Науковці з кількох міжнародних екоорганізацій обговорили на Закарпатті небезпеку забудови Свидовця

На Закарпатті відбулася відкрита зустріч ініціативної групи Free Svydovets спільно з Bruno Manser Fond.

Науковці з кількох міжнародних екоорганізацій обговорили на Закарпатті небезпеку забудови Свидовця

В область, а саме в селище Ясіня, що на Рахівщині до Свидовця прибули представники міжнародної делегації. Науковці з кількох міжнародних екологічних організацій відвідали Свидовецький масив, який віддали під забудову для гірськолижного комплексу. Разом з закарпатськими активістами та небайдужою громадою вони обговорили небезпеку забудови Свидовця. Експерти розказали про свій досвід боротьби з подібними мегапроектами. Екологи ж наголосили на аспектах і ризиках будівництва курорту – зокрема, знищення старовинних букових пралісів, втраті унікальної рослинності, а також комах та тварин. Крім того активістів насторожує закритість проекту, досі ніхто остаточно не називає інвестора найбільшого курортного проекту в Карпатах.

Кандидат біологічних наук, Координатор природоохоронної роботи WWF в Україні Богдан Проць акцентував  увагу на економічній доцільності чи радше недоцільності розбудови курорту.

«Наразі ще не можна говорити доцільно і конкретно про економічну вигоду, адже немає чіткого проекту і конкретного плану будівництва. За словами людей, що представляють забудовника, проект Свидовця виглядає як манна небесна – мільярдні інвестиції, 20 тисяч робочих місць. Але насправді важко уявити десятки готелів, приватний аеродром, приватизовані території, ясна річ, що громада не матиме доступу до цих територій – а мова йде про ліси і поля довкола населених пунктів Рахівщині.

Будівництво заплановане на 12 років і в ньому взагалі немає ніякої відкритості. Кожен інвестор, що вкладає кошти в якийсь проект хоче отримати прибуток, це логічно, проте якщо подивитися на всі ці умови, то можна припустити, що інвестори будуть жити 200 років, аби отримати перші прибутки. Проект сам по собі є дуже закритим, люди, які представляють інвестора не діляться інформацією про плани будівництва і тому подібне. Навіть не називають чітко інвестора. Але ми простежуємо ті самі схеми, ті самі проблеми і підходи, а також ті самі фірми, що працюють в Буковелі. Курорт – це є повний контроль території і людей що там працюють одним власником. А ми говоримо про те, що на такій великій і унікальній території має бути не один економічний монстр, а багато маленьких підприємств, там має розвиватися зелений туризм, вестися екологічне господарство, мають бути ферми і тому подібне. Ясна річ що Україні потрібні економічний розвиток, нам потрібні інвестори, але цей шлях, що тут обрали, він не є добрий, бо інвестор цей дбає в першу чергу про свої інтереси, а не про інтереси громад, які розміщені поруч», – зазначив експерт.

Екологи наголошують, що Свидовець – це національне багатство, яке можна використовувати поколіннями, а його хочуть знищити просто в певний момент. Звертаючись до місцевого населення, до місцевих представників влади еколог Катерина Станкевич-Волосянчук зауважила аби ті задумались про своє життя, про життя людей на місці, адже сам курорт буде в рази більший тих сіл, що розгорнуті довкола масиву. На горі передбачені резервуари для води – штучні озера, відстійники, а це може призвести до того, що вода, яка збиратиметься на горі не поступатиме вниз і всі населені пункти внизу просто залишаться без води.

«Кожен з вас і кожен з нас має дати собі відповідь на запитання: що важливіше – мати тут курорт чи забезпечити людям доступ до води», – зазначила еколог.

Крім того, згідно проекту на Свидовці буде передбачено і скидання стічних вод – щодобово 5-6 тисяч тонн. Ця кількість стічних вод просто перетворить місцеву річку Чорна Тиса в каналізацію. Хоч забудовники і обіцяють спеціальну систему очисних споруд, яку розроблятимуть іноземні фахівці, вона має бути подібною до тої, яка є на Буковелі (за словами екологів, це не найкращий приклад, адже на Буковелі відчутний запах каналізаційних стоків по більшості периметру і така ж проблема чекатиме і Свидовецький курорт).

Ще одна гостра проблема – вода від штучного снігу. Якщо з неба вода яка випадає – вона майже дистильована, то вода яку беруть з річок чи свердловин для штучного снігу – вона є мінералізована, в ній солей в 15-20 разів більше ніж в природньому снігу. Тому цей розтоплений сніг призведе до колосальних змін ґрунтового покриву і рослинності. Як це вплине на унікальну флору та фауну Свидовця ніхто не знає, бо ніхто не проводив потрібних досліджень.

Швейцарських фахівець, представник Bruno Manser Fonds Янас Шале поділився подібним досвідом, що мали альпійські країни. Bruno Manser Fonds – це організація, що займається захистом лісів, а також захистом прав на землю місцевими громадами.

«З досвіду, який ми бачили в Альпах – будівництво такого комплексу не принесе вам ніякої користі, саме тому ми підтримали альтернативний шлях, шлях розвитку зеленого туризму, який відстоює Free Svydovets. Туризму, коли ним займається місцева громада і водночас не руйнується унікальна природа. У нас занепокоєння, що досі не було опублікованого детального плану будівництва цього курорту і не відомі імена інвесторів.

Ми надіслали запити до органів місцевого самоврядування, аби нам надали чітку інформацію, хто ж є інвестором цього проекту. Ми отримали відповідь, проаналізували – фірма, яка лобіює цей курорт належить Ігорю Коломойському, який має репутацію корпоративного рейдера. Проти нього відкрито кілька кримінальних проваджень у Великобританії та Швейцарії. Ці справи стосуються розкрадання сотень мільйонів доларів, які мали стосунок до Приватбанку», – зазначив під час виступу швейцарець.

Як зазначають активісти Free Svydovets не всі розуміють масштаби курорту про який ідеться. За планом це має бути найбільший курортний проект в Карпатах і не тільки в українських Карпатах, а загалом в Карпатах. За останні кілька місяців про проблему Свидовця дізналися дуже багато людей по всьому світу, до Президента України написано з десяток листів, ще стільки ж направлено до відповідних, профільних міністерств. Фахівці з багатьох країн, чимало науковців писали в цих зверненнях, що занепокоєні спробою забудувати Свидовецький масив, адже це унікальна територія, яку б хотіли побачити чимало людей з всього світу.

Крім того Рахівщина вже має один доволі потужний курортний, гірсько-лижний курорт – Драгобрат. Як зазначив туризмозначень Федір Шандор – саме його спершу треба довести до ладу, саме його спершу потрібно повноцінно доробити, наповнити робочими місцями і вже лише після цього говорити про будівництво ще одного курорту.

Наразі на підтримку Свидовця від забудови стала велика спільнота не тільки в Україні (чимало зірок українського шоу-бізу закликали підписати петицію про недопущення його забудови), але і за кордоном. Тільки в Швейцарії петицію про недопущення забудови Свидовця підписали 10 тисяч людей. Як зазначили організатори, це питання набуло великого розголосу, зараз цим розголосом має скористатися місцева громада і активісти аби недопустити потрапляння унікальної території в руки олігархату, а всі разом повинні думати над розвитком саме зеленого туризму. І скористатися піаром в своїх цілях.

Тетяна Шимон для IA ZIK

18 березня 2019р.

Теги: науковці, організації, Свидовець

Коментарі

ужгородка 2019-03-20 / 09:20:07
А що зараз гуцулам заважає мати робочі місця? До Рахова постійно приїздять туристи, але Рахів досі не готовий їх прийняти: ні нормальних готельно-ресторанних послуг, ні туристичних послуг. Наче ці туристи заважають рахівчанам. Виникає питання: нащо вам курорт, як вам туристи просто не потрібні. Туристи не їздять туди, де люди сприймають туристичні об'єкти, як просто роботу і ходять на цю роботу просто відбути... Поки-що враження про туризм на Рахівщині виглядає саме так...

биймо поклони 2019-03-18 / 18:07:51
дикарі є дикарі сидить жеброта гола боса по заробітках . і всьо йому погано та ліпше би стороїли ці курорти туй так будуть дома робочі міста і дома є дома чим світами нелегально по обитовняк простяних шо вуші скачуть. ще бися радували шо ходь якась робота буде. бо польські візи в чехії небудуть вічно

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 3
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини