рух молодіжних Євроклубів, діє їх національна та міжнародна мережа. Діяльність таких українських молодіжних об’єднань бере початок з середини 90-х рр. і має на меті організацію та проведення заходів, спрямованих на інформування молоді про суспільно-політичне життя у країнах Європейського Союзу, проведення зустрічей та змагань, творчих конкурсів, молодіжних обмінів, міжнародних літніх таборів, реалізацію різноманітних проектів у власних громадах, пропаганду позитивного іміджу про Україну в очах європейців.
Але за весь цей час активний євроклубівський рух чомусь обійшов Закарпаття і тут він тільки-тільки зароджується. Покращити ситуацію покликаний проект інформаційно-методичної підтримки для загальноосвітніх шкіл „Крок за кроком у Європу”, що реалізовується з січня місяця 2008 р. у м. Ужгороді за підтримки Європейської програми Міжнародного Фонду „Відродження”. Проект реалізовує ужгородська міська громадська організація Центр українсько-польського транскордонного співробітництва у партнерстві з Міжнародною асоціацією інституцій регіонального розвитку «МАІРР» (м. Ужгород), Молодіжним ініціативним центром з м. Червоноград Львівської області та Європейським центром транскордонних ініціатив (м. Люблін). У лютому завершується перший підготовчий етап реалізації проекту. За цей час було сформовано команду проекту, розроблено логотип та підготовлено до друку пакет інформаційних матеріалів, серед яких стилізована візитна картка проекту з календарем основних подій та інформаційний бюлетень „Знайомтесь: ЄС”. Вони будуть розповсюджені під час наступних інформаційних акцій у рамках проекту. Важливою подією першого етапу стало також проведення 3-триденного тренінгу для двадцяти представників молодіжних громадських організацій, освітніх установ та студентів. З 18 по 20 лютого 2008 року експерти-тренери з м. Червоноград Наталія Костишин та Наталія Дячук у цікавій ігровій та інтерактивній формі ознайомили учасників навчання з ключовими фактами про ЄС, етапами його створення та інституційною структурою.
Учасники тренінгу також мали можливість ознайомитись з окремими країнами ЄС, обговорити «за» і «проти» вступу України до ЄС, діяльність в Україні Європейських Клубів, зокрема шкільних та студентських, отримати інформацію про європейські освітні програми та програми міжнародного молодіжного обміну, пройти вправи на розвиток лідерських якостей. Під час занять було узагальнено риси та створено образ типового українця та європейця, обговорено проблему волонтерства і розроблено молодіжний план заходів до Дня Європи у м. Ужгороді. Усе це супроводжувалося живим спілкуванням, дискусіями та обміном думками. Учасники тренінгу високо оцінили організацію заходу та роботу тренерів, кожен висловив бажання взяти участь у подібних заходах у майбутньому і відзначив важливість та необхідність їх проведення, зокрема, із залученням ширшої аудиторії та управління освіти.
Зараз команда проекту займається розробкою сценарію та графіку проведення інформаційних акцій „Відкриваємо Європу” та чотирьох навчально-інформаційних зустрічей „Давайте створимо Євроклуб!” для школярів м. Ужгорода. У великій нагоді тут стали польські методичні напрацювання, інформаційні матеріали та практичний досвід організації роботи Європейських Клубів, якими охоче поділився з нами волонтер з Польщі Пжемеслав Шьвьонтковскі. Запрошуємо всіх бажаючих взяти участь у підготовці та проведенні заходів проекту. Більш детальну інформацію можна отримати в офісі Центру українсько-польського транскордонного співробітництва за адресою: вул. Швабська, 71а, офіси 6-7, тел.: +38-0312-673593, office@upcenter.org

Галина Бабунич, Центр українсько-польського транскордонного співробітництва
26 лютого 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 10
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 15
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини