У підірваному поляками офісі КМКС урочисто відкрили "гібридний" угорський телеканал (ФОТО)

Хоч телеканал працює фактично з червня 2018 року, але офіційне відкриття провели тільки 6 березня. На святкування спеціально прибув Арпад Янош Потапі, держсекретар Угорщини, відповідальний за національну політику.

У підірваному поляками офісі КМКС урочисто відкрили "гібридний" угорський телеканал (ФОТО)

«Ніколи не бійся говорити про те, що всією душею вважаєш правдою» – для преси це твердження є вкрай правдивим, адже знаємо, що їхня позиція формує суспільну думку. Новини, що стосуються угорської громади Закарпаття розповідають переважно про її життя і не вмістилися б у основний ефір великих телеканалів. Водночас, місцевим жителям вкрай важливо отримувати якісну інформацію як про події навколо себе, так і зовнішній світ. Цим і займатиметься регіональний телеканал «21 Ужгород», – наголосив держсекретар.

Політик зауважив, що важким випробуванням для угорців краю був підрив центрального офісу ГО «ТУКЗ – КМКС». Проте члени організації не опустили руки, а навпаки – відбудували понівечену будівлю і передали її представникам ЗМІ, телеканалу «21 Ужгород» (угорською «21 Ungvár»).

Арпад Янош Потапі також додав, що угорська громада Закарпаття протягом останніх років перебуває у центрі громадського життя. А Угорщина зі свого боку намагається підтримувати не тільки свою нацменшину, а й решту жителів краю шляхом будівництва та повної реконструкції шкіл, дитячих садочків, культурних осередків. Завдяки цьому угорцям Закарпаття вдалося зберегти свою культуру та традиції, залишаючись на рідній землі.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України назвав подію символічною, адже рік тому в цій будівлі були суцільні руїни, а тепер ми бачимо сучасну студію.

«Напевно минулого року, після сумних подій підриву нашого офісу, ми реагували не так як цього від нас чекали – не злякалися і не втекли. А навпаки, намагалися знайти для будівлі нове призначення, яке б допомогло у подальшому розвитку угорської громади. Для цього ми отримали фінансову підтримку Угорщини. Нам вдалося створити надсучасну студію з висококваліфікованими працівниками, яка знімає телепрограми двома мовами – українською та угорською. Бажаю телеканалу «21 Ужгород» стати найрейтинговішим у Закарпатті», – наголосив Василь Брензович.

Про заснування телеканалу розповів Золтан Кулін, його безпосередній керівник. Так, минулого року ГО «ТУКЗ – КМКС» запропонували придбати половину акцій телерадіокомпанії «Даніо» – це означало 50% ефірного часу. Уже в липні відбувся запуск перших ефірів українською мовою, а з вересня ще й угорською.

«Ми домовилися про трансляцію популярних в Угорщині серіалів, тому наші глядачі можуть переглядати нові серії на «21 Ужгород». Крім того, за досить короткий період вдалося створити власний якісний матеріал – жіночі, сімейні, кулінарні та дитячі телепрограми. Над ними працюють 59 фахівців», – зазначив Золтан Кулін.

Проте, існують й певні труднощі, адже переглядати «21 Ужгород» можна лише маючи підключення до супутникового телебачення чи онлайн, через Інтернет.

Продовжили святкування в центральному офісі ГО «ТУКЗ – КМКС», де виголошували тости за подальший успіх телеканалу, інформує "Карпатький об'єктив".

Як раніше інформувало Закарпаття онлайн, екс-голова Закарпатської ОДА часі президентства В.Януковича і екс-очільник облорганізації "Партії регіонів", а нині очільник обласної організації політичної партії "Опозиційний блок" Олександр Ледида продав 50% "21 каналу" угорцям, які посилюють інформаційний вплив на Закарпатті.

А два будинки під новий офіс угорського товариства в Ужгороді були придбані в 2017-му, тобто ще до підпалу та пізнішого вибуху .

Тим часом польські неонацисти, яких судять за підпал офісу угорського товариства в Ужгороді, вказали на угорський слід в цьому терористичному акті.

 

08 березня 2019р.

Теги: 21 Ужгород, телеканал, Угорщина

Коментарі

сорри 2019-03-08 / 17:07:20
Плювали вони на Україну. Годилося б перерізати дві стрічки: якщо вже так припекло мадрярську, то, бодай з поваги до України, ще й синьо-жовту. Але вони при Москалеві та яловому Клімкіні, який вже почав здавати назад в законі про освіту і по подвійному громадянству, навіть вигляд робити не хочуть.

Ця влада окрім кричати гасла "Слава Україні!" ні на що глибше і суттєвіше в інтересах України не здатна. А мадяри цим користають і тепер вже інформаційно захоплюють Закарпаття

Степан Крук 2019-03-08 / 13:26:50
Те що канал презентували перед виборами (могли місяць і зачекати) говорить тільки про одне - в області створена потужна інформаційна площадка, яка буде використана у виборчому процесі. Яка авдиторія в цього каналу - цілком зрозуміло!!!

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 7
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини