На Закарпатті з початку року зафіксовано 93 випадки зберігання та розповсюдження нелегальної зброї

У 43-ох випадках правоохоронці оголосили підозру, а 42 справи скерували до суду.

На Закарпатті з початку року зафіксовано 93 випадки зберігання та розповсюдження нелегальної зброї

Про це повідомив начальник управління карного розшуку ГУ НП в Закарпатській області Тарас Белінський в ефірі телепроекту «Тема дня» на Суспільному UA: ЗАКАРПАТТЯ.

«За три місяці цього року було вилучено декілька видів зброї, в тому числі 10 одиниць гвинтівки, 7 пістолетів, 5 гранат, 9 тротилок, 10 грамів пластиду, 745 набоїв та 42 одиниці холодної зброї. У минулому році за аналогічний період виявлено 83 факти. Такі показники завдяки тому, що проводилася цільова операція з вилучення зброї у населення», — розповів Тарас Белінський.

На Закарпатті двічі на рік проводяться місячники щодо добровільної здачі незареєстрованої зброї. З 1 квітня уже здано 410 одиниць зброї та 10 — газової.

«Проводиться експертиза зброї, з’ясовується походження та де її використовували. Якщо вилучають чеську, австрійську, то зрозуміло, що вона потрапляє до нас через кордон. Зброя військового взірця надходить зі Сходу — Донеччини та Луганщини. Особа, яка добровільно здає зброю не притягується до відповідальність», — зазначив начальник управління карного розшуку ГУ НП в Закарпатській області.

Окрім місячників, в Україні Національна поліція ініціює проведення спеціальних операцій з назвою «Зброя та вибухівка». Основний принцип — це вилучення, насамперед, кримінальної зброї, а також встановлення осіб, які причетні до її незаконного обігу та продажу. Тарас Белінський розповів: «Якщо місячник дозволяє уникнути покарання за зберігання зброї, то ця операція скерована на те, щоб встановити канали її надходження — відслідковується потрапляння. Основна мета — зменшити кількість зброї, яку можуть використовувати під час злочинів».

Під час операції «Зброя та вибухівка» було зафіксовано 29 фактів незаконного поводження зі зброєю. Найбільше виявили в Мукачівському (4 випадки) та в Ужгородському (3 випадки) районах. Оголошено 33 підозри.

Відповідальність за незаконне зберігання та розповсюдження зброї сягає від 3-ох до 7-ми років позбавленням волі.

Загалом, у 2018 році було зафіксовано 280 фактів вилучення зброї, оголошено 174 підозри, справи скеровані до суду. Після того, як проведені експертизи та з’ясовано походження зброї, якщо зброя підлягає знищенню — її знешкоджують.

Хто ж може законно придбати зброю? Про це розповів у коментарі журналістам Суспільного юрист Крістіан Фекийшгазі: «Гладкоствольну зброю можуть придбати будь-які громадяни України, які досягли 21 року та можуть зібрати відповідний пакет документів. Нарізну зброю, гвинтівку — тут уже купити можна з 25 років і відповідно потрібні й медичні документи. Найбільш розповсюджений вид — пневматична, котру дозволено купувати особі з 18 років. Знову ж таки за наявності необхідних документів. Травматичну зброю мають право мати журналісти, народні депутати, родичі правоохоронців, суддів, особи, які несуть службу на прикордонній зоні та декілька інших професій».

05 квітня 2019р.

Теги: зброя

Коментарі

Олаксандр 2019-04-05 / 13:28:32
Кримінал правоохоронні органи суди депутати іх родичі озброєні і кого вонни охороняють.Крім самих себе нікого в додачу ще й кришують злочинців.А прості люди з яких вони живуть самі по себе можуть константувати смерть або несчасний випадок і в більшості виптків діло заминають або зовсім до суда не доходить.Так що на поліцію на суди прокуратуру надія рівно нулю.Робіть собі висновки за пройдені пять років ваші сруктури-Як часто пишуть в протоколах поліціанти.-схоже на предмет або схоже на шось.В даний час для народа ви тільки схожі на щось самі собі дайте назву хтось у формі чи має справку медичну з псіх лікарні тому що захищаєте тих в кого гроші а закон для дураків.

НОВИНИ: Соціо

21:05
/ 11
У православних і греко-католиків України розпочався Великий піст. Вперше в історії – без греко-католиків Закарпаття
19:25
/ 10
Ужгородський депутат-військовий звинуватив Ужгородську міськраду, мера Андріїва та депутата-блогера Глаголу у "дроновій" брехні
14:45
В Ужгороді за тиждень народилося 26 малюків, у Мукачеві – 24
14:34
В Ужгороді у вівторок попрощаються із полеглим захисником Сергієм Шпонтаком
23:18
На Закарпатті збирають підписи під зверненням до міністра захисту довкілля проти забудови Карпат вітряками
21:36
Відкрито продаж квитків на перший рейс потяга RegioJet Чоп – Прага на 27 березня (ДЕТАЛІ)
18:08
/ 1
В Ужгороді попрощаються з полеглим Героєм Сергієм Нестеренком
10:37
/ 16
Закарпатський "військкомат" розповів про спробу самогубства, вчинену в Хустському РТЦК затриманим на кордоні "ухилянтом"
20:05
/ 1
У Вишківській громаді зустріли та провели в останню дорогу Героя з Яблунівки Василя Канюку
13:28
У Тячеві бюджетним коштом стерилізують, вакцинують і чипують безпритульних собак
02:33
/ 4
У Білках провели в останню дорогу полеглого Героя Юрія Пітру
23:23
На Закарпатті відзначать 85-ї річницю проголошення незалежності Карпатської України та 150-річчя від дня народження Августина Волошина
19:38
/ 8
Ужгородці вимагають від міської влади зберегти Липову алею. Триває збір підписів
17:42
/ 19
Військовослужбовець ЗСУ і депутат міськради повідомив, що влада Ужгорода не закупила жодного дрона
18:32
/ 26
Щоби відкрити аеропорт в Ужгороді треба сотні мільйонів доларів, які потрібні для армії – нардеп
16:17
На Тячівщині медики "швидкої" майже годину пішки добиралися до травмованого хлопчика-велофрістайліста
15:36
/ 1
В Ужгороді на Фединця - Баконія збільшили кількість платних паркомісць
09:54
/ 2
"Титановий" Стас з РТЦК та СП: "Гидко бачити чоловіків, які ховаються, замість захистити свою країну"
18:34
/ 6
У середу в Берегові поховають ексзаступницю мера і ексдепутатку міськради, військовослужбовицю ЗСУ Ольгу Бізілю, яка загинула в ДТП
15:43
/ 1
У Поляні попрощалися з полеглим Героєм Дмитром Куцкіром
21:48
/ 1
В Ужгороді попрощалися з полеглим захисником Олексієм Хотіним
21:25
/ 3
Нересницька громада на Закарпатті блокує евакуацію людей із прифронтових територій – "Схід SOS"
10:36
/ 2
В Ужгороді відбудуться громадські слухання щодо перейменування ряду вулиць і площі
15:01
/ 1
У понеділок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Олексієм Хотіним
10:52
/ 1
У лікарні в Дніпрі від важких поранень, отриманих на початку березня, помер Юрій Пітра з Білок
» Всі новини