ДВК на Закарпатті: передача бюлетенів стартувала, в роботі деяких комісій спостерігаються проблеми (ФОТО)

У шести ОВК на Закарпатті почали видачу виборчих бюлетенів дільничним виборчим комісіям у п’ятницю, 29 березня. Спостерігачі ОПОРИ фіксували цей процес: чи були черги, як швидко видавали бюлетені, чи були виявлені порушення тощо.

ДВК на Закарпатті: передача бюлетенів стартувала, в роботі деяких комісій спостерігаються проблеми (ФОТО)

ОВК №68 почали видавати бюлетені 29 березня о 8 ранку. За словами спостерігачки ОПОРИ, черг у приміщенні комісії не було, видача проходила швидко та без порушень, така ж ситуація і на ОВК №72. ОВК № 69 – почали видачу також вранці, 29 березня, однак черги – були. Також без черг не обійшлося і на ОВК №73. Однак суттєвих порушень спостерігачі ОПОРИ не зафіксували.

Також на Закарпатті в окремих дільничних виборчих комісіях спостерігачі ОПОРИ зафіксували проблемні моменти.  Зокрема, на будівлях деяких з них немає табличок, що там знаходиться саме  виборча дільниця, десь – немає оперативного доступу виборця до списків виборців, а то й не можна застати чергового. Такі випадки спостерігачі ОПОРИ зафіксували у різних районах Закарпаття, завітавши на окремі дільниці.

В Ужгороді представниця ОПОРИ відвідала чотири ДВК. На дільницях №210747 (вул. Бориса Тлехаса, 89) та №210748 (вул. Бориса Тлехаса, 87Б) запрацювали вчасно, запрошення розіслали. У приміщенні комісій знаходиться черговий, є списки виборців, які можуть потрапити до приміщення ДВК безперешкодно та інформаційні плакати про кандидатів у Президенти. На фасаді будівель є вивіска з інформацією, в якому кабінеті знаходиться ДВК.

На приміщенні ДВК №210749 (вул. Бориса Тлехаса, 87А) немає вивіски, чергова, яка була присутня під час візиту представниці ОПОРИ, не знала, чи є у них наявні списки виборців для того, аби бажаючі могли перевірити інформацію про себе в них. Після дзвінка секретарю комісії, виявилося, що списки виборців на дільниці таки є – вони заховані в сейфі.

Виборча дільниця №210731 в місті Ужгород (набережна Незалежності, 4), на час візиту спостерігачки ОПОРИ 29 березня, ще не отримала табличок та бюлетенів від ОВК. Зі слів чергового члена ДВК і те, і інше вони мають отримати після 15:00 цього ж дня. Списки виборців на дільниці наявні, тому громадяни можуть прийти та перевірити свої дані в них. На дільниці розклеєні плакати з програмами кандидатів та встановлені кабінки для голосування.

У Мукачеві ДВК №210710 (вул. Штефана Августина, 2) розташована у дитячій школі мистецтв №1 ім. С. Мартона. Зі слів працівника школи, ДВК працює до 17:00, втім графік роботи дільниці відсутній. На час відвідин спостерігачкою ДВК 28 березня близько 17:30 вже не працювала. На самій будівлі та в середині приміщення є відповідні таблички з назвою дільниці, у коридорі є плакати з програмою кандидатів.

Станом на 20 березня у Тячеві виборча дільниця №210474 (вул. Незалежності, 40) на момент візиту спостерігача ОПОРИ о 16:50 була зачинена, однак вивіска із назвою ДВК на вході у приміщення була. До ДВК №210475 (вул. Гагаріна, 9) представник ОПОРИ потрапити не зміг, адже на момент візиту вивіски на будівлі не було. Знайти саме приміщення ДВК так і не вдалося, як і когось із представників комісії. Така ж ситуація і на виборчій дільниці №210476 (вул. Нересенська, 3, м. Тячів), на момент візиту спостерігача вивіски на приміщенні не було, так само не було і представників комісії. 

На приміщенні ДВК №210477 (вул. Вайди, 13, м. Тячів) є вивіска, під час візиту на місці була голова комісії. Списки виборців були в наявності, тому кожен охочий може прийти і перевірити наявність свого імені в списку.

Також спостерігачі ОПОРИ напередодні відвідали ДВК №210001 у селі Астей Берегівського району. Цій комісії не вдалося запрацювати одразу – в термін, встановлений законодавством. За словами одного із представників ДВК, члени ДВК, які зібрались на перше засідання комісії, не змогли зайти у приміщення, тому що вчасно отримати ключі від клубу не вдалося. Також проблемою стало нібито відсутність акту передачі приміщення. Як повідомила телефоном спостерігачу ОПОРИ голова ДВК Ольга Чабаненко, перше засідання комісії справді відбулося на вулиці, там і склали присягу всі члени ДВК. Станом на 29 березня ДВК працювала вже у нормальному режимі.

Станом на 22 березня у Міжгір’ї спостерігач ОПОРИ відвідав дві дільничні виборчі комісії - №210232 (вул. Шевченка, 13) та ДВК №210232 (вул. Шевченка, 73). У першій половині дня члени комісії були відсутні у приміщеннях ДВК. Як з’ясувалося, у цей день у будівлі Міжгірської РДА проводилося навчання  для членів ДВК.  Після обіду комісії запрацювали.

Згідно з частиною 5 статті 22 Закону України «Про вибори Президента України» дільнична виборча комісія не є юридичною особою. Дільнична виборча комісія є суб'єктом відповідного виборчого процесу, має право звернення у межах своїх повноважень до органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самоврядування, підприємств, закладів, установ та організацій, їх посадових та службових осіб. Дільнична виборча комісія має власну печатку, зразок якої затверджується Центральною виборчою комісією.

У частина 1 статті 24 Закону «Про вибори Президента України» йдеться: «Дільнична виборча комісія утворюється відповідною окружною виборчою комісією не пізніш як за вісімнадцять днів до дня виборів у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дев’яти осіб».

Відповідно до пункту 2 частини 1 статті 27 Закону України «Про вибори Президента України» ДВК отримує список виборців від органу ведення Державного реєстру виборців або Міністерства закордонних справ України, складає список виборців у випадках, передбачених цим Законом, подає його для загального ознайомлення та у випадках, передбачених цим Законом, вносить до нього зміни. Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 27 Закону ДВК створює умови для ознайомлення виборців з відомостями про всіх кандидатів, їх передвиборними програмами, а також із рішеннями Центральної виборчої комісії, відповідної окружної виборчої комісії, власними рішеннями та повідомленнями.

 

29 березня 2019р.

Теги: вибори, дільниці, бюлетені

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини