В Ужгороді покажуть фільм про сучасну російсько-українську війну "Позивний "Бандерас"

22 березня о 18.30 в конференц-залі ректорату Ужгородського національного університету в рамках фестивалю «Історія:UA» відбудеться показ українського бойовика про сучасну російсько-українську війну «Позивний «Бандерас» та зустріч із творчою групою фільму.

В Ужгороді покажуть фільм про сучасну російсько-українську війну "Позивний "Бандерас"

Фільм «Позивний «Бандерас» режисера Зази Буадзе, як і «Кіборги» Ахтема Сеітаблаєва уже стали в українського глядача культовими. Попри те, що фільми про війну на Донбасі лише починають зніматися, вони змусили заговорити про себе і глядачів, і кінокритиків. І не лише в Україні – днями стало відомо, що виконавець ролі «Бандераса» актор Олег Шульга отримав престижну нагороду Міжнародного Лондонського кінофестивалю за кращу чоловічу роль у фільмі іноземною мовою.

Ми скористалися нагодою привітати Олега Шульгу з нагородою і пропонуємо вашій увазі коротеньке інтерв’ю з актором:

– Пане Олеже, фільм «Позивний «Бандерас» подавався на Міжнародний Лондонський кінофестиваль іще в січні, при чому в трьох номінаціях: «Найкращий фільм іноземною мовою», «Найкраща операторська робота у стрічці іноземною мовою» та «Найкращий виконавець головної ролі у стрічці іноземною мовою». Ви тоді розраховували на успіх?

– Фільм подавали продюсери і вони, очевидно, на щось розраховували. Але для мене, якщо чесно, це стало повною несподіванкою. Я давно працюю в театрі і для мене приз за кіноролі – це справа везіння, я за цим не ганяюся. А з іншого боку будь-яка кінороль – це робота не лише актора, а й усієї режисерської групи. Тому я сказав би, що моєї заслуги в цій нагороді відсотків 50, все інше – це заслуга режисера фільму і всіх, хто причетний до його появи.

– Це вже друга помітна ваша роль у фільмах з історичним контекстом, і так сталося, що знову у фільмі режисера Зази Буадзе – першою була роль льотчика Гурова у «Червоному». З Вашої точки зору, яким має бути історичний фільм: документально достовірним чи головне, щоб була емоція, екшн, а якісь історичні деталі не так важливі?

– Має бути й те, й інше. Ще донедавна ми жили в умовах брехливої історії і стертої історичної пам’яті, і цю пам’ять потрібно повертати. А це можливо лише тоді, коли говорити правду, а не насаджувати чергові вигадки і стереотипи. Ми всі жили в цих реаліях, і мені дивно зараз бачити, як люди, родичів яких замучила радянська влада (а таких більшість), ностальгують за Радянським Союзом, а тим більше – за Сталіним. У кожного ж у роду є такі, хто помер від Голодомору, був розкуркулений, репресований, відправлений в табір за те, що потрапив у полон, не так щось сказав, просто за те, що був українцем.

– У Вас у роду теж такі були?

– Звичайно. І по материнській лінії, і по батьківській. Когось репресували, когось розкуркулили, хтось не пережив Голодомор. Саме тому нам зараз надзвичайно важливо повернути правдиву історію. Але з іншого боку, ця історія має бути не на рівні сухого підручника, а на рівні якихось образів, живих історій. Потрібно творити новий історичний міф і для цього мистецтво – найкращий шлях. Потрібно створювати свій український історичний пантеон, щоб дітям був приклад, щоб вони хотіли бути схожими на своїх героїв. Та й не тільки дітям.

– Можна сказати, що Ви уже долучилися до створення такого пантеону. Принаймні, Ваш «Бандерас» для багатьох є прикладом для наслідування. Це – лише вплив кінообразу чи герої сучасної війни теж мають шанс стати прикладом для наслідування для сучасної молоді?

– Це досить складне питання. Це раніше нас вчили, що справжній герой – це той, хто кидається грудьми на амбразуру і готовий померти за товаришів. Але на реальній війні часто доводиться приймати неоднозначні рішення. І сьогодні ти можеш бути героєм, завтра – робиш складний вибір, який важко пояснити сторонній людині. І все життя складається із таких моментів. Але однозначно, що такі герої є і для кіно це дуже благодатний грунт.

Мені приємно, що фільми «Кіборги» і «Позивний «Бандерас» знайшли свого глядача. Але говорити, що існує уже феномен сучасного кіногероя, героя тієї війни, ще рано – таких фільмів поки що взагалі тільки два. Ну ще є «Донбас» Сергія Лозниці і документальні фільми. І дай Боже, щоб їх було двадцять два, і триста двадцять два. Тому, я думаю, що все іще попереду.

– І останнє питання: Ви приїдете до Ужгорода на зустріч із глядачами?

– На жаль, мій творчий графік дуже насичений. Хоча я зараз шукаю можливість таки приїхати в Ужгород на фестиваль «Історія:UA» і поспілкуватися із глядачами. Принаймні невеличкий шанс, але є.

10 березня 2019р.

Теги: Бандерас, Шульга

Коментарі

Читатель 2019-06-01 / 21:12:38
Писать не стоит, может, но в очередной раз, подискуссировав на тему СССР, зашел сюда, и увидел тут мнение о тех временах. И не могу удержаться. Достаёт эта мания дурацкая! Когда сталинизм давно сгнил, распался на атомы, а этого молодого человека (и не только) преследуют маниакальные страхи, прости Господи!

При чем тут "ностальгия по СССР"? Страна оказалась в пропасти, и нам пытаются внушить, что это есть прогресс! Это правильно? Неправильно. А во-вторых, с европейцев нужно брать пример! Никто в Европе не ностальгирует по прошлому. Поскольку, им свойственно развивать, и этим гордится. А нашему обществу - свойственно разрушать и это превозносить!

И замалчивается еще один факт. В 60е-80е годы (и ранее) в Европе жили хреново! И только с 90х, наконец, европейцы зажили более-менее хорошо! Это надо учитывать! А никто не учитывает!

Читатель 2019-03-10 / 13:59:54
Вынужден повториться. Я написал комментарий, в котором высказал своё суждение, но не на основе заголовка, о чем забыл пояснить (но упомянул об этом во втором комментарии). Но, повторюсь, охота надеяться, что кто-то из творческой группы приедет.

Почему такие опасения? С сожалением читаю, что фильм, увы, умудрился провалиться в прокате, и кое-где на премьеру его приходило аж по несколько человек. Как это так случилось, для меня самого загадка.

Адмін 2019-03-10 / 11:56:50
Читатель, ви, справді, читати вмієте?
про "зустріч із творчою групою фільму" написано в підзаголовку

читайте уважно 2019-03-10 / 11:54:48
Показ буде аж 22-го, а вже рекламується. Не приїде не режисер, а актор.
Ви не Чітатєль, ви Пісатєль )

Читатель 2019-03-10 / 11:35:19
Забыл пояснить. В заголовке указано, что встреча будет, однако показ не разрекламирован, режиссер, увы, не приедет и еще некоторые мелочи. Поэтому, вряд ли что-то на уровне встречи получится (хотя, хотелось бы). Может, выступят участники АТО, ряд чиновников местных и т.д.

Читатель 2019-03-10 / 11:30:58
А ничего не сказано о встрече с творческой группой. Хотя, быть может, кто-то выступит из участников АТО, из чиновников и т.д.

Адмін 2019-03-10 / 10:42:54
Зустріч із творчою групою фільму також "можно в инете посмотреть"?

Читатель 2019-03-10 / 10:37:24
"Покажут фильм", но который уже не в прокате, и который уже можно в инете посмотреть. Очень смешно. С другой стороны, посмотреть его в публичном месте и повторно было бы отлично!

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 11
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини