Засідання комітету з доступності провели сьогодні в Ужгороді (ФОТО)

Відкриваючи зібрання, заступник міського голови Олександр Білак відзначив, що діяльність комітету спрямована на те, аби всі ужгородці, зокрема і маломобільні, мали рівні можливості брати участь у житті Ужгорода та долучатися до прийняття управлінських рішень.

Засідання комітету з доступності провели сьогодні в Ужгороді (ФОТО)

За його словами, для будинків, де розміщено бюджетні освітні та медичні заклади, заклади культури та соціального спрямування, розроблять перелік необхідних заходів для підвищення доступності для людей з інвалідністю. Для власників будівель соціального призначення та громадського харчування напрацюють рекомендації, як облаштувати їх для зручності тих, хто має особливі потреби.

Олександр Білан також наголосив, що впродовж останніх трьох років Ужгородська міська рада при проведенні капремонтів, реконструкцій уже враховувала вимоги щодо доступності. Зараз також важливо, щоб нові державно-будівельні норми (ДБН), які почали діяти з 1 квітня і містять значно суворіші, ніж раніше, вимоги щодо доступності, враховували проектні організації.

Голова Агентства сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «ФОРЗА» Леся Лойко поінформувала, що Ужгородська міська рада – один із 5 партнерів спільного проекту за програмою транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 і в нашому місті планується облаштувати в 10 місцях пониження тротуару біля переходів, у 5 – підвищення пішохідних переходів, щоб водії знижували швидкість, а пішоходам, зокрема людям з інвалідністю, легше було переходити вулиці. Також за цим проектом мають встановити на вулицях тактильні направляючі та яскраве світлове оформлення для слабозорих, зробити в місті дві велостоянки та 5 парклетів – зелених зон із певними зручностями для людей з інвалідністю.

Орієнтовно реалізація проекту почнеться влітку цього року. У його рамках також розроблять для Ужгорода План сталої міської мобільності, який передбачає рівність і зручність умов руху для водіїв, велосипедистів та пішоходів, для цього залучать європейських експертів і проведуть близько 10 публічних обговорень. Над такими планами вже працюють Полтава, Миколаїв, Житомир, тому Ужгород буде серед перших таких міст в Україні.

Начальник управління державного архітектурно-будівельного контролю Ужгородської міської ради Олександра Зотова повідомила, що наявність пандусів, у тому числі в житловій забудові, перевіряється і без дотримання цих вимог нові будівлі не приймаються в експлуатацію. Обладнуються об’єкти сфери послуг також кнопками виклику, щоб працівник могли обслуговувати, скажімо, людей на візках. Проекти реконструкцій, будівництва також оцінюються на вимоги щодо доступності, дотримання, зокрема тепер уже нових ДБН під час проходження державної експертизи.

Керівник Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації "Вибір" Василина Марко зазначила, що при обладнанні будівель кнопками виклику потрібно встановлювати також навіси, щоб люди, викликавши працівників, не чекали під дощем чи палючим сонцем. А біля колишнього «бізнес-інкубатора» на вулиці 8-го Березня, де знаходиться кілька організацій, які працюють з інвалідами, просила встановити автобусну зупинку. Також пані Василина наголосила на важливості того, що міський голова Богдан Андріїв прислухався до прохань ужгородців з інвалідністю і в міській раді відновили роботу ліфта.

Головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський повідомив, що за даними перевірок протягом 2017-2019 років 222 об’єкти міста не відповідали вимогам щодо доступності, зокрема таких чимало в центрі міста. Відтак необхідно відкоригувати міський план заходів щодо підвищення доступності інфраструктури та будівель, підходити до цього комплексно, враховувати потреби людей з різними захворюваннями, батьків із візочками, літніх людей. Для цього просив надавати повідомлення і пропозиції, що потрібно зробити і де, адже про це найкраще знають безпосередньо ужгородці з інвалідністю.

Координаторка Всеукраїнської кампанії "Inclusi-ON" Марина Сташина-Неймет представила відео з коментарями представників громадських організацій людей з інвалідністю про такі незручні місця в Ужгороді.

Обговорювали на засіданні комітету з доступності і виконання вимог із доступності до освітніх закладів, зручність виборчих дільниць, час роботи світлофорів для пішоходів, розташування МАФів на вулицях Ужгорода тощо.

Директор департаменту праці та соціального захисту населення Андрій Біксей теж звернувся до учасників засідання: давайте разом працювати, бо лише так зможемо усунути «білі плями» щодо зручності міста для людей з інвалідністю.

Підсумовуючи сьогоднішнє засідання комітету, заступник міського голови Олександр Білак попросив до 16 квітня подавати пропозиції, що і як, де слід поліпшити в доступності Ужгорода. Також буде створено кілька робочих груп за напрямками доступності: щодо транспортної інфраструктури, об’єктів комунальної власності – освіти, медицини, культури, соціальних та щодо доступності приватних об’єктів, зокрема, закладів громадського харчування, аптек, магазинів тощо.

03 квітня 2019р.

Теги: засідання, доступність

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини