Так, зокрема, пшоно подорожчало на 48%, макарони – на 36%, ячка – на 23%, рис і борошно – на 18%, а манка – на 17%. Водночас подешевшали гречка – на 17% і цукор – на 7%, повідомив генеральний директор Асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Експерти Асоціації постачальників торговельних мереж порахували, у якому регіоні найдорожчий і найдешевший набір бакалії за даними статистики, до якого увійшли по кілограму рису, гречки, манки, ячної крупи і пшона, макаронів, борошна, цукру й літр олії соняшникової.
За даними статистики, найдорожчий кошик у Київській області – 187грн, тоді як найдешевший у Тернопільській – 154грн. Різниця у вартості складає 33грн, або 21%.
ТОП – 5 найдорожчих регіонів виглядає так: Київщина – 187грн, Закарпаття – 182грн, Київ – 181грн, Донеччина та Буковина – по 179грн.
Перша п’ятірка найдешевших регіонів наступна: Тернопільщина – 154грн, Дніпропетровщина, Запоріжжя й Полтавщина – по 161грн, Кіровоградщина та Сумщина – по 162грн.
А середняками є Івано-Франківська область, де такий бакалійний набір обійдеться в 172грн, Волинська – у 171грн, Луганська і Одеська – по 167грн, Львівська – 166грн, Харківська, Херсонська, Хмельницька і Черкаська – по 165грн, Вінницька, Житомирська, Миколаївська, Рівненська і Чернігівська – по 163грн.
По кожному продукту найдорожчими і найдешевшими регіонами є:
1. Соняшникова олія. Найдорожчий літр соняшникової олії знаходимо на Закарпатті, де він обійдеться в 37,5грн. А найвигідніша покупка олії буде в Тернопільській області, де вона коштує 33грн. Різниця в ціні між цими регіонами – 4,5грн, або 14%.
2. Цукор. Найдорожчий регіон – Київщина, де кілограм цукру обійдеться в 16,8грн, а найдешевший – Тернопільщина, де його ціна становить 12,1грн. Різниця в ціні – 4,7грн, або 39%.
3. Макарони. Дорожче за все вони продаються в Чернівецькій області – по 22,1грн за кілограм. Найменше за макарони сплачують знов таки на Тернопіллі – 15,1грн. Різниця в ціні – 7грн, або цілі 46%!
4. Борошно. Найдорожчий регіон – Київ із ціною 12,6грн. Найдешевший – Дніпропетровщина – 10,1грн. Різниця в ціні – 2,5грн, або 25%.
5. Пшоно. Найбільша вартість пшона у Волинській області, де його ціна становить 28,7грн. А найменша вартість крупи на Тернопільщині, де його можна придбати за 22,4грн. Різниця в ціні – 6,3грн, або 28%.
6. Гречка. Найдорожчий регіон – Київська область із ціною 20,8грн. Тернопільська та Рівненська області є регіонами з найдешевшою гречкою, де кілограм обійдеться в 14,4грн. Різниця в ціні – 6,4грн, або 44%.
7. Рис. Найдорожчий регіон – Закарпаття з ціною 27грн. Найдешевший – Дніпропетровщина 21,8грн. Різниця в ціні – 5,2грн, або 24%.
8. Крупа ячна. Найдорожчий регіон – Київщина з ціною 13,8грн. Найдешевший – Рівненська область, де кілограм коштує 10,4грн. Різниця в ціні – 3,4грн, або 33%.
9. Манка. Найдорожче цей продукт із дитинства продається в столиці, де її середній цінник – 15грн за кілограм. Найдешевшу манку бачимо на Луганщині, де її ціна 12,6грн. Різниця в ціні складає 2,4грн, або 19%.